“最中意越式酸辣味”

越男仔 (翠园大楼)
香港排名第1,515 (共16,290家餐廳)
2024年5月10日 透過行動裝置

旺角鬧市中有一間越男仔,今天嘗過真心覺得它的越式料理好好味,越式酸辣味真是正合我意!
紅番茄湯檬 生牛+烤牛+猪頸肉+豬扒
大大份,兩人share 都夠吃!番茄湯底濃郁而鮮美,散發著撲鼻的番茄香氣,檬粉口感豐富滑爽,帶有濃厚的酸甜味道。仲有甘多種不同質感和味道的肉:生牛+烤牛+猪頸肉+豬扒。生牛肉鮮嫩多汁,保留了它的柔軟口感。烤牛肉則帶有微微焦香,增添了深度和香氣。真是吃得好豐盛滿足!
河內蔥油三味 配 黃薑飯 扎肉+豬扒+豬頸肉
黃薑飯金黃色澤,微微辛香的風味。仲有扎肉+豬扒+豬頸肉,豬扒表皮酥脆,內部保持肉汁飽滿。豬頸肉經過烤煮後更加鮮美,呈現出豐富的口味和質感!
手撕雞檬紙卷
檸檬紙卷有淡淡的檸檬香氣,鮮嫩的手撕雞肉絲和酸甜味道完美結合!
無骨鳳爪沙律
酸酸甜甜的無骨鳳爪好有嚼劲,有黃瓜絲、胡蘿蔔絲,令人胃口大開!
椰汁
飲品跟餐半價,濃郁的椰香味!

造訪日期: 2024年5月
感謝 Sherpa66008777726
評論 (27)

2024年5月4日 透過行動裝置

越男仔 Express,位於九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 5樓L504-L505號舖FOODMUSE內。 餐廳主打越南料理,向美食廣場FOODMUSE 裏面。 見到很多人都點海南雞飯,所以我又試下,招牌精裝海南雞配黃薑飯、 黑糖無骨鳳爪沙律、 手撕雞檬紙卷、 椰青 $132。

▫️招牌精裝海南雞配黃薑飯 ~ 黃薑飯偏乾帶點硬, 海南雞正常發揮,沒有驚喜。

▫️黑糖無骨鳳爪沙律 ~ 無骨鳳爪口感爽脆,沙律酸酸辣辣的。

▫️手撕雞檬紙卷 ~ 手撕雞滿滿的,紙卷皮偏厚。

▫️椰青 ~ 加$37,可以升級椰青。

第一次食,感覺味道普通。

🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。
🔵🔵🔵🔵🔵🔵🔵🔵🔵🔵🔵🔵🔵🔵🔵🔵🔵🔵🔵

抵食🍽️ 3/5
總分🏆 6.5/10

🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴
越男仔 Express
地址: 九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 5樓L504-L505號舖FOODMUSE內

造訪日期: 2024年5月
感謝 Victoriay_eatwithvic
2023年12月28日 透過行動裝置

又來吃越南料理啦😍 這家店就在廣華街附近,炒雞旺場ʜɪɴ多人光顧,ᴍᴇɴᴜ還有好多款美食可選😍 選擇困難症可以選套餐呢🥳

1️⃣ 手撕雞檬紙捲 配 牙車快沙律🥗
煙煙韌韌ʜɪɴ過癮😆 入面卷了椰菜絲、 青瓜絲、柚子、蘿蔔和炸蒜,外層ʜᴀᴏ有彈性,內層ʜᴀᴏ爽脆,兩種口感ʜɪɴ有層次感🤭 而沙律再加入柚子,份量大大的,新鮮ʏᴏ健康😎

2️⃣ 蔥油三味配黃姜飯
好久沒食過黃姜飯啦🙈 雖然外表是黃黃的顏色但是一點都不辣😎 肉類有三款,有:豬扒、扎肉、豬頸肉;配菜就有蘿蔔、蔥油跟炸蒜‼️ 尊的一點也不簡單🥹

3️⃣ 蔥油香茅大雞扒檬粉🐔
炒雞無敵勁大雞扒‼️ 定格傻眼了,因為真系太大塊🤣 配料都挺多呢,有洋蔥、蔥花、炸蒜😋… 我就轉了成牛骨湯的檬粉,再加入調味三寶:指天椒、青檸和蝦油蒜頭,ʜᴀᴏ吃程度+100😂

