“CP值超高好滿意ψ(`∇´)ψ”
慢煮工業的評論

慢煮工業
訂位
線上訂購
香港排名第510 (共13,938家餐廳)
價位: US$19 - US$52
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
2020年6月3日 透過行動裝置

幾年前同朋友食過一次✨覺得又平又好食
見佢係黃店就帶男朋友仔黎試下
二人慢煮套餐(368)
連兩杯酒類或者特飲(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)其實真係幾抵
安格斯西冷牛扒
一上枱已經香到爆炸(´・Д・)」
我第一啖食到筋咬落去啖啖牛油香味出晒嚟
真係痴線㗎連個底都脆$28實在太平
荔枝接骨木花特飲(原價38)(大推
荔枝味加上花香味好清新唔會過甜
荔枝肉仲帶少少甜少少酸榮登我最喜愛飲品
Strawberry Vodka(原價68/杯)
怕飲Vodka嘅朋友仔都唔使怕ε-(´∀`; )
其實只有少少嘅vodka味✨都係士多啤梨味為主
CP值超高好滿意ψ(`∇´)ψ
下次一定會再同男朋友拍拖去(●°u°●)​ 」

造訪日期: 2020年6月
感謝 snacklife_keepfit

2020年5月21日

有一次逛街經過慢煮工業,已經覺得店面的裝修很特別,看過menu,終於決定這一日和朋友來吃晚飯。店內裝潢以重金屬工業風格,營造出一股低調沉穩的感覺。樓上座位區設有開放式廚房,外圍就是高腳吧檯座位,相當有格調。

最特別的是,店家是使用慢煮的方法烹調,透過長時間低溫的烹調方式帶出肉的最佳口感,把食材本身的營養和味道全部鎖住,也因此能吃到肉的原汁原味。

這次和友人點了慢煮安格斯西冷,鹹蛋黃炸雞鎚, 日式三文魚粟米薄餅。

慢煮安格斯西冷
慢煮工業的西冷牛排的肉質較一般西冷排細嫩,且油脂豐富,肥瘦均勻,廚師很貼心的把肉切成片,厚薄適中,方便入口。牛排表面有燒烤過的痕跡,帶有淡淡的焦香味,肉質則是五分熟的熟度,切開後的肉色十分粉嫩,叉了一下很JUICY還有鮮紅的肉汁滴出,實在是太誘人了。一口咬下,肉質十分軟嫩,牛小排的油脂香氣馥郁,兼具了細嫩,潤滑兩種口,直接吃可以吃到牛肉原汁原味,也可以沾少少鹽一起吃,味道更上一層樓。

鹹蛋黃炸雞鎚
鹹蛋黃炸雞鎚口感也非常豐富,雞皮很薄,沒有炸的很乾,口感煙韌而且油而不膩,淋上了甘香的咸蛋黃醬及蛋黃粉,香的程度間提升到另一個層次,別有一番風味之餘,吃進嘴裡更可口。

日式三文魚粟米薄餅
不得不說日式三文魚粟米薄餅的味道非常棒,非常新鮮,三文魚厚厚的三大片,一看已經口水直流,魚香味四溢,餅皮的外圍也香脆,且餅皮比我想像中厚,份量挺大的,搭配芝士沙律醬,吃起來非常讓人滿足,還充滿異國的口味,令人十分驚豔。

造訪日期: 2020年4月
感謝 travelfoxs
2020年5月14日 透過行動裝置

今日放工經過太子,見到一間食肆主張慢活飲食,看見有兩層而且內裏裝修都精緻,便入去一試。 我和友人都簡單叫了一碟小食、一個意粉和 一個肉類、兩杯飲品作為我們的晚餐。先講一個小食,芝士煙肉薯條拼蕃薯條, 薯條炸得十分香脆可口, 中間亦都有煙肉可以捲起來一起吃,另外 比較特別的是蕃薯條, 很少地方有得食炸蕃薯條, 這個食落去香脆有不感覺肥膩 ,另外份量十足,應該可以四個人吃都可以,其次想講一講肉類, 肉類比較點了一個小分量油封鴨髀, 鴨髀一送上餐枱本身香味並不突出, 但是用刀輕輕一切, 肉味嘅香味瞬間爆發出來, 食落去感覺肉質不會太粗或者大硬,分量中間,最後講的是黑松露天使麵, 黑松露味道比較淡 、蘑菇份量亦都比較少 、天使麵的質地比較有 幼嫩 ,適合女士食用,因為份量比較偏小 , 最後要講的是飲品, 今日的手工啤酒味道是蘋果味, 蘋果味一般唔會蓋過啤酒原有既味道,亦都唔會感受唔到蘋果味,其次特飲比道較甜,好適合夏天飲用

造訪日期: 2020年5月
感謝 foodiehalohalo
2020年5月12日

五一黃金週所有黃店都大排長龍想食就要比少少耐性等❗️岩晒中意食牛既你地
安格斯有骨肉眼扒 $238
塊牛size好似手掌️甘大顯得隻蛋更加細佢地冇問到牛想要幾成熟,所以黎到都八成大大份手配上細細份沙律酸酸甜甜甘都唔錯
黑松露巴馬臣芝士薯片 $38
有小小失望我期望既係黑松露mix埋沙律醬入面可以比我地點但上到黎原來係好少既松露放左係好多既沙律醬上面
蝦籽雞翼 $48
啲蝦籽放左係沙律醬上面,雞翼有小小辣岩岩炸好既雞翼係特別好食架
芝士流心蛋大啡菇 $30
大啡菇好難整得唔好食但偏偏佢果塊芝士有啲難食影響左成個菜
⚠️醫護有半價❗️吸引左好多人黎

造訪日期: 2020年5月
感謝 feimuihk
2020年5月10日

身邊很多朋友都是十月份生日,今晚就難得約了其中一位壽星朋友,決定book間較有情調的餐廳,同佢食餐生日飯。 對上一次來<慢煮工業>,已經是九個月前了!由於對餐廳印象不錯,所以決定帶朋友再來吃lol 餐廳採用歐美工業風的設計,而我每次來到都被它的吊燈吸引著,感覺特別而帶有時尚感!此外,我亦喜愛餐廳的食物,不像一般西餐廳般只提供飯或意粉,還有多款特別小食及飲品!
不得不encore的,一定是黑松露芝士薯條,把我最愛的芝士灑在即炸的薯條上,再配合濃郁的黑松露醬,簡直是世上最完美的配搭!
同樣每次來都必定會叫的,還有美國安格斯肉眼扒,廚師把火喉控制得很好,所以整出來的肉眼扒不會過生或過熟,而且肉汁豐富,即使不點任何醬汁,已經非常惹味!
另外,今次亦點了上次沒點的牛油果三文魚薄餅,這個薄餅令我一試難忘,它的厚度適中,用料豐富,還有我喜愛的拉絲芝士混入其中!而餐廳把薄餅上的三文魚捲成像一朵朵的玫瑰,看得出它的用心製作。相信我下次來都必定再點!
最後就是芝士波菜焗蠔,雖然看上去不算大隻,但勝在焗蠔香而多汁,而且一點腥味都無,入口即溶!

造訪日期: 2019年10月
感謝 Jenniewwong

去過慢煮工業嗎? 請分享你的經驗!