“食crepe專門店”
Café Crêpe的評論

Café Crêpe
5/16(週日)
20:00
使用外送服務
香港排名第187 (共15,301家餐廳)
周圍地區: 中環
周圍地區: 中環
2021年4月8日 透過行動裝置

中環的摩天輪,轉手之後,現在$20港幣就可以坐一次,又比你以前的確便宜很多了,因此想帶媽媽去坐摩天輪,浪漫一下,順道在中環找好吃的。
走到蘭桂坊附近,看到一間西式的咖啡店。主打是吃crepe,挺特別的,我們便進內試一試。
首先我們點了兩杯紅酒,一邊談天,入邊喝酒,很chill。
首先上菜的是羽衣甘藍沙律,伴着香醋汁, 加上藍莓,士多啤梨,十分開胃,而且健康美味。
餐湯是濃郁的南瓜忌廉湯,裏面有點南瓜的顆粒,增加口感。
然後店員為我們送上香蒜蜆肉意粉,蜆肉大顆之餘,數量不少,蒜香撲鼻。
這間店出名是吃crepe,當然要點一個試一試。我們選了煙三文魚酸忌廉咸薄餅,crepe的外層煎得很香,熱烘烘的,內裏夾着煙三文魚和沙律菜,加上少許酸忌廉調味,很有新鮮感,很推薦食客一試。

造訪日期: 2021年3月
感謝 Roseecho

2021年1月15日

約咗朋友嚟中環吃頓早午餐,友人提議試下威靈頓街呢間主打法式薄餅嘅專門店。

餐廳樓高三層,底層是廚房,地下及一樓是用餐區,而近門口處更設有一個向街的 Open Kitchen,路經的途人都可觀賞到大廚在店內製作 Crêpe,相當吸引!

聽朋友講,餐廳係加拿大過江龍,主打法式可麗餅,有鹹有甜,任君選擇,另外亦有漢堡包、三文治、沙律及意粉等供應。

我哋點咗一份早餐,另外再加咗一客甜味法式薄餅同兩杯飲品。

先嚟嘅早餐:早晨法式薄餅 Le Sunrise Crêpe ($85) 賣相雖然有點平實,但食落原來味道很不錯。餅皮呈淺黃色,煎得夠薄又不失彈性,入口帶麵粉香。切開可以見到餅皮入面包滿了炒蛋、煙肉、菠菜和牛油果等。煙肉鹹香柔嫩、菠菜新鮮翠綠、牛油果 Creamy 幼滑,配埋富韌性的餅皮一齊食,超美味。

至於另一客甜味法式薄餅:蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕 Butterscotch Apple Crumble ($109) 水準亦不俗。餅皮微焦香脆,輕薄有層次,蘋果芳香酸甜,配埋香口的金寶脆粒和滑溜的香草雪糕吃,非常滋味。

飲品方面,友人點了 Matcha Latte ($48) 而我就揀咗杯 Nutella Latte ($46)。前者嘅抹茶香氣,十分迷人,味道香濃回甘;而榛子鮮奶咖啡質感亦非常順滑,甜而不膩,入口帶淡淡榛子香!希望遲啲疫情好轉,可以約多幾個朋友一齊嚟打卡。

造訪日期: 2021年1月
感謝 mjqueen7e
2020年11月21日 透過行動裝置

K11 art mall 有間法式薄餅,裝潢簡約超relax市中心個個K11吖
千祈唔好行錯啦
薄餅分為甜同鹹,一開始我以為會唔夠食食到最尾飽肚之餘仲好滿足
除咗crepe之外,仲有芝士蛋糕、牛角包同沙律咖!

Turkey, Brie and Cranberry $89
⭐️鹹薄餅
⭐️店員話呢款喺做11月‼️
‍♀️ 薄餅上枱時熱辣辣,用叉吉面頭時脆卜卜。餡料有火雞肉、蔓越莓醬粒、布里芝士。
火雞肉切成粒狀,成個薄餅都有火雞肉粒,味道鹹鹹哋
蔓越莓醬帶有少少酸甜味,配搭火雞肉粒同布里芝士一齊食,味道鹹鹹酸酸咁
Cheesecake Crepe Banana $79
⭐️甜薄餅
薄餅裡面香蕉份量超級多!幾乎每個位都佈滿香蕉切片,裡面塗上薄薄嘅cream,表面加上蜜糖,有淡淡的甜味
‍♀️唔會太膩,但喺食到尾飽肚感直線上升
‍♀️外形設計方面如果蜜糖可以畫哂成個薄餅咁就好啦
Golden Latte $46
⭐️薑黃牛奶 (轉豆奶)
⭐️黃金牛奶喺近年好興嘅養生飲品,落咗薑黃粉可預防痛症、改善消化不良等
‍♀️薑味唔重,一啲都唔辣,味道淡淡的,
表面落咗肉桂粉,肉桂粉味道最突出。
Mocha $33
⭐️有忌廉喺面‼️
☕️咖啡味道幾濃,加埋忌廉,整杯咖啡都幾滑

造訪日期: 2020年11月
感謝 CC m
2020年11月4日 透過行動裝置

Café Crêpe (中環)
係人氣嘅Crêpe店 前排已經好多人講,想食好耐,而家終於食到了!Crepe就食得多啦,但專門食crepes 嘅舖頭都只係第一次黎 呢度又有咸, 又有甜嘅法式薄餅, 比較少機會食到鹹味crepes 嘅我表示好驚喜
Chicken Cordon Bleu crepes $119
係平時好少食嘅鹹味crepe 嚟到就梗係要試吓啦!入面包左烤雞肉、火腿仲有芝士,食落去好香嘅芝士味,仲有大量嘅雞肉同火腿 鹹味嘅法式薄餅,仲加上咁香嘅芝士味,好特別!
⭐️ Strawberry Cheesecake crepes $89
超香超足料嘅士多啤梨味! 份量極多,士多啤梨味好出,入面有海量嘅士多啤梨片,分量十足!賣相亦都好掂 仲有調配嘅士多啤梨醬,食開甜味crepes嘅我都係覺得士多啤梨味係王道!⭐️
Ruby Hot Chocolate $48
Nutella Hot Chocolate $48
兩杯朱古力上面都有大量嘅cream 賣相一流 雖然好多cream 但就唔會好漏,反而係覺得好滑嘅嗰種感覺 紅寶石朱古力會飲到好香嘅莓味,而且將杯野攪勻會見到係粉紅色,好夢幻 Nutella 顧名思義就會飲到好香嘅朱古力同榛子味,而且兩杯朱古力都好滑
Café Crêpe (中環)
中環威靈頓街15B號地舖

造訪日期: 2020年11月
感謝 hkfood_searcher
2020年11月2日 透過行動裝置

Café Crêpe是來自加拿大的過江龍,用正宗巴黎配方製作法式薄餅,全部即叫即製,有鹹有甜,任君選擇。

West Coast ($129)
煙三文魚配奶油芝士,經典配搭,餡料豐富,冇得輸

Peach Cobbler ($99)
以Peach Cobbler作為薄餅的主調,以黃桃加入藍莓醬,配搭香草雪糕,清新怡人

Golden 黃金冰冰樂($58)
用楓糖糖漿及黃姜粉調製而成,黃姜健康,充滿清新薑味特色好味

新鮮青檸梳打($48)
清爽清涼,清新解渴

食店:Café Crêpe (中環)
地址:中環威靈頓街15B號地舖

造訪日期: 2020年10月
2  感謝 tomandcharlie_diary

查看過Café Crêpe的旅客也查看過

去過Café Crêpe嗎? 請分享你的經驗!