“濃郁美味蕃茄湯😋”

蕃滿門 (九龍灣國際展貿中心)
香港排名第3,906 (共14,150家餐廳)
2020年9月14日

在過去的週末,終於可以和朋友一起到電影院看電影,看完後準備離開E-max之際,外面下起狂風驟雨,所以決定找間餐廳食lunch再離開。朋友和我都喜歡食蕃茄,而大家都有一段時間沒有食過蕃滿門,因此就在這裏就餐
——————————
蕃茄濃湯縲絲粉 配牛腩 $49
由於我不算太肚餓,所以只叫了牛腩一個配餸。當食物準備好,我們就出去自行拎餐,賣相確是吸引 紅紅的蕃茄湯配上半生熟滑蛋,感覺濃郁美味 而輕輕一攪,發現縲絲粉的份量比上次還要多,已經有感食不完

這個蕃茄湯,味道沒有令人失望!湯底濃郁豐富,還食到一些蕃茄肉 所以不是單純的蕃茄醬或茄膏 加入少許辣醬,令味道更惹味,令人一啖接一啖!

而牛腩有六嚿左右,但肉質太鞋口,有些甚至咬不動,也沒有吸收湯底的精華,可惜

最後朋友幫忙食了些粉,沒有做大晒鬼

造訪日期: 2020年9月
感謝 haru d

2019年4月11日

蕃茄對身體健康很多人都知,更重要是烹煮的方式可以是千變萬化,適合不同人士口味。除了湯粉,也有焗飯或意粉,叫人來多幾次都不會覺得悶。

造訪日期: 2019年3月
感謝 franktschan
2019年4月2日

好開心可以喺蕃滿門食到我最鍾意嘅蕃茄因為平時唔算好多地方有得食 一場嚟到我梗係揀蕃茄湯底嘅通粉 我自己揀咗番茄湯螺絲粉配上牛脷 我先試咗一試個湯底番茄味非常出眾,唔會話好甜都唔覺得佢落咗好多味精值得讚讚likelike佢個螺絲粉上面總會有一啲炒蛋炒蛋亦都好滑,感覺非常高分lol 牛脷亦都唔錯,唔會好硬,味道亦都幾好 呢一頓嘅午餐果然冇令我失望成個味道酸酸甜甜非常開胃, 而且份量十足食完好滿足lollollol

造訪日期: 2019年3月
感謝 mingmingjei
2018年12月30日 透過行動裝置

蕃茄滑蛋濃湯果然出色。湯底充滿濃郁嘅蕃茄味,仲有粒粒蕃茄碎,偏甜帶微酸,非常開胃!螺絲粉充份吸收蕃茄精華,配上嫩滑嘅滑蛋,層次更豐富。可惜的是,滑蛋唔夠熱,相信已放左一段時間。

造訪日期: 2018年10月
感謝 Alexngalexng9773
2018年11月13日

中午和同事食,因入份量多,故4人點了3個焗意餐,味道不錯,蕃茄味濃郁,但價格不算平,不是share的話,每人起碼60元, share了大約40幾元,都ok可接受

造訪日期: 2018年10月
感謝 joema28

查看過蕃滿門 (九龍灣國際展貿中心)的旅客也查看過

中國香港
中國香港

去過蕃滿門 (九龍灣國際展貿中心)嗎? 請分享你的經驗!