“抵食四川麵”
瘋狂小面的評論

瘋狂小面
使用外送服務
香港排名第138 (共14,648家餐廳)
周圍地區: 中環
周圍地區: 中環
4 週前評論 透過行動裝置

蕃茄牛肉面
朋友唔食辣所以叫茄湯
湯底顏色鮮豔 同港式蕃茄湯好唔同架
牛肉醃得入味 麵條口感彈牙 唔會吸晒啲湯
瘋狂燒白面
每日限量15碗 咁梗係要試吓!
有得揀紅湯或者白湯 紅湯係辣湯 黎 我就要左白嘅
燒白其實係五花肉 油香四溢 肥瘦適中 雖然未至於入口即溶但係絕對係唔錯
成都老冰粉
第一次試呢種中式甜品 我覺得用黎解辣幾好
口感似啫喱 面頭有啲芝麻 糯米
整體唔太甜 食到最後仲有啲酒釀嘅味 幾特別 推介!
飲品方面 我要咗羅漢果冬瓜茶 淡淡地容易入口

感謝 eatwith4feipor

2020年10月28日 透過行動裝置

平時嚟到呢條街,通常都係三五知己過嚟飲飲食食,鍾意呢邊選擇多,菜式應有盡有!今日朋友帶路,帶我過嚟食,我至like嘅麻辣風味

餐廳裝修走中國風格用上深色嘅木製枱櫈,很有格調!

先來我至愛嘅麻辣風味先
瘋狂四川擔擔麵
~呢度嘅辣度,可以自己調校,喺張紙上面mark番,要多辣小辣、多麻少麻!我就食中辣小麻❤️,配料豐富,有蔥、花生、肉碎、青瓜絲,特別一提個花生非常香脆,一齊食,完全提升咗整體嘅質感!麵身食落有啲似幼身嘅油麵,又有拉麵嘅彈牙,質感一流!

棒棒雞
~以雞片嘅方式上碟,類似我哋平時食嘅口水雞,又香又麻!
鐘水餃
~外皮非常薄,係人手包制嘅手工水餃,個人覺得如果餡料再豐富啲就會好了,好喜歡呢個甜辣醬汁,勁開胃!
蒸蛋
~呢款係每日限定,賣完就冇!好幸運今日可以食到last一盎,果然非常滑溜,上面一點氣泡也沒有,睇得出係廚師心機之作!

特別推介呢個食四川野不可缺少嘅❤️成都老冰粉,好似啫喱咁,冰冰涼涼,上面舖了 白芝麻、山楂碎、提子乾和酒釀,好特別,非常解辣!

瘋狂小面 (中環)
✨中環士丹利街66-72號佳德商業大廈1樓

感謝 kellycg108
2020年10月28日 透過行動裝置

喺香港都食咗正宗四川風味

餐廳位於中環,係樓上鋪,喺最近新開嘅Donki附近,好易搵!行完街,就食到至愛嘅四川風味太幸福了!

之前試過呢度嘅紅湯,已經非常之鍾意❤️,今次同小朋友一齊過嚟,就試吓佢哋嘅白湯先!

燒椒茄子、蒜泥青瓜
~前者佈滿蔥花,微微嘅甜辣口感!後者冰涼清爽!作為前菜十分開胃

瘋狂大排面白湯
~大排即係一字排骨,呢度嘅麵食特點係每一碗都非常之多葱,食落爽口,中和左濃郁湯底嘅油膩感!麵口感係類似 幼嘅日本拉麵非常彈牙

滷水拼盤
~平時食開嘅,都係潮州滷水拼盤,比較濕潤!第一次食四川風味滷水拼盤,就係比較乾身嘅,中間仲有啲麻辣粉黎點添,好特別!

1  感謝 enjoy_enjoying
2020年10月20日

今日去上堂之前,心絲絲想食下麻辣野,仲要係正宗個隻!點知又真係比我地搵到

「酸菜豬肚面」 唔知點解酸菜同豬肚永遠都係一個好嘅配搭!! 佢一個奶白色嘅湯再加上酸菜嗰浸淡淡的酸味...其實已經係一個好好嘅享受*V* 再加上自己加配嘅豬大腸,豬油嘅香味,以及酸菜嘅酸味,同埋佢本身湯嘅味道,配合得天衣無縫!! 豬肚食得出佢好用心去處理,冇本身食豬肚最驚嗰陣So味!再加兩條菜,絕對係均衡嘅飲食!!

「瘋狂碗雜麵配大排」 本身朋友係想試佢嘅擔擔麵,但係見到碗雜面係佢嘅王牌之一!咁就試吓啦YEAHHHH 佢配以小麻同小辣,好微妙地真係食出四川嘅味道!! 豆嘅味道同本身麻、辣嘅味道,夾得恰到好處,再加上本身算係重味嘅肉排,加埋落去味道又算係好平均:) 好食得黎,又算開胃。都算係一個好好嘅主菜選擇!

「夫妻肺片」 唔講唔知原來夫妻肺片其實係冇肺嘅!! 其實佢係用牛肉啊、牛心呀,牛肚啊.…呢啲材料再加上四川嘅麻辣醬汁,而煮成嘅!一夾上手就知道師傅手工了得!! 每塊肉都係簿切嘅!加上芫荽啊、花生啊...各種嘅香口佐料,成個菜式嘅味道昇華咗好多@0@

「鐘水餃」 見佢係王牌就叫左黎試吓~~~朋友就話望落去似紅油抄手lol 食落去呢係似嘅,但係又有少少微妙嘅分別...想知係咩分別食過你先知呀XD

「成都老冰粉」 最後再黎埋dessert﹐呢碗冰其實係jelly..lol清甜,冇好死實實嘅甜味>3<有酒糟、有芝麻、有提子乾,再加啲杞子tim..

「紅棗銀耳湯」 好濃稠,好滋潤,一樣清甜..

感謝 JessnMon
2020年10月20日 透過行動裝置

作為一個時不時會喺四川重慶做嘢嘅人,本身就對個邊嘅食物好有興趣叫咗有啲研究, 講真香港要食到正宗嘅重慶川味嘅舖頭,呢間係其中一間, 雖然價錢略高少少,但係我覺得係物有所值嘅~

次次來都係食佢個麵,重慶麵整到個日本拉麵咁~就真係冇得頂嘅, 好正宗嘅重慶味,今次同gf 就索性來試佢個缽缽雞,四川仲有個名係叫冷鍋, 點解叫冷鍋?因為唔係畀火熱住咁出㗎嘛; 佢二人份嘅缽缽雞係有60串~ 菜加肉各30串, 因為我哋都鍾意食麻,所以我哋叫咗藤椒口味~

上到嚟望落都幾壯觀 咖~60串, 靚仔叫我哋浸多三分鐘先開始食, 其實我哋食完碗麵都已經唔止三分鐘, 始終係喺香港食~食嘅材料同四川嗰邊係有分別嘅, 起碼唔會喺四川食嘅材料係唔會有蝦仁~ 甚至有菜心, 但係佢個湯汁係非常之濃郁~亦正宗, 個麻度好刺激 ﹐所以係食得好爽, 因為佢個汁做到好濃所以浸落去嘅串串都非常之入味~

雖然食完食到個嘴麻到震曬,但係正宗口味對我來講都覺得呢一間係不二之選, 尤其係呢一年因為疫情關係完全過唔到去四川食~頂到癮呀~

感謝 chuncome_across

去過瘋狂小面嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