“好味到呢fusion菜”
荷蘭正的評論

荷蘭正
訂位
Eatigo
香港排名第462 (共13,988家餐廳)
周圍地區: 中環
周圍地區: 中環
2020年6月28日

尋晚和朋友去左依間酒吧餐廳食,相當有驚喜。環境以懷舊香港風格,美食中西日交雜,場內氣氛高漲,負能量瞬間消失。菜名好很長玩味十足,味道比期望中更好,此乃好友飯聚開心盡興的好地方。

脆炸蟹肉飯波配浙醋泡沫 $88
飯波脆卜卜外脆內軟,內餡充滿絲絲蟹肉鮮味,醮下浙江醋汁中和下油膩。

葱油涼拌泰國王鱔,配醬油漬牛油果,萵荀沙律 $128
味道清新,鱔肉爽口窩荀鮮嫩爽脆,夏天作為涼伴小食唔錯。

24小時慢煮伊比利亞叉燒,玫瑰露九龍園豉油皇鹵獅頭鵝肝配溫泉蛋,香噴噴豬油撈飯 $188
想信係黯然銷魂飯升級版,半肥瘦叉燒厚切肉質軟腍,邊位有似食燒鵝皮般的焦油香。鵝肝入口即溶,飯粒粒分明,撈豬油的確幾香,而且比想像中無咁油膩,KO成碗飯無難度。撈埋溫泉蛋食更是完美配搭,蛋香四溢每啖飯都好滑好多汁,閉上眼感覺幸福來了!

香辣白胡椒,白味噌煮紐西蘭鑽石蜆及粉絲 $168
大蜆十隻鮮甜多肉,胡椒味噌湯味濃,非常醒胃好飲,粉絲索晒埋湯汁食,正呀!

奶醬西式油炸鬼,花生朱古力醬,焦糖煉奶 $98
油條酥脆,味道來自雲呢拿雪糕、花生朱古力醬和煉奶,甜美好味慢慢歎!

總結:環境食物一樣咁正!

造訪日期: 2020年6月
感謝 cargolam

2020年3月26日 透過行動裝置

之前見到有人介紹呢度嘅fusion菜,覺得好吸引所以今日就去左試下。入到去裝修好有上世紀嘅懷舊特色,完全襯佢哋一家fusion酒吧嘅定位。

叫左個卡邦尼亞式臘味炆和牛面頰肉配煎腸粉($182)同 24小時慢煮伊比利亞叉燒,酒香獅頭鵝肝配溫泉蛋,香噴噴豬油撈飯($188)
兩個菜名都好長,但就係咁先突出到fusion嘅配搭。牛面頰肉又柔軟又霖,反而腸粉個口感比面頰肉稍為實啲。腸粉同牛面頰再夾卡邦尼真係好新鮮,而所有野都好入味。而慢煮叉燒就更加唔洗講,非常入味之餘咬得完全唔費力,好想成碟都係叉燒 將所有野撈勻落個豬油飯,啖啖都係滿足

黎到梗係要試下佢地主打嘅手工啤!叫左一杯「港女」同一杯「是L但」兩杯都係果味多,不過「港女」果味就多少少,而且回甘味都好強烈,相比之下,「是L但」就苦澀味多少少,兩杯都值得一試!

最深刻係最後叫嘅甜品,因為個人好鐘意香蕉味,但有時又覺得食香蕉好濟...呢個甜品完全食到香蕉味但係豆花嘅口感,感覺好清新,加埋玉子,成個甜品好豐富,一路食好似一路衝擊緊自己嘅想像力,完全係意料之外,甜品都fusion得出神入化。

