“性價比高😚 打卡一流淮揚中式下午茶”
十里洋場的評論

十里洋場
使用外送服務
香港排名第1,866 (共15,446家餐廳)
價位: US$23 - US$51
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2021年6月4日

呢排見好多人都打卡呢間嘅下午茶話好抵食,影得又靚決定放假嚟試一試先!

下午茶二人set $338 由3點-5點,5點鐘要準時交枱 呢度環境好舒服高檔,我哋兩個人被安排坐卡位,非常之寬躺,再配埋舊式上海背景音樂,呢個價錢呢個環境未食都覺得性價比高! 再睇埋我介紹你就知有幾多嘢食幾抵食!

一坐低就有個前菜開胃小食$20‍♀️

♥ 淮揚六小品
☞︎ 陳醋紅蜇頭
海蜇頭最驚係食到好硬嗰啲,呢度又ok 爽口喎
☞︎ 水晶肴肉
我唔太食肴肉,因為唔鍾意呢啲好似啫喱嘅口感
☞︎ 金絲小排骨
個人口味不嬲都唔太鍾意呢啲甜甜地嘅排骨,所以唔comment
☞︎ 蓑衣黃瓜
切到好薄開哂花,更加容易掛汁,黃瓜亦非常爽脆!
☞︎ 四喜烤麩
非常入味!甜甜地好好味!
☞︎ 黑松露珍珠燻糖心蛋
糖心蛋嘅糖心做得好好,煙熏味濃!

♥ 精選點心-每款兩件
☞︎ 金牌小籠包
皮薄汁多!
☞︎ 帶子鳳眼餃
帶子同蝦彈牙,餃皮都薄
☞︎ 鮑魚火腿酥
個皮比較厚身,但味道唔錯!
☞︎ 黑金流沙包
成個下午茶最後先食呢件,唔知係咪放得太耐,食時已經唔流沙,不過鹹蛋味濃
整體好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)

♥ 脆皮煙燻BB鴿
一人半隻,皮都薄脆,但啲油多到係咁滴...

♥ 湯麵任選兩碗
佢有兩款揀,我同朋友每款揀一樣開心share
☞︎ 嫩雞煨麵
雖然放咗一陣先食,但啲麵都唔會浸到太淋身,湯都好飲
☞︎ 雪菜筍絲肉絲湯麵
呢碗會比較清,但好似鮮味過煨麵,個人亦都更加鍾意呢碗!

♥ 最後飲品4選2- 我揀咗楊枝甘露

連埋茶位加一等價錢係$437 兩位,食物有好有普通,但環境舒適坐兩個鐘,性價比極高!

感謝 eat_rice_see

2021年5月24日

每年的五月,總會勾起對法國美食的遐思。

早兩年仍未有疫情時,都曾往法國駐港領事官邸參與相關盛事。

雖然活動是少不免受到影響,但美食卻是依然源源不絕。

位於銅鑼灣的「十里洋場」,以傳統風味,精巧手藝見稱,近日就推出以法國食材烹調的美饌。

套餐雖然是每位$980/兩位起,但1957會員及匯豐信用卡專享二人同行一人免費優惠,算起來,未計加一都是$500/位左右。

法式品味四小碟
率先出場的四小碟,已經帶來了驚喜。

法國魚子醬煙燻溏心蛋
火喉控制得不錯,蛋黃呈少許溜心狀,放上了法國魚子醬更覺矜貴,入口豐腴,口裡滿是煙燻香氣。

椒鹽法國田雞腿
說起來,對上一次食炸田雞腿要數到幾年前陸羽了,那種酥香入骨的感覺,真是令人回味無窮,今次遇上了,卻絲毫不落下風,外層微辛酥化,內裡肉嫩可口,如果能配上一杯啤酒,更是一絕。

香糟醉豬手
很窩心地把骨頭褪去,豬皮汆水足,食落爽口彈牙,酒香味亦完全滲入,可以說是越食越想食。

火腿紅棗心太軟
紅棗開半釀入糯米及火腿,再澆上桂花冰糖漿,甜美芳香,又有嚼口,少許咸香的衝擊,令味道更突出。

羊肚菌響螺燉竹絲雞
鮮甜到一個點,食材的味道通通都跑到湯裡,陣陣醇厚馥郁的感覺,夠晒滋補。

紅炆牛面頰肉海參伴法國長邊豆
充分表現出本幫菜「濃油赤醬」的風味,牛面頰經兩個半小時炆煮後,變得軟腍入味,充滿骨膠原的海參蘸了肉汁更加可口,能加上一杯紅酒真是絕配。

