“驚喜特色西菜”

The Grill Room (堪富利士道)
訂位
7/15(週三)
20:00
訂位
Eatigo
香港排名第50 (共13,938家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2020年6月2日 透過行動裝置

今天難得約了朋友在尖沙咀食晚飯,預先訂好位置。客人為數不少,我地在廚房旁吧枱座位坐低,可以一邊欣賞廚師們烹調一邊享受晚餐。

主菜 - 燒呑拿魚扒配香草意大利黃瓜
坊間少有的呑拿魚扒,觀感顏色上已經滿分,味道一流,平常香草汁配羊較多。今次配呑拿魚扒也挺搭配。呑拿魚輕輕一燒表面,魚肉燒得剛好,鮮味非常,配菜是各種意大利的瓜粒,顏色繽紛,滿意的一道菜!

香草燒羊架配烤蔬菜(半份)
點了七成熟的,份量充足,有四件羊架,肉質爽口彈牙,燒得剛剛鎖住羊肉獨有的騷味,又不會過分,調味到位,配菜露筍清甜!☺️

香草鮮蠔芥末忌廉汁扁意粉
喜出望外的味道,較少見意粉配上燒蠔;燒蠔燒到大約七成熟,一咬下去鮮味的海水味和醬汁混在口中。扁意粉的芥末忌廉汁配搭得宜,不會太油膩

西柚汁
新鮮有果肉,清涼又帶點苦澀味的西柚,剛好解一下膩,整頓飯都帶有驚喜,大滿足!

造訪日期: 2020年5月
感謝 EPSTW

2020年6月1日

呢日要同朋友慶祝生日,網上搵到呢間餐廳評價唔錯,決定book位同朋友試下。
入到黎裝修格調好舒服,店員仲俾我地對住廚房坐,可以望到廚師忙碌地煮食,別有一番風味。
又係去到邊間西餐廳都好,必點的黑松露薯條唔好睇佢好似好細咁,份量都好大兜。
前菜叫左個parma ham配溫泉蛋黑松露蘆筍沙律,呢個係凍食的都幾特別,將溫泉蛋拮爛,蛋漿撈埋落d露筍到原來都幾夾。
個蜆仔配香草蒜油扁意粉蒜香味好重,配埋少少忌廉又唔會太膩,非常好
重頭戲黎啦~ 叫左個安格斯肉眼扒配黑松露蒜蓉,五成熟真係煎到岩岩好~肉質好林而且食得出配料唔太多,保存返肉質既鮮味。另外佢個黑松露蒜蓉真係整得好出色,又香又滑

造訪日期: 2020年5月
感謝 iceeeeelee
2020年5月29日

今個週末同女朋友去嘆番個假日午餐。揀呢度係因為環境好舒服,座位與座位之間好闊落,唔會好迫,加上疫情都唔想同隔離枱咁近,加上呢度週末都有set brunch,仲有兒童餐添。

套餐首先有前菜湯或者沙律,我哋各揀一款試吓,發覺前菜都非常有誠意!

先講個湯,飲得出真係用咗好多蘑菇去打成嘅蘑菇湯,菇味相當濃,加埋店員新鮮即磨黑椒,更加帶出蘑菇香。

而沙律係Ceaser Salad,簡單嘅羅馬生菜配菜麵包粒同炸煙肉碎,好refreshing。

到主菜方面,女朋友要咗黑松露蘑菇意粉。除咗有大量嘅新鮮菇類,個汁加埋黑松露醬同忌廉,嗰陣菇味就更加濃烈,仲好creamy。

而且扁意粉唔會洽到好淋,配忌廉汁食都唔會一pat pat,仍然保持到口感。

而我就要左份和牛漢堡配沙律薯條。個漢堡包本身好軟熟,加上師傅烤過之後個面好脆,仲散發着震震牛油香。

成個包係簡單用咗一塊非常厚,肉味好濃又juicy既和牛漢堡扒,厚切蕃茄同芝士組成,但大漢堡扒實在太出色,成成個包真係簡單而美味。配埋粗身嘅薯條同沙律菜其實真係好飽肚。

造訪日期: 2020年3月
感謝 dory l
2020年5月28日 透過行動裝置

今日是親愛的大喜日子,好想給他有個難忘 birthday 佢又唔想大搞只想簡簡單單就滿足了,簡單也很想給他驚喜快樂和難忘。

選擇了尖沙咀The grill Room地方,

今晚還有二人套餐食添,太好了 ✌

Set dinner for 2好底食,份量算大,廚師很用心製作,侍應生又很有禮貌,環境好,冷氣夠。

套餐有前湯和沙律和甜品,主餐有大大塊美國安格斯肉眼排,五成熟就啱啱好肉汁juicy和香煎魚柳配日式醬油汁,魚肉實啖啖肉很鮮味配日式醬非常格呢!

食牛排還可加$58有2隻大蝦啊!當然要加啦!因為今晚要歡樂哈哈哈

飲品選了Nuts Bout Tella有點奶昔味

P&O Kick帶點甜甜 sweet sweet

生日當然要有生日蛋糕啦!一早同侍應生溝通了,只是簡單特別在甜品cake 碟上寫上happy birthday字樣,都算系簡單驚喜啦

特別感謝"The grill Room"為客人生日有這服務,謝謝。

感謝 monchanym
2020年5月12日 透過行動裝置

疫情之下成日屈起屋企都唔係辦法
今日就約咗朋友去尖沙咀食扒
☆ 燒美國安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉 HKD$338
炭火將肉汁緊緊鎖著,熟成度燒得十分到位,五成熟既肉肉咬落很多肉汁 而且肉質非常鮮嫩,只需加上少許黑胡椒,便能令肉味更為濃郁 配以紅酒燒汁及香草薄荷醬令味道更加突出。而搭配既黑松露薯蓉亦絕不遜色,濃郁的牛油及黑松露香味,令人禁不住吃了很多!
☆ 香草鮮蠔芥末忌廉汁扁意粉 HKD$168
超喜歡的一道意粉 半生熟既鮮蠔脹卜卜,咬落口感軟腍且juicy,Creamy既芥末忌廉醬汁,味蕾簡直係雙重刺激雙重享受 味道雖有點嗆鼻但又不會過辣,實在食得 新奇刺激 拌以蟹籽一齊食,每口吃下口感更多一種層次呢~
☆ 特色主題燒吞拿魚車厘茄杏仁片沙律 HKD$128
食好西之前當然要食個清新既沙律 哩度既沙律做得很出色[強] 清新爽脆既沙律菜,特別一提既係顏色紅嫩既燒吞拿魚,肉質非常嫩滑,而且咬落軟腍非常 十分高質既一道沙律前菜!
The Grill Room
尖沙咀堪士富利道6至-6A號爵寓2樓

造訪日期: 2020年4月
感謝 foodie_anniechan

查看過The Grill Room (堪富利士道)的旅客也查看過

去過The Grill Room (堪富利士道)嗎? 請分享你的經驗!