“抵飲傾偈地方”
Catee的評論

Catee
香港排名第3,175 (共15,458家餐廳)
周圍地區: 荃灣
周圍地區: 荃灣
2021年6月3日 透過行動裝置

今晚和一位很久沒見的朋友相約在荃灣聊天,而我們來到 Catee 這間餐廳.

我們是被這間餐廳的門面所吸引進去,當然入到去環境也不錯而每張枱空間十足不會感覺很擠迫!

酒鬼的我當然不少得先看 drink menu,令我十分驚訝的是價錢不貴一瓶紅酒或白酒都只不過在 180-300元以內!而且配一份小食可以優惠價半價來下單!

所以二話不說先點上白酒解一解暑,同時亦以半價換點“鰻魚汁燒魷魚鬚”.

這裏的酒是可以先試後點,店員攞上兩個小杯,將我們原本想點的 moscato 點上,可惜我不太喜歡有氣的酒和太甜的走所以便轉換了另一支chardonnay!

玩了過後當然清爽很多!始終男人還是不太愛喝甜的酒!

chardonnay配上小食鰻魚汁燒魷魚鬚,整杯chardonnay的礦物味月完全帶出,而當然魷魚鬚的鮮味也比chardonnay調高!

聊天配酒當然要叫上小食拼盤,價錢抵玩!份量十足又有生蠔又有雞肉又有三文魚!

當然小食並不能滿足我們晚餐果腹,所以便點上墨魚咀墨汁燴意大利麵!不愛吃太多的我這盤義大利麵份量已經十足!而令我們打卡位的事物質非常黑,因為墨汁而令到我們玩得非常開心!

造訪日期: 2021年6月
感謝 Jay H

2020年11月12日 透過行動裝置

餐廳燈光昏黃,播住Lemon Tree及Big Big World等老舊英文歌,更有不少貓貓嘅裝飾及擺設,我估老闆應該係貓痴

香草意式烤原條牛面肉($258)
一般西餐廳嘅set dinner普遍只有steak或飯麵類可揀,但呢度竟然仲有牛面肉及Seafood Platter,選擇性都幾多
牛面肉口感有啲似牛腩,炆得夠腍又入味,味道唔錯,腍到連老人家都肯定食到配菜種類都有幾款,而且更有我鍾意嘅秋葵,抵讚

英式炸原條海爐魚柳薯條伴他他醬($138+$30升級套餐)
魚柳表面嘅脆漿炸得勁香脆,魚肉嫩滑之餘又啖啖肉,真係名副其實嘅外脆內嫩薯條同魚柳一樣都係新鮮熱辣即炸,餐廳亦毫不吝嗇咁俾咗勁多他他醬,炸物配他他醬一齊食,真係香口惹味

沙律(套餐包括)
沙律都幾新鮮,加咗紅腰豆及芝麻醬一齊食都幾清新開胃

餐湯(套餐包括)
餐包有2款,而餐湯係粟米忌廉湯,口感較稠,感覺似罐頭湯,味道只屬一般!

☕️飲品(套餐包括)
熱咖啡唔錯,味道幾香濃
熱朱古力賣相都幾吸引,面層有cream外,仲有一支朱古力百力滋點綴朱古力味道略為甜咗少少,所以我自行加咗少少熱水溝淡

甜品(套餐包括)
甜品係士多啤梨蛋糕,蛋糕幾鬆軟,士多啤梨味亦好突出,都幾好食

總括來講,整體食物味道不錯,份量又多又抵食,性價比高,值得回頭

造訪日期: 2020年11月
1  感謝 dyiongw
2020年4月6日 透過行動裝置

#cassiegotsuenwan
瘦編今日要為大家推介一間令人俾人感覺好舒服嘅西餐廳,叫「Catee」。話明Catee,餐廳嘅裝飾好多同貓貓都有關係,老闆一定係愛貓之人。依間餐廳喺疫情措施實行之前,已經好貼心咁開始隔位坐,令到食客非常放心。Happy Hour做緊飲品買一送一優惠同埋小食半價,好抵!
今次我地叫左兩個Dinner Set,首先前菜包沙律、忌廉湯同麵包。沙律係新鮮蔬菜配芝麻醬。麵包要特別一提,係烘過嘅香草麵包配油醋加橄欖油,由前菜已經睇得出餐廳好細心準備食物。主菜我地分別叫左意式香烤原條牛尾肉同埋香煎羊扒,兩樣都係叫左七成熟,煎得岩岩好,兩種肉都好嫩好多肉汁,份量十足。配菜都好爽甜。
飲品叫左熱朱古力同菠蘿汁,甜品係忌廉蛋糕,份量啱啱好,唔會太飽。餐廳職員服務一流,會等你食完一碟先上下一道菜,平民價錢,私房菜享受!
味道評分▶️ (4.5)
抵食評分▶️ (4)
回購評分▶️ (4.5)
➡️ Catee (荃灣)
荃灣楊屋道73號地下
IG: @cassiecwy/ cassiegetfat
FB: @cassiegotravel

造訪日期: 2020年4月
感謝 cwycassie
2020年2月28日

Catee以貓做主題環境好之餘嘢食都好有心思❤️好似跟set嘅餐包、湯同沙律咁,就一啲都唔馬虎餐包分別有兩款,點少少黑醋同olive oil已經好好味沙律配上藜麥同芝麻醬,開胃之餘又健康

Main course我哋分別叫咗Salmon Wellington同Seafood Paella前者溫度掌握得好好,唔會overcooked,配埋刁草忌廉汁,相當滋味而後者以煎pan形式上碟,賣相吸引海鮮有蝦、蜆同青口等好足料

甜品綠茶蛋糕細細件,份量啱啱好而跟餐飲品仲可以轉mocktail兩個人埋單都係around六百,都幾抵食

造訪日期: 2019年10月
2  感謝 ctfoodtravel
2019年11月21日 透過行動裝置

威靈頓牛扒就聽得多,威靈頓三文魚扒都係第一次見!三文魚扒用巴馬火腿、鵝肝醬同酥皮包住黎焗,三文魚好有驚喜,魚油味重,肉質鮮嫩,完全冇腥味。酥皮完全唔油膩,口感鬆化,要大讚既係切開既時候唔會酥皮同其他餡料分離,口感豐富!配埋忌廉香草汁更加惹味必點

黑松露薯條
薯條份量好多,而且食到底都仲係好脆,完全冇淋到,側邊有一份黑松露醬比你點,8點前happy hour仲要啤酒買一送一薯條加啤酒係完美配搭

蒜香鮮蝦意粉
食完個比較heavy既主菜,揀左另一個比較light既意粉,白酒、蒜同橄欖油的白味十足,鮮蝦爽口彈牙,意粉都唔會煮得太淋,不錯

所有餐牌上所有單點的都可以加$50轉成晚餐,有沙律餐湯飲品同甜品,但今次單點的食物已經好夠飽,如果冇叫小食的朋友可以轉套餐,加$50都幾抵!

造訪日期: 2019年11月
感謝 Michellekwk

去過Catee嗎? 請分享你的經驗!