“又訪一老字號”
喜萬年酒樓的評論

喜萬年酒樓
使用外送服務
香港排名第2,497 (共15,239家餐廳)
價位: US$13 - US$13
菜系: 中式料理
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2021年3月8日 透過行動裝置

中午人在湾仔路經這七十年代以粤菜成名的名店正好一試,本想捨傳统點心而選燒味小食,可惜滷水豬腳仔决貨未能嘗到,只好再加腸粉及奶黃飽。
蜜汁燒排骨,义燒飯無得彈,肉爽味美。
水晶鮮蝦腸粉黏度適中,蝦肉爽口。
流沙奶黃包沒有我最怕的太流沙餡料外更食到鹹蛋黃香味,整頓午餐無得頂。

造訪日期: 2021年3月
2  感謝 fredau22003

2019年7月3日

以個人喜好來說,鹵水鴨舌是當日最佳,燒乳豬味道相當好,燒鵝則稍欠水準。龍躉兩吃還不錯,上湯魚膠時蔬被大家吃得乾乾淨淨,芒果蝦球的蝦相當大隻。甜品是紅豆沙,不錯。

造訪日期: 2019年6月
感謝 YuchenL91
2019年5月1日

新春飲茶就一定要等位,呢一間book咗十二點半,最後都係十二點半先俾你入去,但原來入面係有位。
第一碟上枱就俾個甜品-椰汁紅豆糕,建議應安排最後先上。好食唔講得,但唔會太甜,啲豆散散地。
叉燒包啲叉燒都幾多,味道都唔錯,叉燒係半肥瘦,唔會乾柴。另外個包好明顯係師傅整,唔係交行貨。
流沙包都有流心, 個包好軟熟又熱。
蝦餃隻蝦大隻,有啲有兩三隻,最緊要冇屎。個皮有唔會爛。
燒賣就一般啦! 口感比較實。
素粉果嘅材料好足,大大隻。
馬拉糕好有懷舊嘅feel,不過食落去就冇懷舊嘅感覺。
XO醬豉油皇炒麵,xo醬都幾辣,不過麵質幾好,比平時的麵幼嫩,有少少彈性,最重要係唔多油。
蝦春捲個皮非常脆,蝦肉好彈牙。
蝦多士有驚喜呀! 塊麵包炸得好脆,唔會油膩,蝦新鮮美味,又有少少蛋香。

造訪日期: 2019年2月
1  感謝 LoveFoodxTM128
2019年2月27日 透過行動裝置

在舊式茶樓與舊同事團拜,蝦餃很大件,有兩至三隻蝦在內,蝦多士,魷魚鬚及蛋散也炸得很脆,加上豉油王炒麵,全都好好味。

造訪日期: 2019年2月
感謝 Beautiful_Mayday
2018年11月3日

這裡的傳統點心水準很高,地方闊落,招呼亦好,茶客比較安靜。點心紙亦不時更新。可惜我至愛的生腸很多時會沒有供應。十二點半前埋單有折,抵食。

造訪日期: 2018年10月
感謝 kateleung2005

查看過喜萬年酒樓的旅客也查看過

去過喜萬年酒樓嗎? 請分享你的經驗!