4️⃣ 吉百利朱古力🍫
與普通的朱古力不同,這杯ʜɪɴ濃郁😆

造訪日期: 2023年12月
感謝 Man H
2023年2月21日 透過行動裝置

上次同朋友食過越南仔下午茶真係好滿意又抵食,今次帶媽咪嚟食晚餐
店內一直播放著越南Rap及輕快音樂,令人心情輕鬆

🔹3 Course Dinner Set E $109

▶前菜
牙車快沙律/無骨鳳爪沙律
材料豐富有柚子、雞肉、生菜、紅蘿蔔絲、青瓜絲、青木瓜絲、紫洋蔥及蔥花
雞肉帶淡淡的炭燒香;配料新鮮,沙律汁酸酸甜甜的好開胃

椒鹽脆蛋魚柳/手撕雞檬紙卷
+$1️⃣5️⃣ 配三文魚
捲上三文魚花鋪在檬紙卷上,賣相得體
煙三文魚帶微微炙燒香,味道不過鹹
檬紙卷材料跟牙車快沙律大致相同,外皮做到軟滑煙韌;蘸上酸辣汁醬更滋味
整體口感層次豐富
推介指數:8.5/10

▶️主菜
牛+豬Pho
生牛肉+烤牛肉+豬頸肉+豬扒配紅番茄湯檬粉
湯底濃稠番茄味濃厚,加入紫洋蔥及蔥花
生牛肉粉嫩,質感軟滑帶筋;烤牛肉軟嫩富牛香,非常滋味;豬扒緊實有嚼頭;豬頸肉爽彈帶肉汁
四款肉均有恰好的調味
檬粉份量充足,最後食唔哂
推介指數:9/10

🔹三文魚脆雞生菜包 跟餐價 $58 (單點 $72)
將三文魚做到肉碎般的樣子
脆雞的雞皮如其名,雞肉嫩滑
同生菜夾埋一齊食能減脆雞的微膩
推介指數:7.5/10

晚市收取加一服務費
整體用餐體驗不錯,出品講究有誠意,選材上乘;定價合理,性價比不錯,值得一再回訪

造訪日期: 2023年2月
感謝 kumapig88
2022年12月3日 透過行動裝置

又一間Bookmark左好耐的餐廳,之前朋友話好正,終於有機會試到啦,果然冇失望
🔹招牌越男仔手撕雞椰汁酸湯檬粉 $65
有點像喇沙般的湯底顏色充滿著椰香味道,面頭舖上不少紫洋蔥點綴,再配上一大片生菜,賣相不錯
先飲一口湯底,是濃郁的椰汁香味而帶酸,酸味可中和椰汁的微膩感,配搭很好又有層次,好飲到我最後差唔多飲哂個湯
手撕雞肉嫩滑,調味恰當
檬粉煮的時間拿捏得好,一啖粉一啖湯咁食倍感滋味
推介指數:10/10
🔹胡志明市紅番茄四寶湯檬粉$65
(豬扒,豬頸肉,脆豬肉,扎肉)
紅紅的番茄湯底配上洋蔥及其他香料
湯底飲落番茄味突出,酸味合適
豬扒夠大隻,肉質有嚼勁而不"鞋"口,帶豬香
豬頸肉切到一絲絲,口感爽彈
脆豬肉口感符合其名,夠香脆
扎肉口感嫩滑不過鹹
檬粉掛湯能力一流,跟番茄湯底好夾
推介指數:9.5/10
🔹無骨鳳爪(加配小食 $26/2款)
用上虎皮鳳爪配大量沙律菜🥗
鳳爪質地偏軟身帶微彈口感,酸甜沙律汁輕微能掛到鳳爪上
沙律菜新鮮爽甜,配上沙律汁味道更佳又開胃
推介指數:8/10
🔹手撕雞檬紙卷(加配小食 $26/2款)
手撕雞帶微微炭燒香,質感軟嫩
檬紙卷外皮軟糯,餡料新鮮健康
推介指數:9/10
🔹串燒沙嗲拼盤,菠蘿一串(加配價串燒 $39, 菠蘿 $10)
豬,牛,雞各一串
三串肉皆肉質嫩滑有嚼頭,燒得唔過火令表面不至於太乾,仍保留到肉汁,豬牛雞的味道皆帶微鮮,沒有雪藏肉的味道
配上沙嗲醬令味道層次提升
燒菠蘿香甜多汁又厚肉
推介指數:9/10
整體用餐體驗滿意,選料上乘烹調技巧一流,以呢個質素收費一啲都唔貴,一定有下次🫰🏻

造訪日期: 2022年12月
感謝 kumapig88

查看過越男仔 (翠园大楼)的旅客也查看過

去過越男仔 (翠园大楼)嗎? 請分享你的經驗!