“No.1 米線麵”

老闆娘雲南米線
香港排名第2,539 (共15,374家餐廳)
2021年5月10日 透過行動裝置

由於在網店訂左口罩已經到貨了,今日專登到荃灣取貨,黎到荃灣當然要黎食我最愛個間米線啦

由於夏天的關係,老闆娘的營業時間都有更改,星期一至五只做晩市,星期六日就有午市同晩市,大家黎食之前記得上老闆娘個facebook 到睇下營業時間先啦,唔係就好容易摸門釘架啦

炸豬粉腸蒙古湯米線(小辣)$45

講到我的最愛,一定係蒙古湯,湯底超級香孜然味,就係我地平日食羊肉串個種孜然粉,
成個湯超級重香料味,保證你地係其他米線店一定唔會食到依種湯底。
老闆娘食到的每一碗米線,都係落完order之後配料米線加湯底即煮的,所以我依碗的豬粉腸真係吸收曬蒙古湯的精華,只能用超級正黎形容

炸雞,魚肉響鈴,蝦膠豆卜酸辣銀針粉 $65

黎到老闆娘,不得不試佢既炸物,尤其以炸雞最出名,其本上每一台必點,響鈴同豆卜都炸到超香口,食到卜卜聲而且依度除左米線之外,仲有好面底選擇,今次我地就特別啲,叫左銀針粉,銀針粉都非常吸湯,大家黎到不妨試一下,唔洗次次都揀米線咁單一

總括黎講老闆娘係我心目中No.1 米線的選擇,保證大家試過之後,唔會再想食譚仔

造訪日期: 2021年4月

基本湯底就有6款 最特別係蒙古湯
配料普通款同招牌新奇款都有
好奇寶寶的我次次都會抱住冒險家精神試伏
◽️單餸米線 $45 + $10 多一餸
麻酸辣湯:正宗雲南米線咁,一樣有好多配料調味,麻中帶點酸辣,食食下有啲酥麻感覺,但又好爽而且米線好卦湯勁惹味,同埋好神奇覺得佢唔會點索湯(定因為真係好大碗)
蒙古湯:咁特別梗係要嗌黎試!第一啖食完我覺得好似三哥既糊辣味都係有陣唔知點形容既味~但依間就再香啲 食開糊辣既可以試下
◽️炸物系列
個人覺得配料一定要簡招牌炸物系列外賣仲會幫你分開袋裝,廢事會淋晒‍♀️我長途跋涉拎到返屋企仲keep到暖同埋咬落脆身仲要件件都幾大甩~啖啖肉幾有嚼口!如果即場食應該會更加香口 我最鐘意係蝦蝦果個
招牌酥炸雞球
魚肉響鈴
反斗蝦膠豆卜
魚肉腐皮卷
總結,食完就會知道佢人氣地方係邊度可能整湯底既材料唔同,所以食落獨有一番風味仲有啲特式配料(唔洗特別加錢好爽!)~同埋碗麵超大兜,食極都食唔完!如果去開都幾推介大家食

造訪日期: 2021年1月
感謝 vvvfoodies
2020年11月28日 透過行動裝置

呢間係荃灣香車街熟食中心3樓嘅米線
都聞名左好耐 終於有機會試一試
聽好多人講每次黎到都會排好耐隊
好彩嘅係今次收工黎到未到七點未有人排隊
七點開始條人龍慢慢開始長(大家可以就預個時間)

今次湯底揀左麻酸辣味 一次過滿足兩個願望
麻酸辣味道均勻,味道層次好豐富,唔會因為得辣味就無左酸或者麻
呢個湯底真係一試就愛上,好過癮,忍唔住一啖接一啖飲哂啲湯

同埋值得一提嘅係佢啲炸物好出色
作為一個雞翼控,咁我當然叫左蒜香椒鹽雞翼,係另上嘅,剛剛炸好,外面酥酥脆脆,入面juicy 最正係佢面頭嘅辣粉吊吊味

推薦大家去試下

造訪日期: 2020年10月
2  感謝 loveatandtravel
2020年4月22日

另一個星期天我們走到老闆娘雲南米線買外賣,趁著現時老闆娘只做外賣生意人沒那麼多又去重溫嚕!12時到達已有幾位客人等著外賣,點好餐後約20分鐘便可以取貨比起有堂食的時候快了不少!

我點了麻酸中辣湯底配米線,配菜有蒜香椒鹽雞翼、鮮豬膶、秘製豬腩肉和魚肉腐皮卷,而車爸爸則點了爽彈入味的滷水豬手粒、甘香淋身的豆瓣金錢肚和鮮牛肉,不吃得辣的他當然吃清湯米線啦哈哈.......試了一口清湯挺有鮮味最重要吃罷不口渴絕對是返兜的重點!

即叫即炸的蒜香椒鹽雞翼會分開包裝保持香脆,雞皮香脆惹味肉質不老配上香氣撲鼻的蒜香椒鹽好和味。

太好味的關係吃了一陣子才記得影相,車爸爸那碗已剩得殘骸不影了!呷一口麻酸中辣湯底鮮、麻、香辣共存確有它的魅力啊!而鮮豬膶炮製得甘香爽口處理功夫好到家,秘製豬腩肉則入口即化而不膩還肉香滿滿很好味耶,米線的質感爽滑彈牙好有口感絕對是我喜歡的質地和味道。

造訪日期: 2020年4月
感謝 maggiemV9544SJ
2020年1月22日 透過行動裝置

一餸款 45,加一款每款 10。餸量不多,配菜不多,如圖豬軟骨兩舊,蝦膠豆卜只有三粒﹔下單紙沒標示辣,下單時職員好意告知。五點開始晚市,六點來到有十來人排隊,上菜快流轉快,大概只等了十五分鐘。

造訪日期: 2020年1月
2  感謝 KaKaKaFly

去過老闆娘雲南米線嗎? 請分享你的經驗!