“有情調的印度菜 🤩”

Jo Jo印度菜館(駱克道)
5/17(週一)
20:00
香港排名第615 (共15,304家餐廳)
價位: US$13 - US$13
菜系: 印度料理
更多餐廳詳細資料
用餐選擇: 宵夜, 預訂
周圍地區: 大佛口
2021年4月11日 透過行動裝置

食辣如BB班程度嘅我,食印度菜次數應該得1,2次,朋友叫咗我好多次陪佢食,今日終於鼓起勇氣嚟到灣仔呢間好隱蔽嘅餐廳食印度菜!入到去裝修好靚好有情調,完全同我想像中嘅印度餐廳好大出入!原來亦都好多香港人嚟㗎!

Bombay Onion Bhaji 香炸洋蔥秋葵絲 $58
侍應拎上枱嘅時候仲以為佢上錯菜添,賣相勁似炸軟殼蟹!炸得好香口,好脆,入面有好多洋蔥,反而秋葵我個人就覺得唔夠,如果多啲秋葵就好啦!都有成6,7件,每件都好大!可能因為好多洋蔥嘅關係,我呢個BB班程度就覺得都幾辣,朋友食得辣就覺得唔辣

Stuffed Kulcha 牛油鮮奶鬆餅 (Paneer 印度芝士) $35
提起食印度野,點會唔食佢哋嘅主菜鬆餅呢?有3款口味分別係薯仔,印度芝士及洋蔥。我哋就揀咗印度芝士,好香好大件呀!鬆餅入面好多葱,仲有d印度芝士。用嚟點咖喱汁食真係一流

Afgani Baingan (Borani Baingan) 阿富汗風味蕃茄醬炒茄子$98
同咗店員講要小辣,等上枱期間一直都好好奇阿富汗風味究竟係點嘅呢?原來同印度風味係冇乜分別 因為用咗番茄醬嘅關係,所以個汁唔會太稀,又幾好食喎啲茄子仲要有好多,雖然個盤細細,但係啲茄子夾極都仲有,正!

Chicken Chettinad 切蒂娜德咖喱雞 $142
食印度野點會唔食咖喱雞呢?實在有太多款選擇,最後我哋揀咗呢一個,因為睇佢個名好似特別啲!一樣都係同咗店員講要小辣,對於我呢啲BB紙程度,係一啲都唔辣嘅,個味道重幾好食添,入面大概有六件雞,如果可以多幾件就好啦!食下食下俾我食晒添

Mango Lassi $58
由於我唔飲得凍野嘅關係,朋友就叫咗呢一杯!呢一杯通常食印度野嘅香港人都會叫嚟飲,好似芒果乳酪沙冰咁,朋友話好好飲

以前食印度野淨係識得去重慶大廈,估唔到原來灣仔都會有印度嘢食,相比起重慶大廈,灣仔呢一間乾淨好多,枱與枱之間亦唔會好逼夾,裝修亦都非常之靚,同埋最緊要食完唔會成身咖喱味,因為以往喺重慶大廈食過咖喱之後都會成身咖喱味

造訪日期: 2021年4月
感謝 Francoiserice

2020年12月2日 透過行動裝置

身處灣仔區 心血來潮 想食印度咖哩 然後發現左呢間幾多好評 無咩差評既Jo Jo Indian Cuisine 餐廳環境比想像中舒適得多 整潔闊落

落完單之後 店員就會送上印度薄脆 香脆得黎鹹香味十足 仲配有三種醬汁

Butter chicken $128
咖哩濃稠 香氣十足 陣陣番茄同牛油香 帶微辣幾開胃 配nann一流!雞件入味之餘 唔會好柴

Butter nann $28
Nann大大塊 比較薄身 軟熟帶咬口 唔會太油膩 吸咖哩汁相當唔錯

Mango lassi $58
每次去印度餐廳必點既一杯飲品!呢到既mango lassi真心係我最近飲過最好飲既 芒果味道濃郁 香甜唔人工 質地又唔會太杰 濃稠度剛好 冇冰得黎好夠凍 解辣一流!

