“四川的味道😊”
瘋狂小面的評論

瘋狂小面
使用外送服務
香港排名第104 (共15,677家餐廳)
周圍地區: 中環

酸辣粉我哋揀咗小辣
因為唔食得太辣嘅我呢個辣到啱啱好
而且配埋佢嘅香蔥芫荽同埋花生 好有風味
瘋狂豌雜面每條拉麵都掛到豌豆蓉
仲有花生青蔥同埋榨菜~小辣小麻辣味道都啱啱好唔會過辣,因為有時食到好大浸辣椒油嘅味,
會一邊食一邊(咳)今次就冇呢個感覺啦
棒棒雞同埋夫妻肺片配埋麵食啱啱好
女仔來講份量啱啱好,不過如果你好大食嘅話
就可以嗌多一碗其他面試吓丫

造訪日期: 2021年12月
感謝 Pppupu

2021年11月19日 透過行動裝置

最近中環街市翻新後,好多人都專誠黎到打卡,之後又可以行下樓梯街,一舉兩得。之但係,行完一日,又好想搵番一個地方坐定定食番一餐,唔駛企係街市入面覓食可以有咩選擇呢?

我會贈你一句:柳暗花明又一『川』,講緊既係當你願意花力氣行十幾級樓梯入去搭LIFT上1樓之後,你就會見到一間好有風味同特色既隱世『川』式麵店。

一入去,你會發現整間舖頭既裝修都好有中國風,特別欣賞既係佢牆身用左灰磚牆紙,營造中國街頭感覺,配合番古式燈罩,的確好有係中國街頭食碗小麵既風味。

今次我地2個人黎到,1人叫左1個麵餐,麵餐有分A+B 或 A+B+C /D 或 A+B+C+D,另外佢仲有好多細項可以選擇,例如加料 / 加麵 / 加(少)辣 / 加(少)麻 / 走乜走物,仲有白湯岩D唔食辣既,都幾貼心,岩晒個人份量同口味,豐儉由人。

我地1個叫左A+B+C ,1個叫左A+B+C+D,其中一碗加左麵同辣,結果,叫到成枱都係野食,好豐富,哈哈哈

招牌豌雜麵 少辣(4星)

豌雜麵,係一碗撈麵。香濃既肉燥加上炸黃豆同花生,的確一絕。好辣之人可以再加辣,因為少辣左略嫌唔夠喉(後悔...)。麵底用上拉麵,彈牙煙韌,撈完之後好掛汁同肉燥,配合炸黃豆,加少少花生同蔥花,添補香氣,甚為妙也。可惜既係,如果炸黃豆能夠再脆D,就值5星了! 撈完之後,有D淋左了,不過兩害取其輕麻!

瘋狂肥腸麵 紅湯加辣加麵(4.5星)

加完麵好大碗,真係DOUBLE左! 個拉麵口感唔錯,仲好彈牙,的確值得加底! 雖然碗湯好似好紅,但絕對唔係死辣入唔到口果種,個湯都好有香料味,食得出爆炒過一輪,下個苦功! 最值得讚既係肥腸,原本呢碗麵只係值4星,就係啲肥腸令佢好食指數加左半星!

本身我地其中一個人唔太好豬腸,因為通常出街都會食到好肥同好羶,但呢條肥腸被喻為『人生第一條唔抗拒再食既肥腸』,原因就係完全唔肥同冇羶味(所以就有半星加)。聽講店家真係每一條肥腸都有睇過,保證肥美,而且用人手刮走內壁脂肪,減少油膩感同羶味,同時令肥腸更乾淨,真係可以食得安心! 係加料推介!!

鐘水餃 (4星)

呢個係其中一個C既小食,要另加$32蚊,一碗有6粒。原先以為都大粒既,但原來係迷你一口餃,岩晒女仔食,對於男仔黎講就要大粒D啦...XD! 大家千祈唔好睇佢紅油滿溢,其實唔食得辣既人都好岩食嫁! 因為佢用左甜醋做底汁,中和左辣味,食落去內餡仲甜甜地,加上有勁多芝麻,又香又甜! 仲有一個用處就係可以用黎打卡呃LIKE,等人以為自己食得好辣!

棒棒雞 (3.5星)

呢款同樣係C類小食,但要加$32的! 呢個比起水餃就食得到麻同辣了,而且D雞去晒骨,切到一片片,一口一舊,好適合食肉系既男女生! 值得欣賞既地方係,雖然加左麻辣,但D雞既肉味無被掩蓋,仲反而因為辣而釣左D雞肉味出黎! 加上毫不姑寒既蔥花,不錯呢!

成都老冰粉 (4.5星) 大推必叫!

