“Shake seafood”

香港排名第1,060 (共15,461家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2021年5月29日 透過行動裝置

愛吃海鮮的人很有福
呢間比起尖沙咀大好多,而且更有特色。係船長擺設,勁鍾意船長風。上樓梯就好似上緊郵輪一樣

叫左個2人餐 $688
Seafood combo (簡3款)
有11款海鮮可以俾你選擇,當中有三款比較貴嘅海鮮就要加錢,如果唔想加錢就可以喺個8款度揀。因為我哋唔係好中意食加錢果啲海鮮,就冇揀到。

我哋揀咗小龍蝦,海蜆同埋翡翠螺。本身蜆有兩款,我哋問咗店員佢話呢隻比較鮮甜同埋大隻,所以我哋揀咗海蜆。

叫小龍蝦嘅原因因為前排好hit,但自己到而家都未食到,所以要叫一叫黎食,雖然小龍蝦冇乜肉,但係佢好爽口唔會話好鹹,加埋佢嘅汁我覺得好好食。蜆同螺就同平時差唔多就唔介紹啦。

Sauce方面揀咗Lemon dill cream
因為另外嗰兩款一個係辣嘅,另一個係胡椒味,我對呢兩個味都麻麻地。
我揀嘅呢個係檸檬汁好香,推介
除咗海鮮之外入面會有少量嘅香腸,薯仔,粟米

Appetizer
脆炸雞翼(蒜香蜜糖味)
食落比我想像中出色,一咬落去係超級脆,同埋食到個面好香嘅蜜糖味

Pasta or risotto
蟹肉卡邦尼扁意粉
食都有蟹肉而且好香嘅忌廉味
呢個建議快啲食,因為如果卡邦尼凍咗嘅話就會變得杰身。

House Wine
Champagne & White wine

食海鮮仲好體貼有晒厚嘅手套,濕紙巾同埋防止整污糟嘅圍裙

感謝 fishtailyuen

2021年5月27日 透過行動裝置

去完玩具街再係附近搵食,比我再次遇到Mr. Crab by The Captain's House 餐廳,即刻入去食我念念不忘的海鮮袋。

餐廳主打新奧爾良式的海鮮袋seafood Combo,除了海鮮袋,亦有二人、四人套餐和單點的美國地道菜式可以選擇。

酥皮蟹肉蠔周打蜆湯($98)
酥皮蟹肉蠔周打蜆湯,酥皮金香酥脆,飲得出好足料,啖啖的鮮甜味,湯底Creamy 幼滑,香草包和酥皮吸盡湯汁,非常滋味

路易斯安那蟹餅($128)
蟹波煎到金黃香脆,入面滿滿的蟹肉,食到一絲絲的蟹肉,鮮香味脆。

Combo A ($398可選擇3種海鮮)
蜆、海蝦、墨魚仔(檸檬刁草忌廉醬汁)
一上枱,見到脹卜卜的海鮮袋,之後侍應會先帶上手套在客人面前幫忙shake shake 。
我個人最喜愛海蝦和蜆,海蝦爽口彈牙,蜆肉大大粒,沒有沙,粒粒飽滿,配上檸檬刁草忌廉醬汁,味道濃郁又不會蓋過海鮮的鮮味,除了海鮮,亦配有粟米、大大粒薯仔和粟米,索晒D醬汁,非常惹味。

Devil Chocolate ($68)
賣相吸引,朱古力上有兩粒大大粒棉花糖,朱古力味道濃郁。

Fairy Lady ($78)
酒味都易入口,都非常適合女士。

感謝 Mabel90189
2021年5月25日 透過行動裝置

Mr. Crab by The Captain's House 之前黎過食Lunch ,見到有非常出名的海鮮袋食,今日特登約埋朋友一齊再黎食海鮮袋。

餐廳裝潢以船艙設計,一進門口,見到大大幅用格仔瓷磚拼成的八爪魚壁畫,一路行樓梯上去,令人好像置身於船艙一樣,座位以卡位為主,座位寬敞,坐得舒適。

海鮮袋我地點了Combo B,可選5種海鮮,我地點了蜆、翡翠螺、墨魚仔、扇貝、海蝦配上檸檬刁草忌廉醬汁。

侍應一上枱,會幫忙搖匀,令到海鮮每件都沾上醬汁。

一打開香氣撲鼻,海鮮大大隻,特別是扇貝、翡翠螺和海蝦,海鮮非常新鮮,鮮味十足,醬汁味道清新,完全停不了口。

黑松露薯條-薯條新鮮熱辣辣炸起,金黃香脆,薯條已經沾上點點黑松露醬,再配上黑松露沙律醬,雙重口味的黑松露,味道更濃郁呢!

Sakura Tin
杯既裝飾好靚,花茶味道清淡,好適合食完濃味野再清清味蕾。

感謝 lamlee89
2021年5月12日 透過行動裝置

放工經過灣仔,見到Mr. Crab by The Captain's House好吸引, 地點位於灣仔莊士敦道, 樓高兩層, 店內以船艙作主題, 更設有一個巨型魚缸, 放滿新鮮海鮮。 兩個人剛剛可以試下二人套餐$688~ 海鮮袋可以選三款海鮮, 我們揀小龍蝦、 馬尼拉蜆和小墨魚仔,配檸檬刁草忌廉醬汁、焗意大利腸芝士條、 黑松露海蝦忌廉汁寬條麵、 紅酒和白酒。✨✨✨

海鮮袋(小龍蝦、 馬尼拉蜆和 小墨魚仔) 配檸檬刁草忌廉醬汁~ 店員會送上一個藍色膠袋, 裏面有自己揀的海鮮,然後猛力搖勻, 就可以食用。 小龍蝦和馬尼拉蜆味道甜美新鮮, 小墨魚仔爽口好味, 配檸檬刁草忌廉醬汁, 淡淡的檸檬香提升了海鮮的鮮味,忌廉醬汁濃郁而不膩。 配菜有粟米、薯仔和腸仔, 滿滿的海鮮袋。

焗意大利腸芝士條~ 外層酥脆, 裏面有火腿和芝士, 喜歡芝士的香濃味道。

黑松露海蝦忌廉汁寬條麵~ 黑松露香噴噴的, 有幾隻爽口海蝦, 忌廉汁creamy口感,松露控必食。

紅酒~ 易入口, 不會有苦澀味。

白酒~ 味道帶點酸, 食海鮮配白酒,正!

食物有特色, 店員服務親切, 座位舒適, 推介Shake Shake海鮮袋, 值得推介。

地址: 灣仔莊士敦道74-78號一樓及地下C號舖

造訪日期: 2021年5月
1  感謝 Victoriay_eatwithvic
2021年4月3日 透過行動裝置

即興到此吃個午餐,沒有訂位,所以沒法安排卡位,其餘位置感覺有點迫夾。點了有海蝦和松葉蟹腳的拼盤,兩者也新鮮,但海蝦稍嫌細隻,性價比低。味道方面,不過不失。最推介原隻鐘拿蟹意大利飯,啖啖蟹肉,蟹蓋亦充滿蟹膏,極鮮味。還點了個蘋果批,二人最後埋單一千港元。抵唔抵?見人見智啦!餐廳裝修有美式餐廳的活潑,侍應主動為客人頻頻倒去蟹殼蝦殼,不過部分侍應表情呆滯,如果可以多些笑容就好了!

50  感謝 YanOnTheRoadHK

查看過Mr. Crab by The Captain's House的旅客也查看過

去過Mr. Crab by The Captain's House嗎? 請分享你的經驗!