“抵食又好味嘅傳統韓國料理😋”

韓珍 (帝國中心)
訂位
7/12(週日)
20:00
訂位
香港排名第2,123 (共13,941家餐廳)
價位: US$7 - US$13
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2020年6月1日

在香港,有質素嘅韓燒韓國菜真係買少見少,
試過尖沙咀韓國街好多韓國餐廳,
但係就冇一間真係特別好食特別值得推薦,
竟然係茫茫人海中比我遇上你「韓珍」~
「好時辰先找到你,天公對待我真好 」❤️

係機緣巧合之下,
在openrice見到網上訂座有折扣優惠,
單點餐牌8折,
睇相又好似幾好喎,
所以就諗住試下~

嘩,餐廳都幾full!
疫情未減下,都可以咁full,
可想而知餐廳口碑都幾好!
建議去之前預早book定位先~
餐廳由韓國人主理,
唔怪得裏面有咁多韓國人、日本人幫襯,
黎回憶下家鄉嘅味道~

曾經八色五花肉在韓國好出名,
估唔到在香港都有得食!
而且仲有好多其他套餐優惠~
套餐好切合港人口味,
除咗五花肉之外,
仲有海鮮、牛肉、豬肉等,
五花八門嘅配搭,
梗有一款啱你!

呢到仲有醬油蟹食,唔洗去韓國都食到啦!

「韓珍」嘅肉夠新鮮,
所以唔洗加任何調味料,
本身已經肉香十足,
蘸上麵豉醬、黃豆粉、麻油海鹽,
用生菜夾起來一齊食,更別有一番風味!

我地倆口子揀左一個有豬肉和牛肉嘅二人套餐,成個套餐$580,
有齊沙律、主食和甜品,
仲有集五花肉、豬肩肉、調味特級牛肋骨於一身嘅拼盤,
大大份,好抵食!

點完餐之後,
店家就如傳統嘅韓國餐廳一樣,
送上免費前菜六小碟,
泡菜味道好傳統,鹹辣剛好!

沙律可以從甜南瓜沙律和牛油果生果沙律二揀一,
鐘意食南瓜嘅foodie一定唔可以錯過甜南瓜沙律!
足足有五個雪糕球咁大嘅南瓜蓉,香甜味美!
沙律菜仲加左柚子醋,味道酸酸甜甜,夠晒醒胃! 推薦❗️

好多女士一聽到五花肉可能就會怕怕,怕肥!
不過韓國嘅五花肉總係令小編可以跳出個comfort zone,
紅白相間嘅五花肉,
食落唔會好肥膩,反而肉汁豐腴,值得一試!推薦❗️

豬肩肉相對地比較瘦,
油脂分布均勻,有筋有肉,而且肉香十足!

調味特級牛肋骨超大塊,
用自家製嘅醬汁醃製,
味道鹹香,鬆化入味~

最後仲可以要返個泡菜豬肉湯,
泡菜超多,微辣惹味,送飯一流!

隨餐附送蛋薄餅,
第一次食韓式蛋餅,
裏面有啲洋蔥、三色椒,味道都幾特別~

隨餐附送柚子茶或雪糕。

造訪日期: 2020年5月
感謝 foodie_talk

2020年5月29日

知唔知咩係神呀?神以前都係人不過佢做到
人做唔到既野,之後佢就係神。如果邪真係不能
勝正,呢個世界點解會存在咁多不公義既事?
我又成日諗如果神真係咁把炮,咁點解佢又可以
袖手旁觀由得個世界亂落去?的確令我百思不得
其解。尤其是面對咁邪惡咁誘惑既韓燒之父
「Hancham」,我可以做既野,就係要勇敢面對佢,
大大力咁懲罰佢!
팔색 진이세트 - $635
▪ 전복
▪ 새우
▪ 살치살
▪ 등심주물럭
▫ 呢個「八色珍味拼盤」一次過試勻哂四色五花腩、
鮑魚、大蝦、雪花牛肉、調味烤裹脊。五花腩肉以
唔同既部位包括護心肉、排骨、豬頰肉同埋豬頸肉,
再以醬汁醃成,五花腩肉肉質睇落肥瘦均勻,
燒過後入口香濃爽勁,加埋沾埋唔同既醬汁會
更加惹味;而雪花牛肉肉質鬆軟,口感爽彈,
牛味相當濃郁;大蝦Size夠驚喜,食落爽口彈牙;
原隻鮑魚亦都夠鮮甜彈滑,質感煙韌,
成個拼盤我最鍾意係五花腩,出面既韓燒店
比較少食到,絕對食得過!
수 프 -
▪ 김치 찌개 - $88
▫ 整返碗「泡菜豬肉湯」黎送燒肉是常識吧!
份量夠哂兩條友食,泡菜入口辣中帶甜,
湯色清潤,飲落唔會好重味精感;
豬肉食落夠腍滑入味,唔錯。
韓珍 - Hancham Korean BBQ Restaurant
尖沙咀麼地道68號帝國中心地下高層UG43號舖

