“Encore 再食咖哩忌廉牛肉烏冬”

吉列牛忌廉烏冬專門店 (百樂中心)
香港排名第818 (共14,645家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
3 週前評論 透過行動裝置

早排食過旺角分店,食完發現實在太好食,佢地個烏冬又只係得呢到有得食,所以今日encore再食過不過今次就去咗銅鑼灣分店,餐廳位於百樂中心22樓,可以飽覽維園嘅景色。
今次同樣都叫咗吉列牛定食同咖哩忌廉牛肉烏冬,烏冬同樣keep到一樣嘅水準,咖喱汁濃厚而不漏,相當掛汁,烏冬彈牙。可惜吉列牛套餐卻未如上次於旺角分店的體驗,牛肉味道略嫌不足,肉質實身,口感略過韌,炸粉較厚,炸得過火咗,吃起來冇咁過癮,但石燒爐火力更猛更持久,能更快速鎖住肉汁。
吉列牛列牛定食($148)
咖哩忌廉牛肉烏冬($78)
牛舌雞肉串($38)
個汁鹹鹹地非常之特別,帶來一種日本味道,肉質爽口彈牙,像丸的口感一樣,雞牛味道融洽,美味無比。
Rose Garden ($18)
Rose加荔枝嘅梳打味道,淡淡清香,味道非常適合女仕,而且顏色靚爆鏡,打卡一流,同埋唔好睇佢望落細細杯,飲起上嚟竟然飲極都仲有
Citrus Ocean ($18)
檸檬柚子味梳打,唔會太甜,而且有柚子肉食,顏色又係好夢幻好靚。

造訪日期: 2020年11月
感謝 mmyfoodland

5 週前評論 透過行動裝置

昨日突然很想吃吉列牛, 於是帶媽咪一齊到 位於銅鑼灣百樂中心22樓的吉列牛忌廉烏冬專門店。 我們大約兩點到達, 原先預計午飯過後應該沒有太多人, 誰知預計錯誤原來餐廳都有很多客人還在用餐。 很喜歡餐廳座位靠向窗邊, 有自然光滲入環境舒適。 兩母女點了一個套餐吉列牛定食+ 香辣忌廉雞肉炒麵$246、蜂蜜菊花蜜$13、 韓國蜂蜜紅棗茶$8 、 蒜片牛舌芯$58。

吉列牛定食~定食有麻醬豆腐、蕃茄仔、沙律菜、麵豉湯和飯,客人可以用枱面上的迷你鐵板火爐來燒吉列牛, 控制自己喜歡的生熟度。 吉列牛的面層佈滿木糠粉, 放上火爐燒的時候大約每邊8至10秒, 牛肉味香濃, 肉質粉嫩,外層帶點脆。 配上沙律醬和芥末,好好味啊!

