“➖➖➖#高質乳豬➖➖”
Y Show Tasty的評論

Y Show Tasty
訂位
線上訂購
香港排名第3,858 (共13,801家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
3 週前評論 透過行動裝置

➖➖➖#高質乳豬➖➖➖

走進尖沙咀,餐廳林立,選擇是非常多,厚福街的一棟大廈中,也有不少餐廳,今天和朋友到訪一間樓上西餐廳。從媒體的節目訪問當中得悉這間餐廳一月的時候轉手給幾位年青人,誰不知新年之後爆發了嚴重的疫情,生意當然大受影響。當我們看到媒體報道後,便一心過來試一試食物的品質呢。

逢星期五十分期待收看杜汶澤的喱show,節目裏介紹了不少告急的黃店,進一步擴闊黃色經濟圈。
不知不覺已經食咗七間#yellowopenrice介紹嘅餐廳,這間餐廳面積不算10分大,桌子都排得滿滿的,當升降機門打開之後,便看到了一幅色彩繽紛的連儂牆,坦白說,心情也變得雀躍。

打開餐牌,非常簡潔,有點簡陋,其後和店員閑談,得悉由於轉手的關係,餐牌有所更改了,日後將會重新印製,所以這一張黑白色的餐牌是一個臨時的過渡階段。

侍應(可能是老闆娘)非常殷勤的和我們介紹,最後我們點算了幾個招牌菜式。
▪️帶子蟹肉濃湯$78
賣相吸引,未開始吃,已經聞到濃郁的帶子和蟹味,而且湯非常足料,一碗湯有兩隻大大的帶子,還有鮮拆蟹肉,真材實料。一入口,味道不算喊,但能感受到新鮮嘅海鮮味,帶子爽口彈牙,令人一試難忘,實在值得推介。
▪️龍蝦蟹肉寬條麵 $188
開邊波士頓龍蝦半隻,加上自家製嘅蟹湯龍汁,好濃郁啊。每一條寬條麵都掛汁呢。
彈牙寬條麵配鮮拆蟹肉,這個配搭吃出鮮味

▪️香烤乳豬 $228
被杜汶澤推介之後,每台必點。
乳豬即叫即烤,每一份有半隻的豬髀。
乳豬皮香脆得來帶點煙un呢。
個人比較鍾意芥末麥芽糖醬汁,餐廳亦都有提供酸醋一解乳豬的肥膩感覺
▪️蟹肉牛油果沙律$78
對於喜歡吃牛油果的我,未吃已經加分,在家自行製作沙律時,很少加入蟹肉,但這個沙律加入蟹肉後,和牛油果配合得天衣無縫,感覺清新,再配合薄薄的紫洋蔥,入口有少少辛辣的感覺,但能帶出兩者的鮮味,這味道的確是無可挑剔。
▪️火焰雪山
侍應會在客人面前點火啊
熊熊火光之中,聞到好濃郁rum酒味
雪山的裏面還有雪糕同埋蛋糕,層次豐富
個人覺得幾好食,朋友覺得酒味太濃。

這頓飯吃得10分愉快,由於我們坐在餐廳的一旁,感覺較為自在,餐廳中央的位置確實是有點擠迫了,不過食物的質素也10分不錯,在尖沙咀來說,競爭太激烈了,相信能夠留住一眾顧客的,一定是食物質素!

造訪日期: 2020年5月
感謝 lamaimei

2020年2月10日

Lunch嚟到呢間餐廳,原來主菜配自助沙律吧!餐湯,甜品,沙律都喺自助形式㗎~燈光充足,環境又幾靚同舒服,晏就同同事嚟食吓好西都唔錯
紅酒燴羊膝 $98
羊羶味少少,可接受到嘅味道!醬汁超多差唔多蓋過哂啲羊羶味,肉質超軟腍,勁易就切開配菜喺薯蓉,車厘茄同翠肉瓜
香煎大雞扒 $88 香煎美國豬鞍 $98
呢塊煎扒都好大塊,仲大過塊面雞扒同豬扒又好厚身,切開見到肉汁好Juicy☺️
鐘意每一碟嘅配菜都有車厘茄,薯仔同椰菜花
香煎立魚柳 $98
以為會好脆卜卜,雖然魚柳有啲乾身,味道少少咸,內裡肉質幾鮮甜
自助沙律吧幾好!有沙律菜,粟米,車厘茄,菠蘿,桃,鷹嘴豆紅腰豆,蝦,慕絲啫喱一定夠飽啦~

造訪日期: 2019年12月
感謝 mylittlegourmand
2020年1月19日

餐廳晚上設有dinner semi buffet,任食意粉、飯、沙律、飲品等,價錢上真係幾平餐廳環境不錯,座位舒適,有輕輕背景音樂
Refill食物速度都好快,甜品有5款,分別係芝士蛋糕、朱古力蛋糕、泡芙、啫喱、奶凍
------
1. 卡邦尼意粉 4.5/5
2. 黑松露野菌意大利飯 4/5
3. 芝士肉醬意粉 3.5/5
4. 甜品 4.5/5

我覺得意粉份量剛剛好,配料亦好足,意粉煮得好好,唔會過硬過軟
意大利飯上面真係有黑松露醬,上菜時好香好濃郁菌香味,但我覺得飯有點硬同生米既感覺,口感如果再軟綿一點會更好

肉醬意粉味道較淡,而且肉醬唔夠多,試一次就夠

甜品款式雖然唔多,但質素相當高,個人比較喜歡朱古力同芝士蛋糕蛋糕少濕潤入口香滑,芝士味濃,但食落唔會太膩~

造訪日期: 2020年1月
感謝 travelovernfoodie
2019年10月15日 透過行動裝置

和朋友多次來吃,一定要點海鮮拼盤,真係好抵食。大大盤的海鮮拼盤,最最最主角是麵包蟹。

麵包蟹十分多膏. 而蟹膏較結實, 雖然蟹肉都不少, 吃了蟹膏有點飽,蟹肉味鮮,一濃一啖,很容易把麵包蟹吃完。

而帶子如果有醬汁可點會更佳. 帶子很大件,口感特別好.

其他海鮮都是回本美食,吃得滋味。

New Zealand lamb chop
羊架的擺盤令人食指大動,中間的迷迭香令人有了聚焦點. 羊架3份, 比正常的羊架更厚身, 而羊架肉質夠juicy,不嚡口,更沒有羊騷味。

Alaska dessert
甜品要有儀式感。點了一個吸引眼球嘅火焰雪山,侍應淋上酒精後,彩色的火餡一直在燃燒著。待差不多完結時,我們拍熄剩下的火焰,以免雪山有些位置燒焦。蛋白夠creamy,內裡還有冰凍的雪糕蛋糕呢!

造訪日期: 2019年10月
感謝 natnat0317
2019年7月19日 透過行動裝置

厚福街實在太多食店,很少會留意有否西餐廳特別好味。適逢有家庭午餐聚會,所以就選了這餐廳。午餐有set可供選擇,種類頗多。而沙律和甜品是自助形式。最初以為這裏的午餐食物應該都是普普通通,但怎知竟然喜出望外。青豆意大利飯,醬汁美味而飯有咬口,很有水準。其他如牛油煎魚和雞肉漢堡亦不差。午餐價錢大眾化,以此質素來説真是性價比極高,絕對會再來的。

造訪日期: 2019年7月
感謝 654conniel

去過Y Show Tasty嗎? 請分享你的經驗!