呢碗冰粉可以被稱為神級冰粉。千祈唔好睇佢細細碗,絕對不能睇小! 首先,呢碗冰粉係解辣救星(如果朋友食唔到辣,又誤食左辣野,比呢碗佢食,一定加分)。冰粉既質感極滑,滑得黎仲要係有水嫩般既彈性。再者,呢碗冰粉既神來之筆既係佢既配料,有山楂片、提子乾、花生粒、芝麻同酒釀,分開食令冰粉有不同味道既層次同口感,酸、甜、香、咸、脆,甚為豐富! 真係後悔冇叫2碗要同人分呢!

烏梅汁 (4星)

最後,B類飲品值得推薦既係烏梅汁。酸度適中,一飲落去潤喉醒神,解辣之選。

感謝 Pioneer07402078403
2021年11月17日 透過行動裝置

鍾意重慶麻辣既朋友必定要過黎呢間品嚐一碗小面‍♂️ 蔥蒜醬醋辣椒調味既麻辣素麵 最著重調味既湯底吸唔吸引 呢間真係正宗好食辣味令人垂涎三尺、汗腺洞開

瘋狂燒白面 Noodles with Pork Belly
湯底可以選擇紅湯/白湯 紅湯就係滿滿既麻辣️ 所謂「燒白」就係一道四川地方特色菜餚 實際其實係五花肉 而且好特別既係五花肉口感肥而不膩 咸鮮得黎帶種微甜 超級好食 再配上湯底花椒辣椒配搭得淋漓盡致

泡椒鳳爪 Chicken Feet in Pickled Chili Sauce
泡椒浸滿全隻鳳爪 非常入味 麻既味道較重 鍾意損骨既我鳳爪真係好好食

成都老冰粉 Chengdu Jello
糖漿+黑白芝麻+花生+山渣+提子乾等等
當味覺仲有陣麻同辣既時候 結尾食一碗冰粉 即刻解麻解辣 甜甜地令人大快人心

推薦程度

#瘋狂小面 (佳德商業大廈)
中環士丹利街66-72號佳德商業大廈1樓

Ig: @mroolong

感謝 Mroolong
2021年11月9日

難得準時收工,相約同事到附近的瘋狂小面食返餐,6點來到不用等位,大概7點開始滿座了。

瘋狂碗雜面套餐 $110

瘋狂豌雜面 (鹵蛋 +$9)
選擇BB辣,走芫荽, 中式乾撈麵,麵質軟韌彈牙,配料放得認真工整。有軟滑的豌豆蓉、甜美的肉醬、惹味的花生、爽脆的榨菜,另加了鹵蛋作配料,質地略嚴實左少少。麵底有醬汁,撈勻後每條麵都沾滿醬汁,BB辣不太辣麻味香,麻香撲鼻口感豐富,好味道!

蒸蛋 +$18
每日限售15份,我們有幸仲點到,蛋質嫩滑,仲加埋肉燥味道更香。

瘋狂大排面套餐 $125
瘋狂大排面
同事怕辣照舊揀BB辣走芫荽,味道比乾撈麵辣,但辣度可接受,大排係排骨炆得好淋好入味,肉質鬆又唔會太鞋身。

烏梅汁
烏梅濃厚酸香,飲落順喉,解辣一流喔。

鐘水餃 +$32
醬汁望落橙橙紅紅,心知不妙以為好辣,食落出奇地好味,一啲都唔辣,水餃皮煙韌,肉餡豐富。

成都老冰粉 +$10
冰粉啫喱狀夠QQ,味道清甜,面層灑滿黑白芝麻,加了炸花生、提子乾和山楂餅,撈勻冰粉一齊食夠晒層次,值得一試!

感謝 hungryb520
2021年10月11日 透過行動裝置

瘋狂小面

中環士丹利街66-72號
佳德商業大廈1F

瘋狂大排面

這次叫了紅湯小辣、小麻,喜歡這個湯底,不需要灌水解辣,可以直接喝,不油膩,加了不少分。配料有香蔥、菜心、大排。新鮮水麵口感煙韌,要趁熱食。大排鹹香味濃, 處理得不錯,不會有雪味和過硬,脂肪、肉質和軟骨的比例好。炆得夠火喉,連軟骨也可以吃,好正!

瘋狂飲品
冰糖雪梨汁 - 凍飲

酸酸甜甜的雪梨汁,很滋潤,解辣一流。

瘋狂小吃
鐘水餃
大廚推介,即叫即煮,辣度控制得很好,辣味慢慢滲透出來。水餃皮煙韌,不會過厚,肉汁豐富,鹹香為主。醬汁很出色,十分醒胃。

瘋狂甜品
成都老冰粉

配料有黑白芝麻、炸花生、山楂、提子乾和 酒釀。冰粉啫喱狀,每一啖也很有層次,香甜滑,推薦!

雷神和花臉手工啤,香港製造,有特色又好飲!

瘋狂小面的感覺不錯,令我重新愛上麻辣的感覺,值得一試!

造訪日期: 2021年10月
感謝 Global20120237697

查看過瘋狂小面的旅客也查看過

中國香港

去過瘋狂小面嗎? 請分享你的經驗!

© 2022 TripAdvisor LLC 保留所有權利。