“套餐免茶免+1”
古琴雅苑的評論

古琴雅苑
使用外送服務
香港排名第1,062 (共15,446家餐廳)
周圍地區: 香港島
周圍地區: 香港島
2021年6月11日 透過行動裝置

好友聚會當然要去食好嘢!找到一間中菜館,主打京,淮掦菜。
四人套餐不用茶錢免加一,相當抵食。
拼盤是四款:麻醬雞絲粉皮,青瓜,餚肉和醉雞。
北京片皮鴨一定要試,皮脆肉嫩,甘香,薄餅簡直薄到透明,細緻。
蔥爆牛肉就麻麻地,牛肉過於醃製,沒有肉香。
酸辣湯材料十足,不過如再辣少少,酸少少就更好。
糖醋魚份量夠,酸酸甜甜好開胃,啖啖肉!
炒四季豆不錯,鑊氣夠。
炒肉絲配荷飽我就覺得肉絲過於硬。
鴨肉炒飯也不錯,粒粒鮮明,不過有少少躁味!
腰果露絕對是自家製,綿滑滋潤。

造訪日期: 2021年5月

中意入口即化既口感
之後再食切得均勻既片皮鴨
每塊大小剛好 而且烤得皮脆肉嫩
配上自家製既薄餅皮 夾埋六種配料
青瓜,哈密瓜,京蔥,六必居既甜面醬 ,
自家製既蜂蜜黃梅醬同砂糖

造訪日期: 2021年1月
感謝 Daholic F
2021年2月8日 透過行動裝置

@ -

新春將至 想食片皮鴨嘅心癮又起 醒起之前同朋友試過嘅一間淮揚菜館 決定喺新年前再次到訪 獎勵自己餐廳環境整潔明亮 而且服務周到 上菜前已經準備好每人一對膠手套同一包濕紙巾 以免進食片皮鴨嘅時候整污糟雙手

• $13 ..
餐廳提供多款茶款任君選擇 哩款名為「瑰麗堂煌」嘅茶非常特別 清甜荔枝配以淡淡嘅玫瑰香 有消濟解膩嘅功效

• () $185
店員會先上五小片淨鴨皮「一口酥」即係全隻鴨最脆最薄嘅位置 並建議我哋可以蘸上砂糖/黃梅醬進食食落非常酥脆 入口即化亦唔會過膩!

片皮鴨配料比坊間唔少餐廳都多 包括有傳統京醬、青瓜、京蔥、哈密瓜、黃梅醬、砂糖同鴨卷餅片皮鴨厚薄均勻 皮脆肉嫩 肉嘅比例亦唔會過多 個人認為配以哈密瓜、青瓜同京醬 再用熱辣辣嘅餅皮包住所有材料 一口咬落去係最正嘅食法!

• $238
對上一次食松子魚已經係三年前去上海交流團嘅時候試 難得見到餐廳有風味松子魚 當然要試試佢喇!魚肉炸得非常鬆脆 炸粉厚薄度平均 配以大量菠蘿、番茄、松子同青椒 擺盤精緻 味道甜甜酸酸好開胃!成條魚已經起左骨 所以食落啖啖肉 用嚟送飯一流啊!

@zithergarden

#_

古琴雅苑 (QRE Plaza) (灣仔)
灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 19樓

#北京填鴨

造訪日期: 2021年2月
2  感謝 glo_ria_wongg
2020年12月6日 透過行動裝置

古琴雅苑
襯仲未有堂食兩人限聚令前的最後一個夜晚,同屋企人食dinner。好耐冇食過片皮鴨啦,之前睇介紹話古琴雅苑為主打京菜享譽既中菜廳,座落於鬧市,有兩間分店。一於就去試下啦。
➖➖
北京烤填鴨 (半隻)
3個人食唔曬一隻烤鴨,想留返肚食其他好野,所以嗌半隻算啦! 師傅會將鴨係面前表演用純熟手勢片鴨肉。係食片皮鴨前,記得先品嚐一口酥。師傅話係鴨頸對落突出位置,一隻只切到幾片,令舍珍貴。欣賞鴨肉大小相若,排列有序,先夾起一片,只見鴨皮油光亮麗,油脂分佈平均。蘸點梅醬、甜醬、砂糖,再連同青瓜絲、哈密瓜絲卷上,第一口鴨油溢滿整個口腔,縈繞於舌。鴨肉油香四溢,搭配青瓜絲同哈蜜瓜絲的清脆,每一口都是幸福的感覺。
蟹粉扒豆苗 $158
海量蟹膏同蟹肉撈埋一齊,用薑汁去除腥味,超級鮮甜。豆苗係季節當做蔬菜,好淋甜,一啲都唔老。送飯食超級正。
南翔小籠包 6隻$62
皮薄餡靚,湯汁好多。好細心咁墊塊蘿蔔係底面,防止大家夾起會唔小心整穿個皮而漏曬d湯出黎。
瑤柱強白海鮮炒飯 $99
炒飯炒到粒粒分明,蝦份量都好多,絕冇欺場。瑤杜絲都好鮮甜。
精美四小拼 $168
貪佢咩都可以試勻哂,雞絲粉皮有好香既花生醬汁,好味。水晶肴肉彈牙肉質爽口,口感新鮮,不會死咸。
桂花糕 $45
晶瑩剔透,清新怡人,有3大塊,入面有杞子,食完油香豐富既片皮鴨再食如此清爽既甜點可以去除油膩感,為晚餐畫上完美句號

造訪日期: 2020年12月

今次就試左係灣仔嘅古琴雅苑
古琴雅苑本身主打原味淮揚菜同正宗烤北京填鴨
依家外賣自取3-4人套餐有68折
另外北京烤鴨(原價$368)折後只需$250
住港島區嘅朋友可以留意下啦!
喺屋企食外賣嘅好處就係可以省卻煮食嘅煩惱

宮保雞丁
蒜子干貝時蔬
雪菜肉絲炒年糕
腰果露 4人份

外賣翻屋企 個味道都唔差~
京蔥爆牛肉炒得好香好爽口 牛肉本身好彈牙
宮保雞丁醬汁略帶甜酸 好開胃

現時外賣自取全單折後每買滿$150
即可以低至43折加配一款精選食品
特色小菜加配價 $38:花雕醉雞(原價$79)、 雞絲粉皮(原價$75);加配價 $30:拍開洋黃瓜(原價$69)、竹園油炆荀(原價$69);甜品加配價 $15:腰果露(原價$32)、紅糖桂花湯圓(原價$32)

古琴雅苑 (灣仔)
➡️灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 19樓

造訪日期: 2020年8月
感謝 cwycassie

去過古琴雅苑嗎? 請分享你的經驗!