“ 一如既往美味撻”

酥妃皇后 (九龙)
線上訂購
線上訂購
香港排名第35 (共263家麵包糕點)
周圍地區: 九龍城區
周圍地區: 九龍城區
3 週前評論 透過行動裝置

「一如既往的美味撻」
~~~
Work from home一段時間 呢排終於成team齊晒人一齊係office工作 所以大家食完午餐之後就去公司附近嘅酥妃皇后買撻做下午茶
~~~
臨近一點黎到 間鋪同以前一樣都係好旺 有好幾個人排緊隊 撻嘅款式仲比我上次嚟嘅時候多咗
~~~
我地一行四人 一人買左一個 分別有 朱古力脆米酥撻 草莓凍撻 北海道麻薯芝士撻 同焦糖果仁酥撻
~~~
焦糖果仁酥撻個樣超級靚 上面滿佈果仁 同事話咬落好趣 焦糖味亦都好香 而且唔係太甜 係一個適合怕肥嘅人食嘅撻
~~~
而我就食草莓凍撻 新鮮又香甜多汁嘅草莓 加埋幼滑嘅吉士 雖然想試新野但係次次你都忍唔住嗌返呢一個我最愛嘅經典款式
~~~
朱古力脆米酥撻一樣係視覺澎湃 啲朱古力唔會太甜 又唔會太苦 味道啱啱好 鍾意食朱古力嘅人一定鍾意
~~~
北海道麻薯芝士撻亦非常驚艷 我係同事度咬咗一啖 就已經愛上左 芝士味好濃郁 中間嘅麻薯好煙韌 加埋香脆嘅撻底 令人難忘
推薦度:
餐廳:酥妃皇后 (上環)
地址:上環蘇杭街2-24號啟豐大廈地庫5號舖

造訪日期: 2020年5月
感謝 Swallowhongkong

3 週前評論 透過行動裝置

Sheung Wan 上環• 酥妃皇后
上環蘇杭街2-24號啟豐大廈地庫5號舖

當初老闆娘想透過創業為自己建立自信,開始人生第二階段,而蛋撻是香港小食的代表,亦是香港人喜好的下午茶,故開了酥妃皇后一店。酥皮是酥妃皇后的招牌,師傅將兩吋厚一共368層酥皮底搓成撻杯,全程人手打造,重拾五、六十年代,講求手工的文化,不愧有信心地標榜自己為「香港最強蛋撻」,值得支持

原味蛋撻 $10
鮮奶撻 $12
原味軟心芝士撻 $15
黑糖麻糬芝士撻 $18
蘋果金寶酥撻 $18
朱古力脆米酥撻 $18

除了酥皮蛋撻,其他撻款同樣出色,而且好吸晴 蛋撻勁滑,好重奶蛋味 蘋果金寶和朱古力脆米是小編最愛,較喜歡撻餅香脆的口感❤️ 芝士撻系列,酥妃皇后加入乳酪,令整體不太易膩,黑糖麻糬煙韌,不錯☺️食完lunch可以買個做下午茶,做散水餅也是不錯的選擇

造訪日期: 2020年5月
感謝 penguinn_lifestyle
2019年11月3日

芝士流心綠茶撻好好好味,芝士味重,而且流心,但綠茶味唔係好出,但糸外表好靚,而撻皮就非常鬆化,重牛油味,每個$15

造訪日期: 2019年6月
感謝 hohoyincalvin
2019年10月15日

假期嘅時候同小妹去開九龍城hangout,
見到「酥妃皇后」從開業至今仲係屹立不倒(因為小編對上一次幫襯已經係剛開業,都有兩三年啦!),
就買個同小妹回味下~

嘩,原來兩年以來都無加過價!
原味蛋撻都仲係$10一件,都算有人情味!
我地係外賣,拎到返屋企先食,
蛋撻酥皮依然鬆化!
蛋撻尺寸有半個手掌大,
酥皮層次分明,食落香脆鬆化,
中間有着色澤金黃、滑溜香甜嘅蛋心,
蛋味濃郁,值得一試!

造訪日期: 2019年9月
感謝 foodie_talk
2019年9月16日

吃過午飯,經過酥妃皇后,看見他們的蛋撻,諗起他的多層酥皮,忍不住入內買來吃,熱度剛好,酥皮脆,蛋味香。價錢高些也值得

造訪日期: 2019年7月
感謝 sorosin

去過酥妃皇后 (九龙)嗎? 請分享你的經驗!