“真材實料粥麵店”
新九記粥面的評論

新九記粥面
使用外送服務
香港排名第7,567 (共14,630家餐廳)
4 週前評論 透過行動裝置

天氣有啲涼意,想食啲暖笠笠粥品,知道灣仔呢間粥麵店標榜不用味精,啱晒我心水,因為我好怕食完味精粥好口渴。

爽脆鯇魚皮
去到見到餐牌有鯇魚皮,係週末先有得食,即刻叫返個做餐前小食。鯇魚皮晶瑩剔透,有相當的厚度,口感好爽脆,咬到爽爽聲,超乎想像的魚皮口感,滿滿骨膠原。調味相當不錯,夾着薑絲、蔥絲一齊食、和辣椒豉油,一啲都唔腥。

豬潤粥
豬潤好足料,塊塊勁大塊,係我鍾意嘅厚切,口感爽,完全冇豬腥味。粥底好綿好滑,好夠熱,食到最尾碗底都冇生水,簡單灑了蔥粒,加上豬膶的味道,已經好好味。

鮮蝦雲吞蝦子撈麵
蝦子香,撈麵一流,麵條爽口彈牙。加$15有雙拼,我哋揀了鮮蝦雲吞,有六隻,每隻是一口size。雲吞皮滑,皮薄餡靚,啖啖爽口鮮蝦肉。配上熱辣辣大地魚韮黃湯,食一口撈麵,飲一口湯,很滋味。

造訪日期: 2020年11月
感謝 FoodieFoodie_84
2019年8月28日

同事生病了,只可以吃點清淡的,於是來了這裡吃粥.
粥很清,沒有加味精,味道不錯,對病人來說很好.
價格中等,另外點了小食,味道不錯.

造訪日期: 2019年7月
感謝 sonlsonl

去過新九記粥面嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