“值得回頭!!”

The Point (将军澳)
線上訂購
香港排名第250 (共13,941家餐廳)
周圍地區: 西貢
周圍地區: 西貢
2020年6月4日 透過行動裝置

The point

之前喺尖沙咀食過一次the point 覺得性價比幾高!價錢唔貴 嘢食又幾好食 今日同朋友行開將軍澳見到原來有間分店 好快就入咗去

龍蝦湯
橙紅色嘅龍蝦湯,無論係賣相、香味俱佳!而且飲落去仲好真材實料,淡淡嘅龍蝦肉好鮮味彈牙 濃香嘅味道令到胃口大增

黑松露芝士蛋黃醬薯條
黑松露同芝士本來已經係我嘅大愛, 兩者加埋更加係天衣無縫 炸到脆卜卜熱辣辣嘅薯條面頭淋上 香噴噴嘅黑松露同邪惡爆燈嘅熱溶芝士 仲有蛋黃醬 完全令人食到停唔到口!

Green Neptune
Pizza入面有水牛芝士 檸檬 海鮮 再配上意大利香草醬。 pizza 烤得好香脆 滿滿嘅海鮮令到pizza好有口感 香草醬更減低咗芝士嘅油膩感

明太子軟殼蟹櫻花蝦扁意粉
軟殼蟹炸到外脆內軟 而且啖啖肉又保留到肉汁 扁意粉煮到啱啱好 加埋creamy嘅醬汁 啖啖都係滋味!

造訪日期: 2020年5月
感謝 bluewong

2020年6月3日 透過行動裝置

The point

自從搬離將軍澳之後就好耐冇返過嚟 今日入去探朋友就特登留夜少少喺將軍澳中心食dinner!

龍蝦湯
個湯估唔到咁足料 除咗有好多鮮甜嘅龍蝦肉 濃稠嘅質感 有著淡淡嘅酒香同鮮香濃烈滋味!

黑松露芝士蛋黃醬薯條
炸到熱騰騰又脆口薯條配上黑松露同芝士 松露幽香加上惹味嘅蛋黃醬 唔會掩蓋薯仔香味之餘 仲令到味道層次更進一步!

Green Neptune
身為芝士迷嘅我又點會錯過呢個pizza呢! 濃香嘅水牛芝士同 檸檬、意大利香草醬配搭海鮮令到海鮮嘅鮮味更出! 靠到熱溶曬嘅芝士加上烤到好香脆

明太子軟殼蟹櫻花蝦扁意粉
軟殼蟹好大份 食落去香軟鬆脆 意粉夠曬creamy 有濃沃嘅忌廉同明太子香 整體味道很不錯!

造訪日期: 2020年6月
感謝 affect37
2020年5月31日 透過行動裝置

The Point-Pizza and Pasta有很多家分店,這次去了將軍澳分店。我和女朋友已經很久沒有在外面吃意大利菜,終於滿足了我們想吃龍蝦的願望!

這家餐廳的環境很舒適,很適合假期來坐坐,吃晚餐。我點了龍蝦湯、龍蝦香草Risotto 、Iced Oreo Chocolate。

頭盤的龍蝦湯是濃郁的 bisque,用料很足,那橙紅色的賣相、香味俱佳,嘗到蝦與蟹的鮮味。

龍蝦香草意大利飯,啖啖的龍蝦肉,用高湯和米煮出奶油般濃郁質地,以龍蝦、蔬菜為基底。加了奶油、芝士以及洋蔥。香氣撲鼻,值得一試!:heart:

Iced Oreo Chocolate,一道Refreshing 的特調,上面放了厚厚的奶油和一塊Oreo餅乾,喝到濃郁的巧克力,多重驚喜啊!

造訪日期: 2020年5月
1  感謝 smartboyeatallday
2020年3月16日

自疫情開始後,實在太久沒有與友人飯聚,是夜相約在The Point大談被此近況。

The Point裝修以木色為主,帶大自然風,枱與枱之間空間十足,可以好好與友人暢談一番。

香辣番茄家鄉肉丸

見到肉丸就會想起宜家的瑞典肉丸,The Point的家鄉肉丸相比之下,較少肥膏,質感比較結實,但亦不失鬆化。番茄醬有番茄塊及蒜片,酸酸甜甜開胃可口。

香草海龍皇披薩

薄餅屬薄批底,酥香薄脆,配上水牛芝士、香草醬及一角檸檬很特別創新,薄餅灑上檸檬汁大大減低厚重感。薄餅上有不少海鮮,計有蜆肉、蝦肉粒及魷魚粒,增添咬口。

伯爵茶拿鐵

伯爵茶幽幽的佛手柑香氣,與奶香結合,入口柔軟細滑,非常愜意。

造訪日期: 2020年3月
1  感謝 jzlf
2020年3月15日

是夜經過將軍澳中心The Point,堂食有八折優惠,外賣亦有八五折。餐廳全場滿座,等位亦等了一段時間。

晚餐餐牌既有套餐,亦有a la carte。

羅宋湯

是夜餐湯為羅宋湯,湯料很足,很多蔬菜,味道濃郁,酸中帶甜。

柚子味噌 烤南瓜 茄子 藜麥 羽衣甘藍沙律

此沙律以羽衣甘藍為主,伴以烤南瓜及茄子,柚子味噌醬味道很特別,發酵豆香味加上清甜味,令略為寡口的羽衣甘藍變得美味可口。

檸檬薄荷香蒜雞肉意粉

意粉拌上檸檬汁帶清新酸香感,汁液足夠包裹每一條意粉,烤雞塊份量不算少但質感略乾。

榛子朱古力

榛子朱古力沒有坊間的過於甜膩,朱古力味與甜味取得平衡。

造訪日期: 2020年3月
2  感謝 ScorpionJCY

查看過The Point (将军澳)的旅客也查看過

去過The Point (将军澳)嗎? 請分享你的經驗!