“Nice burgers”

Burger Joys (太益樓)
香港排名第43 (共15,537家餐廳)
周圍地區: 西環
周圍地區: 西環
2021年3月24日 透過行動裝置

西營盤都有一間Burger Joys,佢哋啲漢堡好出名。我下午茶時間去,發現牛市套餐抵好多,同一價錢包埋嘢飲同小食,下次早啲嚟食先!

芝士牛肉漢堡 $109
Cheese Burger
食漢堡包最經典就係芝士牛肉漢堡,呢個包超級厚!牛肉好多汁,一咬落去口感好豐富,加埋啲蔬果好好味。

魚柳漢堡 $89
Fish burger
朋友唔太鍾意食牛肉,所以試咗魚柳漢堡,呢個都幾好食㗎!佢同我講返啲魚好脆,個醬好香同啲配料好夾。

甜薯薯條 $49
Sweet Potato fries
平時對薯條冇乜興趣,原來呢個係用番薯做嘅所以想試下。食落去甜甜地幾特別,上面仲鋪咗少少糖漿。我都幾中意食。

感謝 70s70kg

2021年3月13日

早兩個月前同友人到訪過「Burger Joys」中環店,是一家美式漢堡包專門店,今次在西環趴趴走,影牆畫,偶然看到西營盤的分店,因為小店瑟縮在小巷內,不易察覺。既然那有緣份,就二話不說在此吃過漢堡再回家。

晚市堂食的客人不多,所以,餐廳裡面顯得比較清靜,但外賣的卻一個接一個。此店比中環店細一點,但也有數張高腳枱椅,一派美式快餐店的風格。

掃視一下餐牌,跟之前中環店的一樣,主打是漢堡包,還有沙律、小吃及飲料,凡惠顧漢堡可加$41轉為套餐,包了汽水或啤酒及炸薯條,此外,還有其他升級選項。

晌等候食物期間,無意間發現到牆上掛了一個義工感謝狀,原來,店家也為社會服務出一分力,值得欣賞。

最後,我們選了雞肉漢堡及雜菌蘑菇芝士漢堡,前者額外加了煙肉,後者額外加了煎蛋,兩份也轉為套餐,食物都是即點即製,大概等了10min左右。

幼身薯條新鮮即炸,炸起即吃就更是一流,香脆不膩,滿滿薯仔香。

另一個套餐則改了炸洋蔥圈,粉漿薄薄,洋蔥卻十分爽甜,不比薯條遜色。

雖然這裡以安格斯牛所做的漢堡至為出名,但友人喜歡「雞肉漢堡」($89)多一點,另外還額外加了煙肉(+$13),不得不說,雞肉又大又厚,炸得甘香,配以特製的蜜糖芥末醬,還有蕃茄、生菜,很有霸氣。味道如何?好吃,因為雞扒份量十足,入口富肉汁,整體味道、口感都有層次。

「雜菌蘑菇芝士漢堡」($89)是心水之選,因為好吃,但今次則額外加了煎蛋($13),令原本的味道更豐厚。這個素漢堡,其吸引之處是將雜菌打碎再搓成漢堡扒型煎香,自然更有吃漢堡扒的感覺,配上生菜、芝士、自家製醬汁……等等,可以說回味再回味,百試也不厭。

雖然可以外帶,但漢堡、薯條、炸洋蔥圈,還是現場即吃的好!

