“高質精緻shabu shabu”

温野菜 (2000年广场)
使用外送服務
香港排名第5,291 (共15,743家餐廳)
2022年6月29日 透過行動裝置

其實我個人嚟講都幾鐘意温野菜打邊爐,其他分店例如太古城、九龍塘亦有去過,但最鐘意都係銅鑼灣,因為暫時只有銅鑼灣分店有放題餐目。

通常有重要聚會我都會揀嚟温野菜打邊爐,佢俾我嘅感覺就係「精緻」,加上一來私人空間大啲,二來有120分鐘食得冇咁趕。店員服務超好,但衛生可以再做好少少,例如坐日式凳個邊成日見到好多一粒粒碎碎同頭髮,出面普通凳就冇呢個問題,所以有得揀我寧願坐出面,反正可以落簾唔怕等位嘅人望住。

講開等位又存在一個好無奈嘅問題,由於温野菜太受歡迎每晚都勁多人等位,奈何等候空間位置唔多,容納唔到咁多人,每次一開lift門都見到人山人海,完全出唔到lift。(所以重要日子最好book定位!)

講完環境就到食物,今次我地叫Set C,有澳洲M9和牛肩脊肉同美國上級牛肋肉作主打,亦多左苦瓜、芥菜、奶白菜等等嘅新鮮蔬菜,不過個人認為叫Set A或B會更抵食,皆因野菜同鍋肴款式多又新鮮。我通常一開始會叫一個麻香椰菜,爽脆又好味,之後野菜就揀紅心蘿蔔,有微微酸味好開胃,蓮藕同南瓜同樣必點。銅肴方面我極度推薦炸豆腐魚球俾大家,非常鬆軟口感極佳,另外墨魚滑、免治雞肉、蝦丸同年糕福袋我都覺得唔錯。

造訪日期: 2021年12月
感謝 foodiefishhk

2019年2月1日

接受電話訂座,也有應用程式取票等位子。可以單點和放題,單點用餐時間只有一個半小時,但用了很多時間等候上菜,常常都有東西漏掉沒有給我們。用平板點餐和要求服務的方法很方便,但似乎未能解決比較慢和準確的問題。食物味道好,壽喜燒湯底很甜,烏龍麵很滑,又能吃到日本的蔬菜。吃得不多還不如單點。

造訪日期: 2019年1月
感謝 Starryjayde
2018年10月23日

呢間黎自日本既過江龍,最出名係食日本的新鮮蔬菜,不過我最鐘意既,反而係啲湯底。我地四個人,叫左四個唔同既湯底黎試下。 - 骨膠原柚子鹽湯,藥膳湯,蒙古炎湯,牛肉湯。四個湯各有特色,我特別喜歡骨膠原湯同藥膳湯,好適合貪靚既女仔!
- 身為芝士控既我,每次都會叫呢個芝士竹輪,特別推薦!
- 呢間分店可以揀任食或者散叫,每款菜都係十幾二十蚊,如果唔會食好多肉既話,散叫比較划算啊
呢間分店座位好舒服,有間隔去分開唔同枱,可以有一個私人既空間同朋友傾計。

造訪日期: 2018年10月
感謝 lamlamleehk
2018年8月5日 透過行動裝置

溫野菜最近在香港開了不少分店,主打日式高級涮涮鍋。除了各款日本野菜外,還有不少高級肉類例如熊本豚肉,丹麥雞腿肉和日本及澳洲和牛等。肉類質素很好,招呼亦不錯,唯獨是價錢比較貴。

造訪日期: 2018年8月
感謝 RJasonChan
2017年10月30日

餐廳位於2000年廣場4樓,不難找到。
平日晚上人也頗多,最好早點訂座以免長的等侯時間。座位頗寬敞,服務不錯。
食物方面,菜的選擇頗多,另外有肉類,食材質素不錯。調味料的柚子醋很是不錯,能把食物的鮮味更加帶出來及更加開胃。
價錢方面於銅鑼灣來說算可以,整體性價比頗高,值得一試。

造訪日期: 2017年10月
感謝 Glo_hk

查看過温野菜 (2000年广场)的旅客也查看過

去過温野菜 (2000年广场)嗎? 請分享你的經驗!