感謝 food_stoppp
2020年3月23日 透過行動裝置

而家中環個個人都好home Office,食dinner 搵位易好多,放工時間就同朋友周圍搵食,點知比我搵到呢間環境超正嘅餐廳。

呢間餐廳叫何蘭正,淨係聽到個名已經忍唔住想試吓。呢度係食有西方特色嘅香港本地酒吧。

呢個牛面頰肉,下面墊左腸粉。牛面頰肉肉質好特別,咬落去軟綿綿,同一般牛肉或牛扒嘅口感好唔同。

個炸雞翼係單骨嘅,切左一半先落粉炸,好容易食用,用嚟配啤酒真係一流。

個薯條就配以沙律醬同茄汁醬,大分夾抵食,係有啲熱氣,唯有飲多兩杯鬼佬涼茶化解返。

呢度有好多款啤酒選擇,酒精濃度唔同,適合唔同酒量嘅人士。

個甜品係西式油炸鬼,蘸上煉奶同朱古力醬,配以雪糕。估唔到呢個平時成日食嘅早餐,可以變做酒吧甜品,不得不佩服餐廳嘅創意。

感謝 rocktheworld1day
2020年3月21日 透過行動裝置

蘇豪區又點止得酒吧咁簡單,經朋友介紹,來到一間走懷舊風格,以香港六七十年代的特色霓虹燈 作招來的 - 何蘭正。

當走近時已感覺到重回年幼的時候,潮州兒童、歡迎光臨、髮型屋的燈箱等,想起當日無憂無慮的時光。

何蘭正以新派Fusion菜為主,更有多款手工啤酒可供選擇,緊有一款適合你。

雙籽三杯風味三文魚他他配香脆雲吞皮 - $148
用著小福壺裝著,非常吸睛。內裡著了滿滿三文魚粒、雙魚籽、魚生細粒,配合埋酸酸甜甜的醬汁,即時胃口大開。

香脆雲吞皮再加上雙籽三文魚他他真是無得輸的配搭,吃起來鹹香之外更鮮味十足,而且還有脆卜卜的炸雲吞皮口感,食到停唔倒得口。

卡邦尼亞式臘味炆和牛臉頰肉配煎腸粉 - $182
絕對想不到臘味炆牛臉頰肉再配煎腸粉可以成為一種菜式,來到時香味撲鼻,食指大動。

牛臉頰肉肉質細嫩,炆得恰到好處,牛味甚濃,咬起來還食到啖啖的骨膠原口感,再加上煎腸粉與卡邦尼亞式臘味醬汁,令人回味無窮。

24小時慢煮伊比利亞叉燒·酒香獅頭鵝肝配溫泉蛋·香噴噴豬油撈飯 - $188
從前的豬油撈飯只會出現在生活窮困時,不常吃到肉,作以代替。
但今次這個豬油撈飯配上伊比利亞叉燒、酒香獅頭鵝肝、溫泉蛋可謂相當豐富。

叉燒肉質淋身,肥瘦適中,邊位還有微微焦香,鬆軟味濃;鵝肝肥美細緻,入口即化;豬油撈飯滿滿的油香,加上破開的溫泉蛋醬汁,混合起來,互相輝映,更顯濃稠質感。

以簡單的菜餚,制成這些多元化的菜式,真的不可小看現今的Fusion菜。

感謝 JaydenCSH
2020年3月19日 透過行動裝置

(發現廁所有文宣!好低調)
今次要同大家介紹一間超正既酒吧
有好多特色酒,仲有中西fushion野食!
白胡椒番茄酸菜煮蜆 $138 (4.5/5)
鑽石蜆賣哂,所以轉左托托蜆
托托蜆比鑽石蜆大粒嫁!新鮮,厚肉
有少少辣係來自白胡椒,好惹味。
豆卜吸哂蕃茄湯同蜆嘅鮮味,正
我地食哂蜆之後飲埋啲湯
二十四小時慢煮叉燒,鵝肝配溫泉蛋豬油撈飯 $188 (5/5)
叉燒肥瘦適中,肉質偏軟,易咬
豬油撈飯配上温泉蛋黎食,食到豬油嘅香味之外,仲食到香濃嘅蛋汁
鵝肝不過不失,大塊啲同煎一煎會好啲。
整體黎講滿分,係食過最好味!
奶醬Churros $98 (4/5)
Churros配上花生朱古力醬,焦糖煉奶~
Churros炸得好脆,不過一吉就散左
但配埋雪糕同醬都ok!

感謝 kwkelly98

去過荷蘭正嗎? 請分享你的經驗!