“高質西日Fusion菜”
御家的評論

御家
使用外送服務
香港排名第913 (共15,288家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2021年3月26日 透過行動裝置

朋友喺呢間餐廳點過晚市外賣後覺得味道唔錯,所以今次就同我一齊去食dinner!

餐廳環境幾舒適,員工亦好友善,我哋點咗兩客精選套餐($288/位)

沙律:時令野菜沙律
沙律有兩款,呢款沙律有沙律菜及青瓜絲,食落爽脆又新鮮,加入芝麻醬及蟹籽,好味又醒胃或可加$38享用魚生沙律!

前菜:刺身三款
前菜:新鮮南非磯煮鮑魚
兩款前菜都揀晒諗住一齊開心share刺身包括三文魚腩、劍魚腩及油甘魚腩....竟然全部都係腩位成口都充滿魚油香,真係勁鮮甜肥美,好!很!正!囉
南非鮑魚炆煮5個鐘後再浸磯燒汁,味道甜甜地好入味,而且肉厚又唔韌,炆到好腍身,真係好好食兩款前菜都十分推薦

湯類:面豉湯
面豉湯飲得出係自家煲嘅,味道適中,唔會好鹹,而且有超多海苔,正

主菜:活鮮蟹鮑魚汁焗飯(兩位起)
賣相吸引,焗飯除咗加入鮑魚汁,仲用咗原隻蟹及蜆肉一齊焗,每粒飯都充滿蟹香,食落甜甜地之餘仲有少少鹹鮮味而且蟹肉及蜆肉都好新鮮

甜品:蜜糖脆脆鬆餅(+$68)
鬆餅新鮮熱辣即製,大份到食唔晒,脆脆係用蜜糖熬煮,口感似啄啄糖,而自家製嘅朱古力醬味道唔算好甜,整體味道唔錯但略嫌有啲乾身,加多啲蜜糖或配cream可能會更好!

造訪日期: 2021年3月
感謝 dyiongw

2020年9月13日

今日天氣唔錯,喺灣仔做完運動,見時間尚早,去利東街四處溜躂。行了大半個鐘,毫無收穫,決定來 QRE Plaza「Misu Seafood Cuisine」買外賣。

其實呢間餐廳之前都幫襯過,覺得食物頗有水準,尤其是魚生丼飯,大碗又夠新鮮,所以今次決定番兜。

問店員攞咗個 Lunch Set 餐牌睇,揀咗客角切魚生丼 ($138), 套餐包野菜沙律、麵豉湯同時令水果,而家外賣自取仲有 85 折優惠,非常抵食。

味噌湯絕不馬虎,湯內有蔥花、海帶同腐皮,味道剛好,幾濃麵豉味,又無過鹹現象。

角切魚生丼分量恰好,而且用料亦不賴,有牡丹蝦、三文魚、油甘魚、吞拿魚、八爪魚同蟹籽,魚生充滿光澤,看得出的新鮮。牡丹蝦有手指般長,蝦肉軟綿黏稠。蟹籽帶咸鮮味,入口脆卜卜,而三文魚亦油潤有口感。連墊底的米飯都好有水準,煙韌中帶彈性。

野菜沙律非常新鮮,面頭加咗蟹籽同胡麻醬,誠意十足,入口味道好 fresh。另外仲有哈密瓜作為飯後果,食落爽口多汁又清甜,很不錯,食完真係超滿足。

造訪日期: 2020年9月
感謝 mjqueen7e
2020年9月8日 透過行動裝置

外賣海鮮套餐
疫情關係,無得周圍去食飯,但又想食海鮮餐,所以我選擇買外賣自取回家,外賣自取仲有85折優惠,好抵食呀

呢到既海鮮係即撈即劏,係由美國、澳洲、北海道等地直送海產 餐廳門口仲有個大魚缸,啲海鮮好新鮮

鮮蟹鮑汁焗飯(細) $398
用咗原隻新鮮活蟹,隻蟹勁大隻,巨型既蟹鉗,鮮味濃郁,啖啖蟹肉,仲有蜆肉在內,夠哂鮮甜好味,感覺置身於海洋中央

配上滲入濃郁鮑魚汁既焗飯,呢個焗飯真係好香,未打開個蓋已經聞到香郁既飯味

野菜沙律 x2
蟹籽配新鮮沙律菜,用咗麻醬醬汁,水果仲有哈密瓜,夠哂新鮮

鮮甜好味既面豉湯 x2

造訪日期: 2020年9月
1  感謝 SukiYeung
2020年7月16日

朋友在中環上班,知道她和我同樣喜愛海鮮我上網搜索時發掘到Misu Seafood Cuisine,就決定約到這裡相聚。一到埗後發現灣仔QRE Plaza原來有多間餐廳,待疫情好轉以後,要逐間來品嚐

食物:4.5/5
因為我們有選擇困難症,所以點了精選套餐

▪️刺身三款
雖然包括在套餐内,但質素絕對高 三文魚腩極厚、肥美鮮甜帶油香,蝦如手掌般長,肉質鮮甜美味

▪️磯煮鮑魚配鮑魚肝醬
南非鮑魚肉質厚實,味道有點像平日吃到真空包裝䖠立貝,甜味為主。鮑魚切成一片片,口感軟易咀嚼,方便進食鮑魚肝醬鮮味十足,另帶點甜味完全沒有鮑魚肝原來的甘苦味!

▪️活鮮蟹鮑魚汁焗飯
店門口放有一個大魚缸,內裡龍蝦及膏蟹,看到後已覺得海鮮一定新鮮,品嚐過這個焗飯後就更肯定一開蓋,大大隻膏蟹在眼前,肉質嫩滑、膏亦多!

店員介紹焗飯用了鮑魚肝醬及蟹汁去煮,味道鮮甜,完全沒有放額外調味料。建議要趁熱吃,不然飯在鍋內會容易變乾。

造訪日期: 2020年7月
3  感謝 desertfoodiehk
2020年7月9日 透過行動裝置

歡迎follow IG: fatsnow02

#日本菜 #灣仔

一行入餐廳,中間係放滿日本酒既Bar枱,環境寧静寛敞。
Lunch set包野菜沙律、傳統麵豉湯、日式蒸蛋同時令生果,以高檔日本餐廳黎講,價錢合理。沙律大份新鮮,小妹覺得隻碟好靚呀!!! 蒸蛋嫩滑,加左啲冬菇粒,增加咬口。

日式鹽燒鯖魚 $138
朋友點左熱食,鯖魚燒得剛好,魚皮香脆,魚肉厚實,簡單用鹽調味,配送既醬汁,加左檸檬汁,好開胃。特別一讚,飯粒粒分明鬆軟,唔覺意就食晒成碗。

角切魚生丼 $138
有多款刺身配料,有甜蝦、八爪魚、鯛魚…三文魚份量特別多,好抵食!
面頭特別沈左啲白芝麻,增加香味。

造訪日期: 2020年7月
感謝 fatsnowsnow

去過御家嗎? 請分享你的經驗!