造訪日期: 2020年5月
感謝 lankiman6330
2020年3月5日

食韓燒,就因為看到OpenRice食評的八色珍味拼盤。環境舒服,座位間有屏風間隔,自在得很。這種時勢加上在這個地點,客流量當然少,但店員依舊專業細心地服務,會幫忙燒肉,又勤換鐵板,很值得佩服。

八色珍味拼盤有三種選擇。要了四色五花肉+牛肉+海鮮,分別於這個有鮑魚,大蝦,雪花牛肉和調味烤裏脊。$635。賣相很吸引,看著小碟小碟的,很精緻。但原來四色五花肉是一卷卷起的,攤開來剪開一半都仍然超大件。說是2-3人份量,但我覺得絕對足夠4人吃。

肉類海鮮都很上等,從肉質口感可以知道是新鮮貨色。四色五花肉各有特色,味道不同,新奇驚喜。而且不用醮醬料已經很好味。肉當然包著新鮮蔬菜吃最好,可以減油膩,又多了一份清爽口感。韓國餐廳必會有一些前菜,但這裏提供的前菜對我來說多得驚人,而且種類多樣。真的只吃前菜也會飽。前菜和蔬菜還可以仼添呢。另外還有蛋簿餅贈送。和爐邊燒蛋一樣,內裏夾著配料,嫩滑熱騰騰好好味。

韓式桃汁,$20。韓式梨汁,$20。甜度適中,烤肉喝一杯潤潤囗極佳。

還有很多食物都好吸引。下次還是預多些人來吃。這次飽得撐著肚子回家。有些前菜因飽到吃不下而浪費了。

造訪日期: 2020年2月
感謝 C220D
2020年1月20日

想吃地道風味的韓式燒烤,來韓國人主理的韓珍就沒錯了,是夜也有不少韓國客人來捧場呢,餐廳氣氛很好。點餐後照慣例送上滿桌用小碟子盛著的前菜,還有沙律和一客蛋薄餅,前菜之中最喜歡蜜薯,入口甜蜜軟糯

人蔘雞湯真的是百吃不膩,好吃又進補,冬天吃還可以驅寒暖胃。嫩雞燉煮至軟爛,入口即化,糯米非常入味,加上温和順口的湯頭,不消一會就吃得見底乾乾淨淨

燒肉方面點了一份八方美人套餐,肉類海鮮都一併俱全,分別有牛舌、雪花牛肉、豬頸肉、護心肉、豬頰肉、醬油雞肉、烤大蝦和鮮鮑魚,非常豐富呢。

肉類很新鮮,嫩滑超多汁的說。牛舌上有美麗的烤紋,網狀的設計令烤肉不會太油膩

雪花牛肉的肉質很幼細,肉味香濃

豬頸肉肥瘦分明,爽口彈牙,燒過後表面金黃香脆,充滿油脂甘香。加上生菜、泡菜、辣醬來吃,令口感更清爽

鮑魚腍滑有致,彈牙鮮味

環境服務味道都十分高質,會再回訪呢

造訪日期: 2020年1月
感謝 cojicoji8898
2020年1月10日

我好有進步, 放棄選擇炆牛肋骨而嘗試牛胸肉大醬湯! 同事們亦相繼試其他菜式! 可喜可賀!

牛胸肉大醬湯 $78 ~ 韓國國民美食 “大醬湯”! 咸咸的大醬湯, 即味噌是也! 有豆腐粒, 翠肉瓜粒, 金菇, 菇菇粒及零碎牛肉 (火鍋打邊爐牛肉) , 咸咸香香適合送飯!

辣海鮮湯麵 $85 ~ 同事妹突然間想食辣湯! 湯頭不是辛辣麵的味道, 飲得到辣椒粉味, 甜甜的! 麵不是公仔麵, 又不是拉麵, 較拉麵粗身, 彈牙! 海鮮是雪藏海鮮!

造訪日期: 2020年1月
感謝 foodiekatkat

查看過韓珍 (帝國中心)的旅客也查看過

去過韓珍 (帝國中心)嗎? 請分享你的經驗!