“被評為香港no. 1 漢堡,果然令人沒齒難忘😜”

Burger Joys (太益樓)
香港排名第31 (共15,251家餐廳)
周圍地區: 西環
周圍地區: 西環
2021年3月7日 透過行動裝置

之前吃過灣仔的burger joys, 今日帶朋友再吃!
西營盤這間很有美國風的burger joys,
店舖外面的牆都是街頭噴畫~為這間店增加了藝術氣息~

芝士牛肉漢堡
早說吃過牛肉漢堡,今次要嚐嚐招牌芝士漢堡
點餐後,廚師即時製作,確保吃到最新鮮的漢堡,這點真係很欣賞!餐廳對食材份量和比例講究,而且不同分店不同廚師都可以吃到一模一樣的味道!
吃下去第一口是食材的鮮味, 清爽生菜、鮮甜蕃茄、 爽口洋蔥,其後,就是以煎封後的安格斯牛,濃郁牛味經煎後被鎖住,肉質鮮嫩,一口咬下滿是牛肉汁
麵包更是豐富了漢堡的口感,即使 漢堡內餡多汁,但也不影響麵包口感,外脆內軟,吃下絕不鬆散!「百萬食譜」被評為香港no. 1 漢堡果然名不虛傳,令人沒齒難忘的芝士漢堡

加$41配薯條和飲品
今次選薯堡是我的最愛,每顆小小的薯餅,每口酥脆又豐富,超有口感,而且不油膩!吃下一顆又一顆,不知不覺吃完!

美式炸雞配車打芝士
上次吃過後非常回味,今次介紹朋友再吃!
今次炸雞的辣粉比上次多,令炸雞的味道更豐富!即使不配芝士醬也非常惹味~炸雞炸成金黃色,外脆內嫩多汁如果配啤酒真是一流!

炸洋蔥圈
雖然不太愛吃洋蔥, 但是卻抗拒不了香炸洋蔥圈的味道,酥脆可口,炸後保留洋蔥那特有的味道,但絕不嗆鼻,反而有洋蔥味的鮮甜!

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 Ctyingz

2021年3月2日 透過行動裝置

burgerjoys 係我最愛漢堡包品牌之一
之前一向都係食開中環店…
今次去咗西營盤分店 (去開呢頭睇OpenRice見到佢)
[招牌芝士漢堡+松露]
#有點失望 個包無中環店咁鬆軟
不過舊肉都係好juicy而且我真係好愛佢個包裝design
唯一一間 #burger 店係食嘅時候唔會整污糟對手✨
松露幾香,味道少許咸
[松露薯條]
#ca師奶餐廳_西營盤 #西環

造訪日期: 2021年3月
感謝 hkmore_foodie
2021年2月28日

今年新春過得十分平靜,不但沒有外出拜年,甚至連賀年糕點、應節食品都無預備到。見近排疫情稍為穩定,決定趁假日去西環探下長輩。

回程時,某人提議去第一街吃頓下午茶。初頭還以為有人又睇中左邊間茶餐廳,原來係想嚟呢間被喻為香港 No.1 嘅美式漢堡小店「Burger Joys」食漢堡包。

店舖裝潢採美式風格,門外及對面牆身都畫上了壁畫,非常搶眼;而店內則掛滿顧客享用美食時的照片,每個人都開懷大吃,看起來相當滿足。

由於剛吃了一些糕點,不太肚餓,所以我哋只係叫左一個芝士牛肉漢堡套餐同一客蒜香雞翼。

芝士牛肉漢堡 Cheese Burger ($109),轉套餐另 +$41,包罐裝汽水或啤酒及薯條,我哋揀左可樂同薯堡 Tater Tots。薯寶非常好吃,外形小巧的骰,咬下脆卜卜,甘香又綿糯。

牛肉漢堡用上 USDA 美國黑安格斯牛肉炮製,並且加入了紅酒和牛油烹調,入口牛味好香濃。漢堡扒與芝士完美融合,夾埋生菜、番茄、紫洋蔥和酸瓜一起吃,口感好豐富,清香又不油膩。自家製的麵包亦很值得一讚,包身鬆軟又富彈性,而且厚度亦十分適中,入口帶牛油香。

另外客蒜香雞翼 Crispy Garlic Wings ($99) 亦非常美味,雞翼大大隻,飽滿又多肉汁,面層鋪滿泰式甜辣醬同蒜粒,味道酸酸甜甜,惹味又醒胃,令人回味無窮。

造訪日期: 2021年2月
感謝 mjqueen7e
2021年2月15日 透過行動裝置

burger+汽水+炸薯條這個combination一向是我的comfort food,高質用心製作的burger更會令人越食越開心!

前排去西環朋友家前見到有burger joys,就建議不如我拿外賣到她家吃

雖然已是8時多,餐廳內仍有好多人order外賣,原來好多人同我一樣,鍾意食burger!

幾間burger joys都去過,但發現這間有個小心思,就是有舊書corner,好有意義呢

而店員亦好比心機打理店內一切,有人來攞外賣後會立刻消毒門口

最喜歡吃他們的魚柳漢堡,大大塊魚柳,魚肉亦好嫩,每一口都好滋味

另外雞肉漢堡配料十足,大大塊蕃茄+菜。雞肉煎得好香、肉質好嫩,配上溶了的cheese 真係好滿足。

最近才發現burger joys有扭扭薯條,炸得香脆,而且調味好好,會食個不停(而且價錢也不會好貴,份量亦多)

還有邪惡的美式炸雞配車打芝士醬,將濃香的cheese倒上炸雞上,非常出色。炸雞是連雞皮一起炸的,還加上惹味的調味,下次去要再食

造訪日期: 2021年2月
感謝 cindycF9354PA
2021年1月23日

成日食麥記都食到好悶,今日試吓新野,去咗西營盤呢間Burger Joys,地方都幾隱蔽,要喺橫街落樓梯,搵咗一陣先見到。驟眼睇價錢好似偏高,但係其實個餐分量十足,絕對值回票價。

首先要講吓飲品,因為真係太驚喜。本身唔係特別鍾意飲汽水,諗住如果係樽裝水會好唔抵,點知佢哋俾咗支斐濟水我哋。

然後嚟咗沙律,雖然係跟餐嘅,但係都唔馬虎,有番茄有青瓜,酸酸地嘅醬汁,非常開胃。

朋友叫咗芝士牛肉漢堡,一睇就知同平時麥記好唔同。除咗牛肉明顯地厚身之外,包亦都比較鬆軟,唔會好乾,當然牛肉味亦都非常濃厚啦。

薯條方面,簡直可以用出色嚟形容。雖然外型同麥記相似,但係比較硬身,食落去比較脆比較香口,同時亦都鹹度適中,原本揀咗沙律嘅朋友都食到停唔到口。

我自己就叫咗個雜菌蘑菇漢堡,本來想像係烤大啡菇,但其實佢哋係用炸嘅,但係感覺都好新鮮,炸菇好juicy,亦都唔覺得油膩。

最後叫咗個水牛雞翼,酸酸辣辣咁,雖然好食但係有少少重口味,好彩有西芹同甘筍做配菜平衡返。

造訪日期: 2020年12月
感謝 KaiserW27

查看過Burger Joys (太益樓)的旅客也查看過

去過Burger Joys (太益樓)嗎? 請分享你的經驗!