黃金白蘆筍炒火丁甜豆
驟眼看仲以為係炒年糕,原來係斜切白蘆筍,加入金華火腿及甜豆快炒,再澆上蛋黃漿,吃起來清爽及豐腴的口感夾雜,真是有趣。

酒糟法國小龍蝦蒸馬友
食材新鮮已經贏了一半,所謂法國小龍蝦,其實是螯蝦,絕非內地貨色,而且是飛機貨,新鮮度毫無疑問,酒糟選得好,既甜且香,蝦肉蘸上了酒糟,肉質更甜美,而置底的馬友,咸香魚味濃,我鐘意。

脆皮煙燻鵪鶉
可以說是片皮鴨的精緻版,每位有半隻燒得皮脆肉嫩,帶蘋果木煙燻味的鵪鶉,並附上皮片鴨常見的青瓜絲、京蔥及甜麵醬,大家既可以拎上手豪情地撕咬,又可優雅地把肉撕開,放在荷葉包上,當作皮片鴨的食法,兩種滋味,各適其適。

鵝肝十景炒飯
份量啱啱好,放上兩片鵝肝邪惡度爆燈,雖然每顆飯粒都沾上醬油,卻又好乾身,火喉控制得相當好。

法式甜品拼盤
橙酒桂花拉糕、奶皇核桃酥及流心朱古力煎堆
壓軸的甜品看似簡單,卻又見功夫。

拉糕QQ的口感夠討好,陣陣桂花及法國君度橙酒香氣,令人感覺舒坦;核桃酥外層鬆化可口又不油膩,而流心朱古力好特別,尤其是餡料用上75% Dark Chocolate,有種甘甜的味道。

造訪日期: 2021年5月
感謝 foodiephilip
2021年4月28日

可能是「十里洋場」這個名字改得好,直覺上覺得食物會有質素,不過首次光顧,去了近日爆滿的經典淮揚下午茶套餐,即時打了折扣!

也許是短時間內大量製作,而且涼菜熱菜同時上,乳鴿唔脆怪自己吃得慢,嫩雞煨麵的湯淡如近水又是誰之過!幸好,淮揚小品全是招牌、補缺多少。

$338/2人的套餐,項目豐富,且在裝修雅緻的飯店內用餐兩小時,算是化算。

前菜 $20
前菜三式,酸爽的青瓜、芹菜、雲耳豆干,味道幾好,額外收費$20,並非贈送的。

點心
點心先到,招牌小籠包、帶子鳳眼餃、鮑魚火腿酥、黑金流沙包上菜時剛蒸好,依然是熱的。不過涼菜與脆皮煙燻bb鴿,未幾隨後送上,次序打亂,唔知該先吃什麼!

小籠包、帶子鳳眼餃及鮑魚火腿酥皆各自到位,一口口急吃,印象不深,記憶中都唔錯,留後吃的黑金流沙包,流沙香滑但包已變硬。

淮揚小品
陳醋紅蜇頭,水晶肴完,金絲小排骨,蓑衣黃瓜,四喜烤麩,黑松露珍珠燻糖心蛋

糖心蛋最好,其他無出錯,但未見特出。

脆皮煙燻bb鴿
迷你bb鴿,皮薄肉不乾,唔覺煙燻香,不過不失。

嫩雞煨麵
期望清醇並非如此清淡!湯頭淡而無味,味如混了大量清水的雞湯,麵質軟熟還可以。

滋潤飲品
點了楊枝甘露及紅棗杞子圓肉茶各一。

茶芥每位$20,因此,二人餐實花費$437。

若然想坐得舒適,吃些不錯的,可以閒坐兩小時(當日三點可入座),不失為可考慮之選擇,但食物質素切勿期望過高。

感謝 gourmet_ivy
1957&Co.,十里洋場 的 Marketing,回應了這篇評論已於 2021年4月29日 回應

親愛的gourmet_ivy您好,首先謝謝您的寶貴意見,讓我們更加了解十里洋場需要改善的地方。對於您的不愉快用餐經驗,我們深感抱歉。我們希望有機會與您直接傾談,以了解更多事件的詳情,幫助我們日後作出改進。歡迎留下您屬意的聯絡方式及資料,方便我們再作跟進。希望於不久的將來與你直接傾談,謝謝。
Customer Service of 1957 & Co.

2021年4月12日

好耐之前已經想約媽媽去享受下午茶,不過佢唔中意甜食,所以要搵一間佢啱食嘅下午茶有一定難度。最近見十里洋場嘅下午茶以點心同上海開胃菜為主,好似好啱佢,所以特登去試試。

