“疏乎厘好好味”
茶聊的評論

茶聊
訂位
香港排名第2 (共212家小吃)
價位: US$0 - US$40
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
2020年6月4日 透過行動裝置

一直都好想再食疏乎厘,咁啱又同朋友行到去朗豪坊附近,就醒起之前嚟過茶聊食佢啲嘅龍蝦包&疏乎厘,咁就順便食埋個晚餐。

由於正值晚餐時間,所以都要等一等位,不過好彩都只係等咗幾分鐘就有枱比我哋喇。

一如以往都係先喺收銀處比錢落Order,然後乖乖咁等食飯到。
我哋點咗一個set,精選生蠔配紐西蘭肉眼扒,另外再加咗一個黑松露野菌意粉,嘢食就叫咗兩杯超級水果茶一凍一熱。

先上咗兩杯嘢飲&生蠔,生蠔幾新鮮
之後上咗個黑松露野菌意粉,黑松露份量都算多,汁又唔會過濃,意粉又唔會太淋,幾好味。
然後到紐西蘭肉眼扒送到,medium剛剛好,肉汁豐富,唔錯唔錯。
其實食完呢兩樣已經飽,但我嚟呢到個目的係食疏乎厘,所以點都食少少,點咗個原味,同之前食嘅味道一樣咁鬆軟,呢餐超滿足。

埋單$489

感謝 crazybabe_micmic

2020年5月31日

今天到了期待已久的茶聊吃午餐,餐廳環境旺中帶靜,有悠閒少女風~

龍蝦蟹肉包餡料絕不吝嗇,夠新鮮。麵包更是畫龍點睛,牛油味重,有剛烘過的外脆內軟質感!薯角也是吃過不停,豐富的薯蓉加上七味粉實在太棒了

帆立貝龍蝦汁意粉色香味俱全,濃稠的汁黏著每一條意粉,配上蘑菇,三色椒和彈牙的帆立貝也不錯!

水果茶的水果十分豐富,有菠蘿西瓜草莓等,清爽的很適合在主菜後吃。

髒髒黑糖珍珠鮮奶珍珠Q彈,奶味夠濃,加上巧克力粉點綴,又不會過甜,太滿足了~

感謝 goodfoodtime
2020年5月27日

餐廳位於旺角朗豪坊附近,同朋友行完街想搵個地方一邊食野一傾計就揀左茶聊。
茶聊主打芝士奶蓋茶類飲品同西餐輕食既樓上cafe。一入到去 門口就已經係打卡位,等位同時都可以影下相 消磨時間。
餐廳係自助付款形式,揀好食物後需要自己走去櫃台落單,免收加一服務費,到時食物會由店員送上

必飲髒髒黑糖珍珠鮮奶
髒髒黑糖珍珠鮮奶係茶聊最出名的招牌飲品之一,我都係因為比依杯髒髒黑糖珍珠鮮奶以吸引光顧茶聊
圖片與真實一樣 十分吸引,打卡呃like必備飲品
面頭鋪滿可可粉 感覺濃郁邪惡,黑糖珍珠煙韌有咬口感 加上鮮奶十分滿足 值得推薦!!!

布蕾黑糖珍珠鮮奶
朋友被推介的字眼吸引,面層有燒焦過既焦糖味,下層是鹹芝士忌廉,將兩者混合一起飲 簡直是絕配黑糖珍珠亦都係很煙韌

龍蝦汁大蝦意粉
龍蝦汁好多又夠入味,意粉唔會煮得太淋身 蝦亦夠爽口
這個龍蝦汁大蝦意粉好惹味,而且份量都不算少

龍蝦蟹肉包
龍蝦包經過烘焗,外層酥脆中間軟身,入面再加上大量龍蝦肉蟹肉 餡料絕不孤寒 啖啖肉 鮮味十足
龍蝦蟹肉包仲配有薯角沙律,薯角炸得好香脆。
整個配搭十分美味,令人念念不忘。這個份量都很飽肚

原味梳乎厘
梳乎厘有三屠 表面已睇到冇出現塌陷 做得幾好!切開睇到空氣感十足,入口即化,蛋香味重不會過甜 配上蜜糖加上雪糕冷熱交融既效果令層次更加升華。

結果:茶聊既食品非虛有其表,飲品同食物水準保持不錯 食品全部都好適合打卡而且味道也很不錯呢!!!

感謝 Lamlamng
2020年5月23日

彷彿聊聊天喝杯茶在這個時刻也變得非常奢侈,只望到大家的口罩,彷彿笑臉都減少了,但願疫情快點過吧!
忌廉芝士蘑菇釀雞翼,這個不得了,蘑菇芝士是最佳伴侶,配上第三者忌廉,直角三角關係複雜得來又好吃,雞翼的雞尖不能錯過的。
炸軟殼蟹牛油果包,軟殼蟹炸得沒有太多油,最怕就是滴油的炸軟殼蟹, 這個是香脆,配上牛油果更帶出鮮味,麵包軟滑可口。
竹炭和風班戟配無花果醬,竹炭班戟蛋味香濃,而且密度極高,鬆軟得來帶點結實,無花果醬不太甜而且果味十足。
紅心芭樂柚子蜜,芭樂的味道突出,柚子蜜潤喉。

味道: 滋味
環境: 優雅
衛生: 整潔
服務: 尚可
抵食: 價錢跟質數成正比

感謝 foodtasthunter
2020年5月20日 透過行動裝置

上星期和朋友來了這裡吃飯,我們叫了一個小食,兩個主食和一個甜品share

布蕾黑糖珍珠鮮奶
用火熗燒過的布蕾帶點焦香,黑糖珍珠味道香濃,再配合濃厚的鮮奶很好喝!

泰式檳檸香烤雞搥
雞搥烤得剛好外層金黃,雞肉很嫩滑多汁
用檳檸作調味味道非常清新可口呢!

鵝肝牛油果醬risotto
煎得外脆內軟的鵝肝油香十足
和用忌廉汁煮的意大利飯味道很夾,值得一試!

炸軟榖蟹牛油果包
麪包鬆軟帶牛油香,配上炸得酥香的軟殼蟹
非常惹味呢!炸薯角外脆內軟也是很好吃呢!

原味梳乎里pancake
這個賣相很可愛哦!
Pancake 質感非常鬆軟而且蛋香味濃,
甜度適中吃多了也不會膩呢!

感謝 fatfatcat520

查看過茶聊的旅客也查看過

去過茶聊嗎? 請分享你的經驗!