香辣忌廉雞肉炒麵~ 之前食過咖哩忌廉烏冬, 超級好食! 今次試下香辣忌廉雞肉炒麵, 味道帶點辛辣口味, 忌廉口感滑溜, 麵煙韌有咬口, 炒麵和烏冬各有特色。

蒜片牛舌芯~牛舌芯嫩滑又彈牙, 肉質爽口 , 搭配炸過嘅蒜片,口感完美。

蜂蜜菊花蜜~ 菊花清清地, 加上蜂蜜感覺滋潤。

韓國蜂蜜紅棗茶~ 紅棗味道濃郁, 飲落順喉不太甜。

食了一餐豐富的午餐, 最喜歡吃吉列牛和忌廉炒麵或烏冬, 今次發覺這裏的服務質素提升了, 店員親切友善值得一讚。

吉列牛忌廉烏冬專門店 (百樂中心)
地址: 銅鑼灣耀華街3號百樂中心22樓

造訪日期: 2020年10月
感謝 Victoriay_eatwithvic
2020年10月4日 透過行動裝置

秘製蛋卷即叫即做,蛋香滑味道美。蛋卷內的芝士入口溶化。這蛋卷做得甚出色,不可錯過。

美式頂级牛里脊肉質鮮甜,幼嫩無筋,而且脂肪少,是識食人士的首選。套餐有一朶鋪滿芝士的大啡菇和香脆的洋葱,很美味。如喜歡可用餐奉上的黑松露醬和秘製醬汁點牛肉吃。

咖喱忌廉雞烏冬一上枱便香氣撲鼻。加了忌廉的咖哩入口更香滑,少少香辣甜甜很惹味,烏冬滑雞肉和配料如菇及西蘭花都好味。

今次是我初次嘗試,覺得好味有新鮮感。下次可再來試其他菜式。

此樓上店環境不錯,服務也良好。兩個人每人花180元左右,便可吃到高質的食材算抵食。

造訪日期: 2020年9月
感謝 aliceyuens
2020年10月4日 透過行動裝置

Kobekyu - 再訪吉列牛

吉列牛可算是我近年最愛的日韓料理排行首幾名的位置,原因它可以滿足鋸扒的鐵板石板的願望,又可以食到吉列炸物的感覺,今日又再訪-吉列牛忌廉烏冬專門店。

吉列牛定食
分量多的厚切吉列牛,牛肉被脆脆的麵包糠包著,表面已脆炸至金黃色,再用熱石板燒烤,燒烤時吉列牛的油分逼出,香氣四溢。
定食已包括有麵豉湯、小食和滿滿飯素的白飯。

咖喱牛肉忌廉烏冬
香滑的忌廉厚厚的佈滿了在烏冬上,忌廉香甜,咖喱汁濃郁,配合忌廉後咖喱更加順滑,咖喱中還有洋蔥粒、牛肉粒。

炸芝士薯仔年糕
外皮包著脆脆紫菜,內裡煙煙韌韌的薯仔年糕。

Rose Garden, Passion Punch
冰凍的玫瑰花特飲和熱情果特飲,梳打夠哂氣,清爽解膩。

造訪日期: 2020年10月
1  感謝 justforshan
2020年9月24日

約咗朋友嚟百樂中心食午餐,本來提議去吃串燒料理,不過友人話好掛住吉列牛的滋味,咁就一於順應民意,改去位於 22 樓嘅「Kobekyu 吉列牛忌廉烏冬專門店」。

由於揀了個下午茶時段到訪,所以店內人客不多,可以隨意揀選座位。

無嚟一排,原來餐牌都有少許改動,多咗幾款新菜式,不過友人對吉列牛情有獨鍾,所以一坐低就嚷著要點吉列牛定食套餐,而我就另外再加咗份單骨雞翼。

幾款食物很快就送上,先嚐 Kobekyu 滋味單骨雞翼 ($65),雞翼表面沾滿了芝士粉和七味粉,食落辣辣哋,好鬼醒胃,加上單骨嘅關係,好容易就食到肉嘅部份,入口微辣惹味,正!

至於個吉列牛定食套餐 ($246) 陣容亦很豐富,套餐包括有兩排吉列熟成牛扒、味噌湯、胡麻豆腐、胡麻車厘茄、白飯、咖喱忌廉烏冬或香辣忌廉雞肉炒麵及飲品。

每張桌上都附有一個小巧別緻嘅石板爐,待店員點火後,便可以將牛扒放上爐面輕烤,生熟程度可以按個人喜好自行調校。

吉列牛選用了美國熟成牛肩脊,入口肉嫩鮮甜,面層的炸皮薄而香脆,入面的肉色呈迷人粉紅,只需輕烤至半熟便食得。吃時可蘸點隨定食附上的特製 wasabi 蒜蓉沙律醬,味道濃郁且帶微辣,刺激醒胃。

咖喱忌廉烏冬可以揀雞肉或牛肉,烏冬面層鋪滿薯蓉忌廉。將雪白嘅忌廉和底層的咖喱烏冬撈勻,忌廉富奶香又厚滑,口感 creamy,烏冬食落煙煙韌韌,配埋嫩滑的雞肉吃,真係無得頂。

套餐包兩罐罐裝汽水,不過亦可以補差額升級至特飲,我點咗 Rose Garden (+$18),而友人就揀咗杯 Passion Punch (+$18)。兩杯梳打水賣相都好靚,尤其是我杯 Rose Garden,以玫瑰糖漿和檸檬汁炮製,入口微酸微甜,加上頂頭的玫瑰乾,傳來陣陣花香,為這頓午餐完美作結。

造訪日期: 2020年9月
感謝 mjqueen7e

查看過吉列牛忌廉烏冬專門店 (百樂中心)的旅客也查看過

去過吉列牛忌廉烏冬專門店 (百樂中心)嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