“懷舊風特色火鍋,花膠湯底選擇多”

火水爐冰室火鍋
使用外送服務
香港排名第1,081 (共15,446家餐廳)
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
2021年6月4日 透過行動裝置

餐廳:火水爐冰室火鍋 (旺角)
地址:旺角煙廠街33號朗廷軒1樓

一直想去呢間火水爐好耐,每次經過門口都會比佢嘅懷舊香港特色同音樂吸引咗,今次就約咗朋友去打邊爐,叫咗個安格斯牛小排花膠火鍋任食放題套餐,星期一至四做緊85折,計埋醬油同加一服務費,承惠每人$327‍♂️

任食時間得90分鐘,食兩輪就差唔多夠鐘,不過都幾飽肚,我哋叫嘅呢個套餐可以喺八大花膠湯底入面揀一款,所有湯底都喺餐廳自己足料熬製,而我哋就揀咗濃厚花膠雞湯鍋,主要材料有兩塊大花膠同半隻雞,打邊爐之前仲可以飲返碗湯滋補吓,又真係幾鮮味濃郁

呢個set包咗5款靚肉,有安格斯牛小排、特選牛頸脊、穀飼牛板腱、美國肥牛同黑毛豬,唔知你又鍾意食邊一款呢?肉質都幾新鮮,顏色鮮紅,脂肪紋理清晰可見,唔會有雪種味或者變咗黑紫色嘅霉肉,相信餐廳喺選材同處理豬牛肉方面都落咗唔少功夫

可以揀嘅免費食物有超過六十款,另外有八款任飲飲品,大多數食物都喺普遍見到嘅火鍋配料,無太大驚喜,海鮮同特飲都要另外加錢;另一方面就唔多見有甜品,得一款要加$48嘅紅豆刨冰,不過主打懷舊風嘅火水爐就有任食嘅炸燒賣同陳皮魚蛋,唔知呢兩款小食又吸唔吸引到你呢?

火鍋質素正常發揮,不過鍾意60-70年代香港懷舊feel嘅你就一定唔可以錯過

造訪日期: 2021年5月
感謝 hinsonfoodhk

2020年6月11日 透過行動裝置

勁足料花膠煲

今日就約左一個好耐冇見朋友去食飯,想坐得耐啲傾下計最好就去打邊爐,一路烚住野食一路同朋友吹水係我覺得好正,而打邊爐地點一齊要大家都方便啦,最旺同方便一定係旺角,今日就去左一間叫”火水爐”打邊爐餐廳,舖頭佈置到好懷舊,好有70 – 80年代的舊香港feel,而入面環境好多打卡位,我地今日就叫左果安格斯花膠火鍋放題套餐$288,而湯底就要巴辣胡椒豬肚鍋,肥牛肥瘦比例適中。而黑豚肉口感好爽口,我最愛食係墨汁墨魚丸好香墨魚味。重有煲內勁多花膠同埋都好大隻下,D花膠多到真係食極都重有咁勁。

造訪日期: 2020年6月
感謝 Dingdingdonstory
2020年2月14日

去了屯門分店吃午餐,茶餐廳碟頭飯。
花膠牛腩飯:花膠湯汁很多,牛腩炆得美味
炸豬扒肉燥飯,加了豬大腸,味道不錯!

造訪日期: 2020年2月
感謝 PiggyC9
2020年2月4日

其實以懷舊為主題的餐廳早已屢見不鮮,而這間火鍋店的門面則模仿舊式戲院,令人過目不忘,但多次經過亦未曾一試,趁著一月天氣開始轉冷,經過附近終於找到機會到訪。

套餐包括花膠雞煲及海鮮拼盤,另外亦有各款任飲任食項目選擇。

店內裝修佈置充滿懷舊風味。

醬料方面可以自由配搭。

首先送上麻辣花膠雞煲,當中有大片花膠,真材實料亦甚惹味。

海鮮拼盤賣相精緻,包括海蝦、蜆及鯇魚片等。

享用雞煲後便開始火鍋,湯底依然香濃。

任食肉類只得特級安格斯牛、美國珍寶肥牛及黑毛豬肉片三款,不過不失亦沒有雪藏味。

其他配料選擇款式大路,質素正常。

造訪日期: 2020年2月
感謝 Voracious1006
2020年1月8日 透過行動裝置

去完旅行之後當然要約朋友交收手信啦,好耐冇食打邊爐,我就提議去旺角食任食打邊爐。任食邊爐湯底有兩款選擇,我地揀咗招牌既濃厚花膠雞湯鍋。上面冇寫價錢既配料都係免費任食架,好多選擇!個鍋入面有勁多大大舊既花膠,仲有好嫩滑既雞件,除左花膠同雞件外,仲有好多其他配料,令到湯底好濃郁。之後可以自己調配醬料。火鍋跟了一大盤海鮮,入面有蠔、蝦、蝦滑、魚片同蜆,全部都好新鮮。食完海鮮,就到食肉時間,我地點左好多牛肉同豬肉,肉味濃郁又新鮮。呢一餐真係食得好滿足啊,最後仲有甜品送。

造訪日期: 2020年1月
感謝 gcyy_205

去過火水爐冰室火鍋嗎? 請分享你的經驗!