餐廳入面好寬敞,天花上有一排排的燈泡裝飾,感覺挺浪漫的。

下午茶套餐的湯麵同飲品類可以自己揀。我地決定兩款湯麵都試下。係上菜之前侍應問飲咩茶,注意的是套餐價錢不包茶芥,不過我地都叫左茶慢慢嘆。

首先上嘅係用兩大蒸籠裝全嘅淮陽小品、點心同乳鴿,真的很精緻呢!好啱打卡!
我地先趁熱品嘗點心,後試冷盤淮陽小品。

點心方面,每人有4款,包括小籠包、帶子鳳眼餃、鮑魚火腿酥及黑金流沙包,全部都好新鮮。

小籠包飽滿多汁; 鳳眼餃好彈牙; 鮑魚火腿酥外皮酥脆好香,入面餡料口感好豐富; 不過我最愛黑金流沙包,內餡真係好流沙質,食到蛋黃沙,好香好好食。

至於淮陽小品有6款,款式都真係唔少,包括陳醋紅哲頭、水晶肴肉、金絲小排骨、蓑衣黃瓜、四喜烤麩、黑松露珍珠燻糖心蛋,份量也大方。一齊上嘅乳鴿反而瘦左少少,不過烤得好香,肉質也多汁軟滑。

當中令人最驚豔的是糖心蛋!估唔到係滑溜嘅糖心蛋上面加上黑松露同些少調味,竟然將糖心蛋味道大舉昇華!令人一試難忘!

感謝 risrislau
2021年3月29日

疫情已足足持續了一年多了!坦白講車媽媽也覺得有點累,好彩有車爸爸在身邊互相扶持繼續往前走,而深知我心的他最明白美食能給我快樂,所以當他知道我喜歡的淮揚食府十里洋場推出了全新的淮揚海龍皇盛宴,便即時跟我去先吃享受一頓豐富的午餐*謝謝儂*喔!

每一次來十里洋場也被這兒的優雅裝潢吸引着眼睛,還記得夜晚有現場演唱懷舊金曲,那份韻味非真的坊間少有!

安座後點來菊花一壼清清熱氣,繼而品嚐我喜歡的餐前小食,然後懷着期待的心情迎接這天的龍蝦盛宴。

首道菜黑松露龍蝦脆網卷亦已送到我們的面前,來到時已貼心的將龍蝦脆網卷開半!看到內裏那滿滿雪白的龍蝦肉口水已經忍不住的湧出來了!

鬆脆的網卷炸得乾身不油膩,內裏除了彈牙鮮甜的龍蝦肉外,還有香氣撲鼻的黑松露和蘆筍,吃下口感十足之餘味道更是濃鮮惹味!

然後來到超豐富的前菜拼盤!內裏包括有女兒紅醉雞、金絲小排骨、四喜烤麩及黑松露珍珠燻溏心蛋超吸引耶!

一看到黑松露珍珠燻溏心蛋不作多想第一時間便將它放入嘴巴!那幽幽的煙燻香氣伴隨濃稠的蛋液加上少許淮鹽吊出超級美味來!

另外數款餐前小食如皮爽肉滑的女兒紅醉雞、甜絲絲的金絲小排骨,和濃香甜美的四喜烤麩水準依舊吸引十分可口。

吃過令我滿心歡喜的前菜小食後,侍應隨即送上熱騰騰的花膠春筍龍蝦羹,湯頭內滿載滋補養顏的花膠爽彈鮮甜的澳洲龍蝦肉,還有爽口清甜的春筍喝下去啖啖鮮甜滋味。

來都重頭戲回鍋肉炒原隻西澳龍蝦,坦白講午餐兩個人吃一整隻龍蝦真的有點浮誇啊!

但是以惹味的回鍋肉手法來烹調鮮甜的龍蝦出來的效果然毫無違和感,在濃油亦醬的味道當中亦不乏鮮甜的海洋滋味很讚呢!

當然加上有車爸爸的深情餵食這個菜式確實令我印象深刻喔!

來到第五道菜白雪龍蝦球蒸蛋,份量十足的金黃蒸蛋鋪上如白雪般的龍蝦肉,蒸蛋質感滑溜勝雪加上鮮甜爽彈的龍蝦肉,又令我不知不覺地吃至美人照鏡了!

來到單尾上檯的時候我已經舉手投降了!這個十景龍蝦荷葉飯同樣超級足料,我試了一口弄得乾爽又入味的荷葉飯之後便全數交給車爸爸幫口幹掉。

最後還有養顏清潤的燕液涼粉杏仁豆腐作美味的終結,吃完這個套餐真的滿足到一個點啊!相信車爸爸待會工作時應該會好眼瞓呢哈哈哈..........

這個淮揚海龍皇盛宴收費為$980/位(兩位起),1957 & Co. Loyalty Program會員 (免費入會) 更可享二人同行一人免費優惠(加一服務費以原價計算),另可以優惠價每位$268享用兩小時無限暢飲特選佳香檳Nicolas Feuillatte Reserve Exclusive Brut NV、白酒Cloudy Bay Sauvignon Blanc及紅酒Cloudy Bay Pinot Noir。

造訪日期: 2021年3月
2  感謝 maggiemV9544SJ

查看過十里洋場的旅客也查看過

去過十里洋場嗎? 請分享你的經驗!