“與朋友吃飯”

COVA Caffe (海洋中心)
香港排名第2,056 (共15,233家餐廳)
價位: US$10 - US$10
菜系: 義式料理
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2021年2月26日 透過行動裝置

Cova restaurant, 有十多年沒有去過,本身喜歡去酒店餐廳進食,對坊間食肆不存好感,覺得質量和服務總有不足,不過,今次造訪Cova餐廳卻有不錯的印象,首先講餐廳的裝飾佈置,頗有歐陸氣色,置身於內好有外國感,其次食物價格算是中級價格,但食物質量卻是中上貨式,性價比可算是八十分,至於服務方面,全程由經理招呼,需不是慣常享受的五星酒店級別,但也中規中矩,頗討人喜歡,值得我給他下星期的booking,唯一不滿之處就是餐桌略嫌小了一點,整體而言Cova 餐廳值80分。值得去

造訪日期: 2021年2月
1  感謝 308964bigpan

2020年6月13日 透過行動裝置

星期六諗住食個休閑下午茶,去到海港城全部餐廳都排隊,見到COVA 條人龍唔係好長,就㨂咗COVA!
等咗十五分鐘左右有位,坐低一人叫咗一個意粉一杯野飲,我加左一碗湯
過咗冇耐野飲就到咗,一路傾吓傾吓唔對路,成半個湯都未有 於是第一次追單同佢哋講咩都未黎,可唔可以出咗個湯先?可能太忙啦,回覆係茶餐廳式答案「幫你追左,陸續出緊嚟!」
我哋等野食時觀察,眼見人手十分不足,兩個Waiter 負責曬成場十令枱客,連帶位、聽電話,係另外有個後生仔幫手將收好嘅餐具傳返廚房!所以我哋都覺得唔好迫得太緊。40 分鐘左右終於有野到但竟然係個意粉唔係湯,不過算啦人哋咁忙加上由排隊到意粉到已經等左一個鐘,唔餓都等到餓!食咗幾啖,我個湯到埋,人生交叉點:我應該趁熱飲湯先?定食埋個收我$200 嘅意粉?估唔到尼個情況會發生係收尼個價錢嘅餐廳仲要係COVA! 最好笑係本身叫我唔好迫人太緊,體諒吓人嘅個位都火左 因為佢個意粉仲未到 我哋再一次追單,今次好快過多一分鐘真係有野到,當你以為等咗50幾分鐘終於有得食,崩潰嘅事發生,侍應一蓋竟然黎錯一碟牛肉千層麵 ,再死火係我朋友係唔食牛肉,而我已經食完,想將就下要咗佢都唔得 之後再等多十分鐘左右終於黎啱
味道方面尼,$70 Soup of the Day 真係不叫也吧,似落咗鹽同忌廉好稀嘅水,我自己個carbonara 都合格 , 但我朋友個龍蝦意粉$268 ,賣相、味道,收我$168 都覺得唔合格可能因為趕住出發啱俾我哋啦,最後埋單一句安撫「唔好意思」都冇聽過,諗返我哋都覺得自己好冷正。定係其實應該喺等咗40分鐘嘅時候發爛渣,可能餐廳會認真對待
俾啲掌聲自己多謝睇到尼度嘅你‍♂️
如果你想體驗五星級收費但茶餐廳服務,值得黎!

造訪日期: 2020年6月
2  感謝 eat_hongkong
2019年12月27日

尖沙咀的商場都相連,由海運大廈走到中港中心,店舖都目不暇給,食買玩齊備。
今天輕鬆走了一圈,決定外帶小甜點回家享用。
包括一而再的軟又滑藍莓芝士蛋糕,與絕不應該錯過的芒果慕絲餅。
生活實在需要多一點甜!

造訪日期: 2019年12月
3  感謝 Leony W
2019年10月25日

C.O.V.A.一聽到呢個名就諗起精緻嘅朱古力甜品,今日到尖沙咀店買一個雜苺朱古力mousse cake !平時我唔會買紅莓蛋糕食,因為我好怕佢嗰陣酸酸嘅味道,但係呢件蛋糕,濃厚嘅朱古力正好中和苺嘅酸味~~ 蛋糕細細但已經充滿極豐富嘅層次,面頭鋪左紅苺、藍莓、士多啤梨等等,緊貼住係一層濃厚嘅朱古力醬,中間有一層幼滑嘅mousse,再經過一層海綿蛋糕先到餅底。小小一匙羹已經品嚐到多重滋味,食完真係非常滿足!!

造訪日期: 2019年9月
感謝 fullmoon128
2019年4月19日 透過行動裝置

餐廳地點在商場內,方便,地方舒適寬落,是個傾計的好地方,午餐可選前菜,甜品,主菜,自由配搭,會再次幫襯!

造訪日期: 2019年4月
感謝 tripcomment2018

查看過COVA Caffe (海洋中心)的旅客也查看過

去過COVA Caffe (海洋中心)嗎? 請分享你的經驗!