造訪日期: 2020年12月
2  感謝 sistersnfood
2020年11月30日 透過行動裝置

印度菜食吾少,不過今日喺JoJo India Cuisine 食午餐自助餐有驚喜印度菜好地道唔係普通餐廳可以叫嘅嘢
一坐低店員用英文介紹午餐有咩食,又攞左幾碟印度街頭小食比我試(雖然聽吾曬佢講咩)分別有開胃嘅有香口嘅!其中一款叫Masala Dosa 配masala 醬同椰絲醬,一邊煎到金黃脆口令一面仲軟棉棉再點埋醬料食有甜有咸好好味
配合唔同嘅肉(除咗冇牛肉)啲咖喱都唔同辣度尤其係羊咖喱一啲都唔(蘇)烤雞夠燶邊肉嫩又惹味,一定要食啲印度飯粒粒有趙口用黎送咖喱一流
午餐包一杯特飲,我聽店員介紹叫咗Mango Nassi 食咖哩飲好夾夠曬多芒果又冰涼又解辣

1  感謝 hoyauchun1966
2020年11月26日

黎到灣仔的 Jo Jo Indian Cuisine ,你會一改對印度餐廳的印象
電梯門一開,已經別有洞天
墨綠色牆配上幽雅水晶燈,完全就係西式FINE DINING的場地
一入內就見到好有氣勢的一排酒吧枱
靠窗的一整排落地玻璃,開揚光猛。同平時的印度餐廳黑黑暗暗的感覺不同
最濃厚印度色彩的,就只係牆上的印度掛畫同印度電視,成個感覺係好高級~

呢度既星期日中午會有印度式BUFFET, 由12點可以坐到3點~
印度人食最多就係CURRY, 而BUFFET 上就有不同顏色不同口味的CURRY
作為門外漢,實在搞不清邊款打邊款呢~ 不過每一款顏色都好靚,陣陣香味撲鼻而來~

Curry 當然要配飯,呢度既飯係大大的一煲,係幼幼長長的正宗印度米

另外,還有一個廚司主理的位置,同樣放了唔少咖啡同配菜,由廚司即制
印度食物其實都好健康,好多蔬菜配料~
除左Curry, Buffet 吧仲有印式沙律添~ 紅紅綠綠的,非常吸晴~
MANGO LASSI, 芒果味非常濃郁,仲有粒粒芒果係入面添~
Butter Chicken 係印度咖喱入面最少辣的一款,唔好睇佢咁濃色,其實以香味為主。
初初入口真係唔覺好辣,不過食得多先會發現有好輕微的辣味
佢既咖喱汁濃稠度適中,唔係一PAT PAT 好杰個隻,用黎混飯食或沾NAAN 都好適合
(我個人就比較鐘意呢款汁) 雞肉都幾多舊,而且肉好嫩滑

NAAN 係食咖喱一定要有的, 剛烤起的NAAN 邊脆內軟,伴咖喱食簡直係最佳伴侶
呢度既餐單點都幾十蚊至百幾蚊不等
所以Brunch Buffet HKD 168 真係超級抵呀~

文章只屬個人意見,效果因人而異,只供參考
如要聯絡本人,請電郵至: smonkichi@hotmail.com

感謝 Sallyngai
2020年11月12日 透過行動裝置

呢間《Jo Jo Indian Cuisine 》 有別於重慶嘅印度餐廳

裝修modern 而且光猛

真係好味到要舐埋手指

下次食印度餐 大家都可以試下呢一間坐得咁舒適嘅餐廳呀

感謝 560chengk

查看過Jo Jo印度菜館(駱克道)的旅客也查看過

去過Jo Jo印度菜館(駱克道)嗎? 請分享你的經驗!