“手工芋圓”
甜圆坊的評論

甜圆坊
香港排名第236 (共640家甜點)
周圍地區: 深水埗區
周圍地區: 深水埗區

芋圓丸子完美結合台式芋圓、地瓜圓及傳統湯圓,3 款彈牙外皮,配搭紫薯泥、芝麻內餡,口感 Q 彈有咬口。細細粒丸子,一啖一粒!

造訪日期: 2019年9月
感謝 PiggyC9

2019年7月2日 透過行動裝置

飯後甜品成為香港人嘅習慣。 亦係食完飯後仲想多啲時間再同朋友傾下計嘅好地點。

喺深水埗食完飯, 穿過熱鬧大街走過巷仔, 搵到間超抵食甜品, 兩個一人一碗只係50蚊。

雖然等得耐小小,正常份量,服務友善。除咗甜品仲有其他麵食。

嫩仙草奶凍
總會qq圓
除了材料十足,各種食材不同顏色,砌出豐富色彩賣相,顯見心思。
口感佳, 我特別喜愛小丸子的口感。
熱食也可以跟芋圓夾得很好。
食材方面只有紅棗質素未能帶出香味。

造訪日期: 2019年6月
感謝 monvivi
2019年5月16日 透過行動裝置

吃了厚切的牛排後,當然是開動甜品模式,選了這間也很高人氣的芋圓,裝潢很簡單,樸實。
叫了嫩仙芋奶凍,蛋餅,水果茶。
芋圓甜品這間算是便宜,芋圓彈牙,但令人驚喜的反而是小丸子,仙草很嫩滑,很多配料,正。
蛋餅很有台灣本土味,酥脆,蛋味濃。
水果茶,滿壺都是水果,甜度不高,感覺全都是水果的甜味。

造訪日期: 2019年5月
感謝 chihuomama
2019年5月3日 透過行動裝置

呢度既第一人氣-----嫩仙芋奶凍 ($25)
除左有芋圓同地瓜圓外,仲有小丸子、珍珠、紅豆、綠豆仁、洋薏米、西米、仙草底,口感非常豐富,各丸子都好彈牙,當中芋圓好有芋味。食客可根據自己既喜好而加奶,不過我中意就咁食,比較清新。順帶一提,呢款甜品只係少甜,好岩我口味。

朋友點左個香酥排骨飯 ($45)
豬扒好有台灣炸雞小食既味道,屬於重口味款,肉質唔會好死實,有肉汁;

小食就點左雙拼蛋餅 ($30)
可惜芝士係用片裝芝士,而非芝士碎,所以無乜拉絲力,而且芝士味亦唔夠香;蛋餅亦比較乾身同韌,同係台灣食到既蛋餅有明顯出入。

造訪日期: 2019年4月
1  感謝 Minniemeilam
2019年4月4日 透過行動裝置

帶有台灣風味的糖水店,有芋圓,地瓜圓,都做得不錯,價錢又不貴,份量足夠,食完一碗都會有點飽。除糖水,還有熱食。

造訪日期: 2019年4月
感謝 Lasorom

去過甜圆坊嗎? 請分享你的經驗!