“$428的二人份龍蝦盛宴😍”

The Point (将军澳)
使用外送服務
香港排名第111 (共15,380家餐廳)
周圍地區: 西貢
周圍地區: 西貢
3 週前評論 透過行動裝置

The Point將軍澳中心分店樓底比較高,加上裝修時尚,座位又寬敞,整體感覺好舒適。

兩位用的龍蝦盛宴$428,套餐包括龍蝦湯,龍蝦沙律,龍蝦芝士焗通粉和餐廳招牌原隻龍蝦Pizza。

龍蝦湯
龍蝦湯真材實料,湯底蝦味濃郁,口感亦相當順滑,而且龍蝦肉多和大大碗,非常出色。

龍蝦紅菜頭沙律
沙律新鮮爽脆,配上紅菜頭和原隻龍蝦鉗肉,味道層次豐富。

原隻火焰焗釀龍蝦披薩
用石窯高溫焗製的Pizza脆口之餘帶有煙韌口感,薄餅餡料除了龍蝦肉之外,還有水牛芝士、茴香頭等,入口不油膩,味道清新,釀了餡料的龍蝦頭亦非常美味。

龍蝦芝士焗通粉
掛滿龍蝦汁的大貝殼粉口感煙韌,龍蝦汁味濃,加上龍蝦肉,鮮甜味美。

埋單每位只係200幾,性價比非常高。

感謝 CaryYuen

同朋友二人係屋企附近搵嘢食,朋友想食西餐,見到依度推出緊龍蝦套餐,好吸引。 我哋叫咗個龍蝦二人餐,個套餐入面包咗好多嘢食,先來嘅就係一個龍蝦湯,龍蝦湯超級濃郁,好creamy,上面有一片飄浮住嘅脆卜卜既法國麵包,吸收左湯汁,好好味,麵包上面仲有一啲小龍蝦肉,其實湯入邊都有所以份量一啲都唔孤寒。
之後就嚟咗個沙律,佢有一大片嘅紅菜頭,之後有啲好呀爽脆新鮮嘅沙律菜,當然唔少得仲有龍蝦肉。賣相超級靚上面仲有一啲食用花做裝飾。
龍蝦pizza,豐富嘅芝士,脆脆嘅批底,材料10分豐富,上枱嘅時候食完仲加咗少少酒喺度點火,好吸引。
原隻龍蝦扁意粉,我哋係加咗$98要原隻龍蝦嘅,好好嘅係佢龍蝦原隻但係入邊已經俾我哋起晒肉可以一粒粒吉起食好方便,意粉煮得剛剛好仲有少少咬口,醬汁乾身,賣相精緻。
香蕉brownie,佢嘅香蕉本身都有一定嘅甜度,上面仲加咗啲焦糖,多咗一層外脆內軟的口感。brownie唔會太甜但有少少苦味,perfect

另外我哋亦都用半價加咗兩杯Cocktail

感謝 PeonyYipC

放工返咗將軍澳同朋友一齊夾份買生日禮物俾另一位朋友,見到The Point有我好鍾意食嘅龍蝦餐而且價錢又唔貴,所以就入嚟食晚飯!
龍蝦湯:
有濃濃嘅龍蝦味又唔會過鹹,湯入面仲有粒粒嘅龍蝦肉
龍蝦紅菜頭沙律:
醬汁微酸,龍蝦伴住紅菜頭一齊食,清新又開胃
原隻火焰焗釀龍蝦披薩(9吋):
9吋大嘅pizza分為六份,每一份上面都有龍蝦肉,而龍蝦殼入面仲釀咗菇菌、蝦肉同芝士,心機之作
原隻龍蝦車厘茄伏特加忌廉汁扁意粉(+$98):
車厘茄煮成嘅醬汁味道更加酸甜清新,加入原隻啖啖彈牙嘅龍蝦肉仲有勁香嘅蒜片,好味到話咁快就食清光
朱古力布朗尼配烤香蕉、合桃、 雲呢拿雪糕(+$38):Brownie朱古力味好香濃,香蕉烤到又軟又甜,加上合桃增加口感,雖然好邪惡但係勁好食❤️❤️
Strawberry Bellini (+$34)
食咗好多我咁鍾意嘅龍蝦仲食到咁好食嘅甜品,今餐真係好滿足

感謝 angelee1989
3 週前評論 透過行動裝置

The Point 的西餐口碑一向不俗,於是今日相約友人在康城分店一聚。 餐廳裝修精緻,非常舒適。 餐牌主食選擇有很多。 頭盤是自家醃製三文魚沙律,三文魚新鮮鮮甜,沙律菜爽脆。 之前在The Point 食過好多次Pizza,今次就試吓店家的香草烤雞配洋蔥茄子火箭菜沙律。烤雞非常香脆入味,連薯蓉都吸收了雞肉的精華,入口鮮味,沙律的配搭很有特色,份量充足。 想不到店家的甜品也很有驚喜,我們點了朱古力布朗尼配烤香蕉,合桃,雲呢拿雪糕。布朗尼朱古力味濃郁,入口即溶,配上雪糕,一冷一熱的組合令人非常享受。

感謝 Sam_Lai_WS

四人套餐好豐富

位於將軍澳The Point 環境優美清靜,最啱三五知己坐埋傾下偈慢慢食,侍應生好有禮貌,為我們探熱及提醒要消毒雙手。

選了套餐優惠 $788

還可以半價配任何飲品~

頭盤四個,兩客意粉,pizza一個和主菜。

好豐富啊!

先來兩碗龍蝦湯~

香滑濃郁,陣陣龍蝦味。

跟住頭盤一客香辣蕃茄醬炆肉丸~

蕃茄味濃郁配肉丸好夾,味道酸酸甜甜。

再來焗芝士釀大啡菇香草蕃茄汁~

好大隻啡菇可以切開幾舊慢慢享用,配番茄汁又好夾喎。

酥炸軟殼蟹pizza 9"~

有蝦肉,櫻花蝦和明太子醬。

軟殼蟹好脆香口,份量都唔少,櫻花蝦好香有少少脆口少少辣辣哋!再配埋蝦肉撈埋明太子鹹鹹地,薄薄嘅pizza入口不覺油膩。

香煎虎蝦牛油果意大利香草醬意粉~

好大隻虎蝦爽口彈牙,意粉不太硬不太淋, 我最喜歡,啱曬口味。

煙三文魚蘆筍刁草忌廉汁天使面~

原來都好多煙三文魚呢!刁草忌廉汁香滑,配天使面都幾夾喎,天使麵食落口唔覺得好淋。

紅酒燴羊膝套餐加$88

好大隻呀,超淋,羊騷味不太濃郁,配菜都多,如果唔系幾喜歡食羊都可以試下食。

飲品~半價好底飲

Green Point~

5000 Years~

Iced Oreo Chocolate~

感謝 monchanym

查看過The Point (将军澳)的旅客也查看過

去過The Point (将军澳)嗎? 請分享你的經驗!