“撻,正!”

超羣麵包西餅
香港排名第2,219 (共13,985家餐廳)
菜系: 中式料理
周圍地區: 中環
周圍地區: 中環

收工行過聞到陣陣嘅香味,越聞就越肚餓,原來係喺呢間餅店到飄出嚟嘅,聞到咁香真係忍唔住要入去行個圈,行一行咁就有收穫。返左一日工咁攰,買隻椰撻安慰下自己先。

椰撻。微暖既溫度,咬一啖會感受到撻皮厚薄適中,好香牛油味之餘又好鬆脆,椰撻表面通常會比較甜,但依個椰蓉唔會太甜之餘又有椰香味,餡料豐富真係好正

造訪日期: 2020年6月
感謝 kkyy0401

2019年2月3日

上班經過超羣見到芝士撻,於是買來早餐食
芝士撻 : 芝士味都好香濃, 餡夠滑而且軟綿綿。撻皮比較厚, 但好鬆脆岩晒愛曲奇皮之食客

造訪日期: 2019年1月
感謝 winnie7713967
2018年12月17日 透過行動裝置

老一輩的香港人,
有那個人不識李珍超群?
做洋餅,上電視,敎烹任,
可惜擴張太快,
倒閉了,餅咭也幾成癈紙。
這是買下店名的,
和舊人無關。

造訪日期: 2018年12月
2  感謝 Tomaz
2018年9月13日 透過行動裝置

一度全線結業之超群西餅,多年前重新啟業,但一直祇有數間分店散佈香港各區,包括中環、九龍灣等地。
超群西餅現時的賣點係芳叔蛋撻,曲奇皮的,比較大個,食一個已很飽肚了。另外亦不時推出諸如日式抹茶芝士蛋糕的期間限定食品,價格合理。
超群專注做好不太多的款式,出品穩定。曲奇皮蛋撻而言,絕對係全香港最好食嘅。

造訪日期: 2018年9月
感謝 r0ger0000
2018年4月29日 透過行動裝置

原味曲奇最重牛油味,夠鬆化,另外有一款有合桃果仁的好似焗燶左咁味,其他蛋糕也可以,麵包較附近的連瑣餅店貴少許,但味道ok.

造訪日期: 2017年12月
感謝 Beautiful_Mayday

去過超羣麵包西餅嗎? 請分享你的經驗!