1  感謝 clc408hk
2021年3月7日 透過行動裝置

之前吃過灣仔的burger joys, 今日帶朋友再吃!
西營盤這間很有美國風的burger joys,
店舖外面的牆都是街頭噴畫~為這間店增加了藝術氣息~

芝士牛肉漢堡
早說吃過牛肉漢堡,今次要嚐嚐招牌芝士漢堡
點餐後,廚師即時製作,確保吃到最新鮮的漢堡,這點真係很欣賞!餐廳對食材份量和比例講究,而且不同分店不同廚師都可以吃到一模一樣的味道!
吃下去第一口是食材的鮮味, 清爽生菜、鮮甜蕃茄、 爽口洋蔥,其後,就是以煎封後的安格斯牛,濃郁牛味經煎後被鎖住,肉質鮮嫩,一口咬下滿是牛肉汁
麵包更是豐富了漢堡的口感,即使 漢堡內餡多汁,但也不影響麵包口感,外脆內軟,吃下絕不鬆散!「百萬食譜」被評為香港no. 1 漢堡果然名不虛傳,令人沒齒難忘的芝士漢堡

加$41配薯條和飲品
今次選薯堡是我的最愛,每顆小小的薯餅,每口酥脆又豐富,超有口感,而且不油膩!吃下一顆又一顆,不知不覺吃完!

美式炸雞配車打芝士
上次吃過後非常回味,今次介紹朋友再吃!
今次炸雞的辣粉比上次多,令炸雞的味道更豐富!即使不配芝士醬也非常惹味~炸雞炸成金黃色,外脆內嫩多汁如果配啤酒真是一流!

炸洋蔥圈
雖然不太愛吃洋蔥, 但是卻抗拒不了香炸洋蔥圈的味道,酥脆可口,炸後保留洋蔥那特有的味道,但絕不嗆鼻,反而有洋蔥味的鮮甜!

1  感謝 Ctyingz
2021年3月2日 透過行動裝置

burgerjoys 係我最愛漢堡包品牌之一
之前一向都係食開中環店…
今次去咗西營盤分店 (去開呢頭睇OpenRice見到佢)
[招牌芝士漢堡+松露]
#有點失望 個包無中環店咁鬆軟
不過舊肉都係好juicy而且我真係好愛佢個包裝design
唯一一間 #burger 店係食嘅時候唔會整污糟對手✨
松露幾香,味道少許咸
[松露薯條]
好香滑又解渴!而且個樣好夢幻好靚
#ca師奶餐廳_西營盤 #西環

感謝 hkmore_foodie
2021年2月28日

今年新春過得十分平靜,不但沒有外出拜年,甚至連賀年糕點、應節食品都無預備到。見近排疫情稍為穩定,決定趁假日去西環探下長輩。

回程時,某人提議去第一街吃頓下午茶。初頭還以為有人又睇中左邊間茶餐廳,原來係想嚟呢間被喻為香港 No.1 嘅美式漢堡小店「Burger Joys」食漢堡包。

店舖裝潢採美式風格,門外及對面牆身都畫上了壁畫,非常搶眼;而店內則掛滿顧客享用美食時的照片,每個人都開懷大吃,看起來相當滿足。

由於剛吃了一些糕點,不太肚餓,所以我哋只係叫左一個芝士牛肉漢堡套餐同一客蒜香雞翼。

芝士牛肉漢堡 Cheese Burger ($109),轉套餐另 +$41,包罐裝汽水或啤酒及薯條,我哋揀左可樂同薯堡 Tater Tots。薯寶非常好吃,外形小巧的骰,咬下脆卜卜,甘香又綿糯。

牛肉漢堡用上 USDA 美國黑安格斯牛肉炮製,並且加入了紅酒和牛油烹調,入口牛味好香濃。漢堡扒與芝士完美融合,夾埋生菜、番茄、紫洋蔥和酸瓜一起吃,口感好豐富,清香又不油膩。自家製的麵包亦很值得一讚,包身鬆軟又富彈性,而且厚度亦十分適中,入口帶牛油香。

另外客蒜香雞翼 Crispy Garlic Wings ($99) 亦非常美味,雞翼大大隻,飽滿又多肉汁,面層鋪滿泰式甜辣醬同蒜粒,味道酸酸甜甜,惹味又醒胃,令人回味無窮。

造訪日期: 2021年2月
感謝 mjqueen7e

查看過Burger Joys (太益樓)的旅客也查看過

去過Burger Joys (太益樓)嗎? 請分享你的經驗!