“最近疫情關係好多朋友”

雲南啊老表黑羊湯鍋米線
香港排名第4,314 (共14,150家餐廳)
2020年9月23日 透過行動裝置

最近疫情關係好多朋友都好幾個月冇見過了,近排稍為平服,終於可以約個朋友出嚟見吓面食下野!觀塘係一個工業區,要搵嘢食其實一啲都唔困難,我同朋友就是但搵咗一間近地鐵站而又值得推介嘅一間食店,就係雲南啊老表黑山羊湯鍋米綫!

首先牛腩湯鍋米線跟蒜泥白肉,雖然我轉左做清湯,但係湯底真係好清甜,唔重精調味。同埋真係無偷工減料,有好多件牛腩啖啖肉好足料。個湯都係清清地,唔會好heavy! 而蒜泥白肉,白肉厚度適中,蒜香味十足,也有點蒜的辣味。作為小食也份量十足!

另外朋友 叫咗個口水雞米線,米線好彈牙,微辣湯底啱晒我呢啲鍾意食辣但又唔係好頂得信嘅人。再叫多一份麻辣豬耳,吃起來口感非常好,柔韌又脆,味道鮮香不膩,且富含膠質!

呢餐真係滿載而歸,老闆娘仲好好人又細心又熱情,真係要介紹多啲朋友來食嘢,值得推介!

造訪日期: 2020年9月
感謝 cathywan0906

2020年1月14日

嚟過呢間官塘道老表好幾次。幾年前未搬前,在官塘中心時已幫襯過。 食肆本身絕對係簡陋,不過衛生都算可以。以我多次食過佢地嘅羊肉米線嚟講,好有水準。湯頭好味,無味精。份量好足夠。細食女生可以兩人分一碗細羊米線。以前有帶皮嘅羊肉米線,現在老表將羊皮炸脆,食味似炸豬皮。因為我喜歡食羊,同時與乜機會同一群朋友去幫襯,所以無機會試其它食品。我相信過咗深圳河可能有更好嘅羊肉米線,不過在香港,如果你喜歡食羊肉,可以試試。請注意,老表嘅羊肉唔"so"。

造訪日期: 2020年1月
感謝 Lostplanet123
2019年3月10日

如標題所言,「好湯、好肉、好麵、好風味」。畸嫌帶皮的部分較少,未能清澈嚐到羊皮的爽。

特別一提,加腐乳的效果一流。歡迎參閱相片的說明。

造訪日期: 2019年2月
1  感謝 AnthonyLaw
2018年9月1日 透過行動裝置

帶皮黑山羊肉酸辣米線
羊肉好香好嫩,肉同湯都有少少羊羶味,配酸菜加微辣,更加酥香惹味。特別喜歡帶皮,因為皮係另外炸至鬆脆,放湯同食,吸湯汁之餘,又有酥脆油香口感,超正。

口水雞
個辣汁超吸引,麻辣香有齊,越食辣味越刺激,亦停唔到口,雞肉唔鞋,又夠入味,連雞皮都夠爽滑不膩。

造訪日期: 2018年9月
感謝 katwong3
2018年3月2日

黑羊湯鍋米綫(HKD45)
(最高境界: 1 5)
味道:
環境:
衛生:
抵食:
開始凍啦 食番碗真材實料又冇味精既羊肉湯食下先 入到去舖頭已經聞到香香嘅羊肉味啦!即刻就叫咗碗黑羊肉米線,等左唔夠10分鐘就食得! 即刻飲咗啖個湯,好清,有淡淡的羊肉味!急不及待即刻入咗舊羊肉食,食落口羊肉肉質唔會好韌。有羊肉香味但唔會太蘇!但係份量真係有啲大一個人未必食得晒可能兩個女仔去食嘅話就要share啦 再叫啲小食就岩岩好!

造訪日期: 2018年1月
感謝 chanta1

查看過雲南啊老表黑羊湯鍋米線的旅客也查看過

中國香港
中國香港

去過雲南啊老表黑羊湯鍋米線嗎? 請分享你的經驗!