“飽肚又暖胃的綿滑生滾粥”
新記雞粥的評論

新記雞粥
訂位
線上訂購
香港排名第1,313 (共13,988家餐廳)
周圍地區: 東區
周圍地區: 東區

偶然也會到這家粥店吃生滾粥、炒麵、腸粉等作早餐或午餐,這晚過來吃頓晚飯,價錢經濟,又快捷的一餐。

蠔仔加斑塊粥
在潮州食店中必定會點的粥品,但是這款不是那種蠔仔配稀飯,而是綿密的白粥加入粒粒蠔仔一起烹煮。

我還另加斑塊。蠔仔數量算多,蠔肉大粒飽滿。蠔仔帶出海鮮味道和獨特的口感油膩感,應該沒有添加味精。

炒米粉
韭菜、紅蘿蔔絲,挺有爽口感。原本還有火腿的,不過因我們不喜歡火腿的關係,所以當作是素米粉就行了;米粉炒得乾爽又彈牙,調味及味道恰好。

滾粥配炒米粉,簡單的配搭,卻是實惠又飽肚暖胃的一餐。

造訪日期: 2020年6月
感謝 yoyo_cly

5 週前評論 透過行動裝置

今天去筲箕湾新記雞粥吃午餐。

我們叫了兩個招牌貴妃雞粥套餐。貴妃雞粥粥底綿滑,雞鮮甜入味,值得一試。蝦米腸又香又滑,加上甜醬更好味。米粉加上銀芽红蘿蔔火煺炒得很香,又夠乾身,令人食慾大振。餐加錢有一碟油菜。餐奶茶檸茶好飲。

红燒脆皮乳鴿和蜆介鲮魚球也是招牌菜。乳鴿肉嫩香滑有鲜味,又有營養。鲮魚球彈牙有咬口,加上蜆介,更有風味。

小店不用加一或茶錢,性价比高,值得支持。

造訪日期: 2020年7月
1  感謝 aliceyuens
2020年6月16日

次去左食雞粥
曾經雞粥作為香港人既經典宵夜
但近年已經好少聽人講會宵夜食雞粥
所以雞粥餐廳化加埋家常小菜反而受歡迎
粥底綿綿,單係啖粥底已經好出色
以多種食材煲煮而成,不花巧最考功夫

招牌貴妃雞粥,脆炸魷魚,XO醬叉燒炒蛋
雞粥$52,魷魚$55,炒蛋$63 加$17可配套餐
例湯每天一款,今天是老黃瓜黃豆豬骨

由於小菜同雞粥都係即點即煮

先上例湯,湯水清熱去膩開胃,只係略為多油
係好常家既味道湯水

招牌雞粥

呢度既雞粥係招牌中既招牌
點都要試一碗,上幾個月黎過食,好回味
今次再食,水準依舊

即叫即煮,雞肉本身已經滷浸得好入味
食既時候,雞肉仍然保持鮮嫩,肉質香嫩
細心食仲會食得出有淡淡藥材香
粥身綿滑稠身

脆炸魷魚 小食

可能係香港炸得最好食既炸魷魚!!!
係最傳統既港式口味,粉漿完全包裹粗身既魷魚
每條魷魚鬚都係彈牙爽身,粗大有口感
本身已經有調味,可以話係招牌2號!

造訪日期: 2020年6月
感謝 alex lam 林
2020年5月20日 透過行動裝置

新記雞粥 (筲箕灣)
筲箕灣筲箕灣道307號地下及1樓
-----
中學同學生BB,所以過咗嚟筲箕灣探佢,探完佢之後B仔同朋友就喺附近食晚餐。見到呢間新記粥店,之前喺佐敦食過,印象中味道不錯,而且呢間分店嘅環境幾新淨,好似幾好坐,所以我地就揀咗佢做晚餐落腳點。
貴妃雞粥$52:既然個舖頭名都有雞粥 相信佢哋嘅雞粥應該唔會差 所以我哋就點左呢一份招牌嘅貴妃雞粥試下 果然 粥底味道好清甜感覺將雞湯嘅精華濃縮於當中 質感亦好綿密 雞肉滑溜 確係可以擔當得起招牌菜嘅美名
海蜇拼熏蹄 ($52)爽口嘅海蜇酸酸甜甜 熏蹄則QQ彈彈冰涼透心 好適合作為夏日消暑前菜
蜆介鯪魚球($52)酥脆扎實嘅鯪魚球配搭粒粒蜆肉嘅足料蜆介醬,味道無令人失望,一個人食太多粒會比較重味,同朋友分享就啱啱好。
紅燒脆皮乳鴿 ($65)乳鴿肉厚肥嫩,薄薄一層脆皮下,無多餘嘅脂肪,好味得黎,食完亦唔會有內疚感。
B仔整體評價:7.5/10個
B仔抵食程度:7.5/10個
B仔環境評分:7.5/10個
B仔味道評分:7.5/10個
B仔回頭機會:7.5/10個
#swallowhongkong
☺️快D跟住B仔一齊吞食香港啦!
#swallowShauKeiWan

造訪日期: 2020年5月
感謝 Swallowhongkong
2020年5月9日

黃昏時份,往筲箕灣天悅廣場順豐站取件後,就去鄰近的新記雞粥晚膳。新記雞粥位於筲箕灣道307號地下及一樓 ,主打生滾煲仔粥、即拉腸粉、廣東菜、各式小炒、招牌小食、精選粉面、貴妃雞和乳鴿等,招牌雞粥更是遠近馳名。晚飯時段,換換口味,捨雞粥,吃小菜。新記小菜,價錢親民,一百幾十就有個靚靚小菜,好過自己煮,所以很受街坊歡迎。

坐下叫了必吃的紅燒元朗脆皮乳鴿、杞子枸杞豬潤湯、豉汁蒸倉魚和椒絲腐乳炒生菜。

先來的紅燒元朗脆皮乳鴿,件頭頗大,即叫即炸,外表脹卜卜又富光澤,一撕開肉汁便立即流出,鴿肉嫩滑,外皮香脆,吃時可蘸少許淮鹽,更加惹味。

至於杞子枸杞豬潤湯,湯底很清甜,豬潤爽口幼滑,枸杞鮮嫩,還有明目的飽滿紅潤杞子,真是最佳湯水。

豉汁蒸倉魚,倉魚有接近一斤重左右,夠睇頭,夠新鮮,用豆豉面醬一起蒸,蒸的時間拿捏得很好,肉質嫩滑。

椒絲腐乳炒生菜,鑊氣十足,生菜新鮮脆綠,腐乳香濃,配上陣陣椒絲的辣味,創出平價配料,高質味道。

自家製豆漿味道唔錯,充滿豆香。自家製五花茶,清熱解渴,夠大杯又抵飲。

最窩心系一坐下,侍應即送上自家製精美口罩封套,方便客人處理口罩,同心抗疫。

造訪日期: 2020年5月
感謝 palboysky

查看過新記雞粥的旅客也查看過

去過新記雞粥嗎? 請分享你的經驗!