“食完再食既泰國菜”
1988的評論

1988
香港排名第884 (共13,941家餐廳)
周圍地區: 觀塘區
周圍地區: 觀塘區
2020年6月3日

1988 係我係觀塘最鍾意嘅餐廳之一
平均每個月都會至少食一次lunch / dinner

我最鍾意食佢哋嘅鮮蝦炒金邊粉!
金邊粉係甜甜地既 可以揸啲青檸汁 加少少酸味
同埋撈埋啲花生碎一齊食
食落口感煙韌彈牙 又唔會太碎 D鮮幾大隻,又爽~
令成碟野生色不少

我覺得佢哋嘅沙律都係必點嘅 因為份量好多!
就好似今次食依個鳳爪沙律咁 鳳爪一大堆!慢慢食~ 越食越辣,辣得好過癮 配上好多芹菜、甘筍、洋蔥、生菜,全部都可以配埋鳳爪一齊食,辣得黎,又清新刺激,正呀 食泰國嘢 始終抵受唔住誘惑,會叫埋小食拼盤
我最鍾意嘅係佢哋嘅蝦餅同埋雞棗 蝦餅係超級大舊,而且裏面真係有好多蝦肉,味道幾好,點埋甜酸醬一齊食

黃咖喱牛腩 估唔到都有驚喜! 牛腩非常之林,煮得好入味!
份量都幾多 配上香濃嘅咖喱汁,同埋幾舊超級入味嘅薯仔,好味呀,又唔會太辣

造訪日期: 2019年10月
感謝 Kennis D

2020年3月29日

作為泰國菜餐廳,裝潢很cafe打卡風,場內部分位置又有熱帶風情,加上座位寬闊,很好坐。午餐時段食物主要是飯類為主,最好就是可以加錢配不同的小食。

燒豬頸肉飯 $72
豬頸肉的燒烤程度絕對是值得稱讚的地方!邊緣位置微焦,肉的油脂燒到不太感覺到,肉有嚼勁,不點醬也很入味,點了醬和飯一起吃更刺激食慾,連平常不吃豬頸肉的我都不斷拿朋友的來吃。

海南雞飯 $72
海南雞的雞肉很嫩滑,而且幾乎沒有骨,調味恰到好處,雞肉散發著微微鹹香,餐廳提供了兩款醬汁給我,但我覺得最基本的甜豉油是最好的配搭!加上它的飯量非常多,男士們一定夠飽~

薯條$15
看見旁邊的人叫了這個我們都忍不住點,沒想到份量這麼大!薯條淋上了兩款醬料卻無損其酥脆度,炸得很透但不會很油膩,醬料可以說是超強加分點,就算飯吃不下,我們最後還是把薯條吃完,所以記得一定要加錢點!

粉紅番石榴 & 青檸梳打
午餐可以免費點青檸梳打,如果要飲粉紅番石榴則需要額外加錢。青檸梳打的青檸很新鮮,整體不會太甜又清新解渴,特別是吃完這麼多醬汁的食物後解膩最適合不過~至於外型滿分的粉紅番石榴又微微酸度,但又有番石榴的甜味補完,也是一杯清新的飲品~

造訪日期: 2020年3月
感謝 852foodvoyage
2020年3月8日 透過行動裝置

朋友推介隱藏觀塘工業區中的這家泰國菜館

黃咖哩牛腩
~~~~~
非常濃郁,椰汁味重,牛腩既大件亦不老

沙爹豬肉串燒
~~~~~~
燒的很香,豬肉口感像叉燒,有點韌但勝在大件沙爹醬可以濃一點

香葉肉碎飯
~~~~~
很大碟,肉碎又多又香

泰式小食拼盤
~~~~~~
有2件蝦餅 ,魚餅、春捲、雞棗各4件
蝦餅很香脆,蝦味很出很美味
魚餅味濃,香氣撲鼻
春捲是素食,更為健康
雞棗細細粒,香脆肉味重

椰皇芒果霜淇淋啫喱
~~~~~~~~
店員說新推二人送霜淇淋❤️選了芒果霜淇淋,有椰肉、花生及啫喱,很新鮮的配搭,亦同樣美味

造訪日期: 2020年3月
感謝 moshui
2020年1月18日 透過行動裝置

朋友介紹觀塘工廈有一間人氣泰式餐廳,經常門庭若市,

午餐選擇紅咖哩燒鴨飯$78和海南雞配油飯$78,

海南雞的雞肉肉質又嫩滑又入味, 無骨的, 重雞油香味的油飯, 雞肉沾個特製酸辣醬汁,更開胃,還有個甜鼓油, 更好餸飯。

紅咖哩燒鴨飯, 唔算太辣, 偏甜, 鴨肉有嚼口, 咖哩內好多配菜, 有蘑菇車釐茄, 最重要系有新鮮菠蘿, 清甜, 還有荔枝肉, 這兩款生果為此餸增添色彩同加分。

餐飲叫了青檸梳打和泰式奶茶, 有少少香草味, 好滑。

造訪日期: 2019年11月
感謝 Winnie0515
2019年12月3日 透過行動裝置

這間泰國菜在香港的工廈,但平日中午常常爆滿,我訂了三次座才成功。價格是5-70元左右包飯品,不算平又不算貴,我選了豬頸肉飯就感覺有點肥利,其他人選的咖哩就正常,但感覺不是太特別。

造訪日期: 2019年9月
感謝 actually130

查看過1988的旅客也查看過

去過1988嗎? 請分享你的經驗!