“Crazy Noodles 嘅好味香口套餐”
瘋狂小面的評論

瘋狂小面
使用外送服務
香港排名第135 (共14,645家餐廳)
周圍地區: 中環
周圍地區: 中環
3 週前評論 透過行動裝置

約咗朋友喺中環睇戲,唔係剩番好多時間我本來諗住食個快餐就入場,但朋友話要食擔擔面,二話不說就嗱嗱聲帶咗我嚟呢間餐廳食碗麵

我要咗$88嘅「瘋狂牛肉麵套餐」,➕$13加牛肚,➕$6要杯升級飲品「金橘檸檬」,➕$32要升級小食「棒棒雞」。朋友叫咗$98嘅「瘋狂擔擔麵套餐」,配「熱羅漢果冬瓜茶」、「成都老冰粉」,➕$32要升級小食「上湯素菜」。

牛肉麵湯底幾濃郁幾好牛味,牛肉係一粒粒幾軟熟,牛肚有啲咬頭;擔擔麵鋪滿香蔥、花生、肉碎,幾好味;兩碗面嘅麵條都幾彈牙

「棒棒雞」一上枱嘅時候全碗蓋滿辣椒油,睇落已經好惹味,原來雞肉係一片片,食落更惹味。「上湯素菜」係菜心,幾新鮮

「老冰粉」作為「麵後甜品」相當refreshing, 朋友仲同我share咗嚟食

好快食完呢餐我哋就開開心心去咗睇電影

造訪日期: 2020年11月
感謝 BergmanChan

3 週前評論 透過行動裝置

雖然呢間餐廳叫瘋狂小面,但我今次嚟竟然唔係食麵,而係食缽缽雞。

缽缽雞 2人餐 $238
其實我都係第一次食缽缽雞。呢到有得揀辣或者唔辣、凍或者熱嘅湯底。我地就揀左熱嘅麻辣湯。

總共有60串,分別係30串葷同埋30串素,包括牛腩、雞軟骨、豬肚、雞腳、雞翼尖、土豆片、蓮藕、瓜類同菇類等等。通常食川菜都好難食得出材料靚唔靚嘅,所以我就評論下個湯底啦。湯底冇得揀要幾辣,辣度適中,表面有啲白芝麻,增添香味。調味調得好好,所以我覺得個湯底係正嘅,我仲忍唔住用咗一兩羹湯撈白飯添。

香辣乾碟 $6
因為湯底冇得加辣,店員就建議我哋加$6要個香辣乾碟。佢話係啲辣粉,可以點嚟食。本身對呢個都冇乜期望,點知呢個到咗嘅時候竟然有驚喜。原來唔止係辣粉,仲有啲香味同埋其他嘅味,其實我都唔知點形容,但我真係未試過呢種味,而我係覺得好好味嘅,最後我哋瘋狂咁食呢個辣粉,係唔夠點嘅。

白飯 $16
因為個人喜好食川菜一定要配白飯,所以我地兩個人加左三碗白飯。份量唔係好大碗,但如果唔係好似我地咁大食,應該都夠食嘅,但因為辣野實在太開胃,所以我哋真係食多咗飯。白飯都煮得乾身,幾好食嘅。

餐廳裝修充滿中國風,坐得幾舒服。

造訪日期: 2020年11月
感謝 poorstudentlovesfood
4 週前評論 透過行動裝置

蕃茄牛肉面
朋友唔食辣所以叫茄湯
湯底顏色鮮豔 同港式蕃茄湯好唔同架
牛肉醃得入味 麵條口感彈牙 唔會吸晒啲湯
瘋狂燒白面
每日限量15碗 咁梗係要試吓!
有得揀紅湯或者白湯 紅湯係辣湯 黎 我就要左白嘅
燒白其實係五花肉 油香四溢 肥瘦適中 雖然未至於入口即溶但係絕對係唔錯
成都老冰粉
第一次試呢種中式甜品 我覺得用黎解辣幾好
口感似啫喱 面頭有啲芝麻 糯米
整體唔太甜 食到最後仲有啲酒釀嘅味 幾特別 推介!
飲品方面 我要咗羅漢果冬瓜茶 淡淡地容易入口

感謝 eatwith4feipor
2020年10月28日 透過行動裝置

平時嚟到呢條街,通常都係三五知己過嚟飲飲食食,鍾意呢邊選擇多,菜式應有盡有!今日朋友帶路,帶我過嚟食,我至like嘅麻辣風味

餐廳裝修走中國風格用上深色嘅木製枱櫈,很有格調!

先來我至愛嘅麻辣風味先
瘋狂四川擔擔麵
~呢度嘅辣度,可以自己調校,喺張紙上面mark番,要多辣小辣、多麻少麻!我就食中辣小麻❤️,配料豐富,有蔥、花生、肉碎、青瓜絲,特別一提個花生非常香脆,一齊食,完全提升咗整體嘅質感!麵身食落有啲似幼身嘅油麵,又有拉麵嘅彈牙,質感一流!

棒棒雞
~以雞片嘅方式上碟,類似我哋平時食嘅口水雞,又香又麻!
鐘水餃
~外皮非常薄,係人手包制嘅手工水餃,個人覺得如果餡料再豐富啲就會好了,好喜歡呢個甜辣醬汁,勁開胃!
蒸蛋
~呢款係每日限定,賣完就冇!好幸運今日可以食到last一盎,果然非常滑溜,上面一點氣泡也沒有,睇得出係廚師心機之作!

特別推介呢個食四川野不可缺少嘅❤️成都老冰粉,好似啫喱咁,冰冰涼涼,上面舖了 白芝麻、山楂碎、提子乾和酒釀,好特別,非常解辣!

瘋狂小面 (中環)
✨中環士丹利街66-72號佳德商業大廈1樓

感謝 kellycg108
2020年10月28日 透過行動裝置

喺香港都食咗正宗四川風味

餐廳位於中環,係樓上鋪,喺最近新開嘅Donki附近,好易搵!行完街,就食到至愛嘅四川風味太幸福了!

之前試過呢度嘅紅湯,已經非常之鍾意❤️,今次同小朋友一齊過嚟,就試吓佢哋嘅白湯先!

燒椒茄子、蒜泥青瓜
~前者佈滿蔥花,微微嘅甜辣口感!後者冰涼清爽!作為前菜十分開胃

瘋狂大排面白湯
~大排即係一字排骨,呢度嘅麵食特點係每一碗都非常之多葱,食落爽口,中和左濃郁湯底嘅油膩感!麵口感係類似 幼嘅日本拉麵非常彈牙

滷水拼盤
~平時食開嘅,都係潮州滷水拼盤,比較濕潤!第一次食四川風味滷水拼盤,就係比較乾身嘅,中間仲有啲麻辣粉黎點添,好特別!

1  感謝 enjoy_enjoying

去過瘋狂小面嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