“休閑午餐享受”
茶聊的評論

茶聊
訂位
香港排名第2 (共211家小吃)
價位: US$0 - US$40
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
2020年7月9日 透過行動裝置

朋友介紹左間西餐廳
呢度環境好舒適 大部份人都適合喜歡閨密傾偈 喜歡飲野朋友 享呢度休息一下最好不過 ~~

餐牌上每款都附上圖片 賣相非常吸引
好有特色是 餐牌上有幾款特色包

明太子蟹肉吉列蝦包
好Cill 下午茶 開動啦 ~~面包鬆脆香口 配上蟹肉和炸蝦 口感豐富 香味濃郁 多層次感 ....旁邊馬鈴薯脆皮薯條落了調味粉 香脆可口
還送了一碗 粟米忌廉湯 味道十分像吃了包粟米湯零食 味道香滑濃湯

泰式大蝦炒飯
炒到香噴噴既炒飯 配上鹹鹹地嘅蝦子 加埋蝦仁嘅香氣 食不停口 配上洋蔥和青椒 十分fresh

蜜瓜青提茉莉沙冰
夏日清甜密瓜 答上陣陣嘅茉莉香味 配搭非常融洽 加上青提果肉 清新開胃 不會太甜

超級水果茶
各種水果配搭茶葉香的茶 另單純飲茶不再單調 水果的新鮮清甜 配上茶葉的苦澀味混合 成就了這杯水果茶 .

造訪日期: 2020年7月
感謝 kitling0000

2020年6月30日

已經唔係第一次食,每次食都覺得好好味。 各位foodie,如果要食呢間鋪記得預鬆返時間去食。因為每次去都有好多人排隊。今次大概等了半個鐘左右,今次同女朋友兩個去食,安排左吧台位置。 餐廳採用先付後送食物的形式。只要買食物既時候同職員講坐邊,職員就會將食物送到。 我地兩人叫了一個黑松露野茵意粉及一個炸軟殻蟹牛油果包配薯角。先說意粉。黑松露份量足夠,意粉味道恰到好處,不會太重口味,份量也不少。個包就更加好味。軟殻蟹炸到剛剛好。薯角更是超美味! 仲有芝芝芒芒,好飲過市面上90%的鋪頭! 值得一再回味

感謝 kwokclaw3
2020年6月29日

今日係朋友生日,
於是請她去了一家充滿少女心的cafe晚餐, 這家CAFE原本也經常來買飲品,
因為他的芝士奶蓋十分出色, 喝了無數家飲品店,
這家的芝士味可以說是十分濃和突出! 一試翻尋味!

今次是第一次幫襯晚市, 我們8點左右到達, 需要等位,
疫情期間仍然生意十分好。

我們先點了 一人一杯芝士奶蓋飲品, 分別是: 芝芝芒芒 和 紅火龍果芝士奶蓋,
兩杯都十分足料, 充滿果味真材實料。芝士奶蓋更是不用說了,
一如以往的十分豐厚, 喝到最底都仍有十分濃的芝士味,
真係好好飲呀! 而食物方面我們點了2個主菜,
軟殼蟹牛油果包 和 鵝肝牛油果醬意大利飯。
這兩樣菜都十分有水準,
完成想不出在這種樓上小cafe可以吃到性價比咁高既西餐!

軟殼蟹牛油果包 十分香口香脆, 最特別的是配上了 明太子汁!
這個配合十分好, 帶一點點鮮味而且有點點原本明太子的辣味,
當中還有一片牛油果作解膩, 食落去十分Match, 而且跟餐有薯角,
十分飽肚也好邪惡! 係出面比較小有既配搭。

而令一個 鵝肝牛油果醬意大利飯 也比想像中出色很多,
鵝肝煎我剛剛好, 而中間既牛油果醬剛好做到一個平衡既作用,
食落不會很滯, 而意大利飯煮得很合亞洲人口味,
不會是那種很生很硬的口感, 好有驚喜, 主菜2個人share剛剛好,
如果要比分我可以話係十分呢! 最後我們坐了很久,
還追加了一個甜品是 原味梳乎厘! 十分穌軟, 入口即溶,
主菜平均先百零蚊一個, 梳乎厘則是不用90蚊,
加埋2杯芝士果荼, 吃到超級飽, 一人埋單先2百左右,
十分高的性價比呢!

感謝 AikoU25
2020年6月26日 透過行動裝置

踏入了炎炎夏日,喺街行幾步,好快就會想搵一個涼浸浸嘅地方坐低唞吓,今日同朋友喺旺角行街,下午茶時段想搵一啲輕食,決定上去茶聊唞一唞

午餐選擇多元化,有輕食嘅沙律,各式包類同埋意粉飯等

下午茶餐又比午餐多咗幾款小食同甜品選擇,嚟到啱啱兩點幾,決定叫一個午餐揀一個甜品下午茶餐

明太子大蝦意粉

好難忘嘅大蝦,每一隻入口都好爽口彈牙,加咗明太子,更能帶出海鮮嘅鮮味,意粉煮得夠煙靱,每一條都掛滿明太子醬

紫薯髒髒鮮奶

呢杯髒髒鮮奶,講賣相一定冇得輸,好有層次好有立體感嘅外型,配上百分百嘅紫薯同埋鮮奶,入口又滑得來又有紫薯嘅粒粒口感。 紫薯天生有一種淡淡的清甜,打造成沙冰嘅質感,喺夏日感覺到格外嘅清新同清涼

莓果花茶

糅合了士多啤梨與菠蘿的清甜,加上幽幽的花香,襯托起這杯顏色奪目的花茶。入口比較鮮甜,適合愛甜的朋友

茶聊。四重奏

一共有四款甜品,每一款都很精緻。藍莓芝士餅對我來說最吸引,鬆化得來入口幼滑的芝士餅,每一啖都有很實在的芝士口感

另外一個法式脆燉蛋,滑溜嘅燉蛋入口即溶,薄薄一層脆焦糖,為蛋味加上甜蜜

食埋呢個芒果果凍,喺炎炎夏日之下,酸酸甜甜確實係比較清新

每人百零蚊,已經可以食到一個午餐加下午茶,係咁舒適嘅環境,食物又咁精緻,打卡一流嘅地方,唞一唞加加油,絕對係寫意不過

1  感謝 looklemon
2020年6月25日

今日去咗旺角一間樓上cafe - 茶聊,估唔到平日嘅下午都好多人!

叫咗兩個lunch set share食,午餐包一杯飲品同埋餐湯!

先上咗紐西蘭牛肉眼扒配薯菜,肉眼扒肉質鮮嫩揸得剛剛好有焦香味,亦都唔會太過柴!好食!份量仍好多!薯角剛炸好,外脆內軟加上茄汁好好食!

另外叫咗個煙三文魚黑松露炒飯,煙三文魚一片片切好,咸香咸香,加上黑松露好香,炒飯炒到粒粒分明如果好有蛋香味,係高水準之作!

呢間咖啡店提供嘅飲品都是出色的!有人叫你木瓜鮮奶桃膠,用上了日本鮮牛奶,奶味十足加上木瓜同桃膠,對女仔皮膚是一個滋潤嘅飲品!

另外我叫咗水果茶是店員推介的,入面好多種不同類型嘅水果,叫咗少甜都已經好足夠!飲完仲可以食埋入邊啲水當甜品食一舉兩得!

好like 呢間Cafe!

感謝 yankylee

查看過茶聊的旅客也查看過

去過茶聊嗎? 請分享你的經驗!