“最適合拍拖來”

Simplylife Bakery Cafe
香港排名第3,974 (共13,901家餐廳)
周圍地區: 觀塘區
周圍地區: 觀塘區
4 週前評論 透過行動裝置

環境氣氛好,價錢唔貴,最重要食物質素好,已經第二次來,今次叫咗漢堡一算,果然有驚喜,好味道,一定會再來。

造訪日期: 2019年9月
感謝 Steven2k

2019年8月21日

試過這間餐廳晚餐,價格是比較高,不過下午茶好抵食,下午茶車打芝士漢堡set只是約60,還包括一杯咖啡或茶,咖啡香濃,很好喝

造訪日期: 2019年7月
感謝 sorosin
2019年7月5日

因同事升職請我同我另一位同事食飯,我話唔想去飲茶,有否選擇,他就介紹呢間餐廳,話啲食物質素唔錯,所以我地就決定去呢間慶祝。

入到去個地方好大,上一手係美國餐廳,地方都係一樣大,但呢間就比較光猛,我們三個因有野做不能同時間到達,咁啱我係第一個到達,本想等我同事來先一起入去,但發現入面好似好多人,我恐防冇位,所以就入去攞位先!

到我們人齊,就睇睇餐牌,見佢餐牌好簡單,只係有LUNCH SET,寫明如果淨係揀主菜就$85,如果加埋沙律/餐湯就要$95,冰茶就一定會有的。我地三個睇來睇去,最終都有了自己的心水。

我和我朋友都揀選沙律/餐湯既SET LUNCH,我和其中一人就跟餐湯,餐湯送上時有半個包响旁邊,個包食落都幾好食,有一些雜莓响入面,蠻好食的。餐湯就係濃濃的甘筍湯,本人不太喜歡甘筍味道,但鐘意甘筍既一定喜愛,但我都有飲晒碗湯,因為都不是難飲,係算唔錯的。

其中一位同事就要了沙律,見賣相都幾吸引,好多配料,又有牛油果,又有蔬菜,蕃茄仔咁,食落都幾豐富!沙律都有配半件麵包,一樣係雜莓麵包,朋友都覺得個麵包新鮮幾好食!

其中一個同事的主菜出場,他叫了牛油果醬牛肉漢堡,牛油果醬好多醬,牛肉算幾多汁,你會見到入面還有少少粉紅色,所以食落都算幾嫰滑,麵包有烘過,少少脆,配菜薯條炸過火左,比較乾。

另一位同事就叫了個鮮蝦茴香濃蝦汁有機糙米飯,蝦有幾隻,唔算大隻,但好新鮮,好爽口彈牙,糙米飯唔會硬身,蝦汁好香濃,但見份量,如果女仔食就啱啱好,男仔食會覺得唔係太夠喉似的。

而我就點算了燒海鱸魚,烤薯,燒意大利黃瓜,香草牛油汁,一上枱就覺得碟主菜太細,連女仔會嫌佢少左啲,魚質有點鞋,細件,味道比較淡,反而烤薯和意大利黃瓜就燒得幾好,好多汁,但碟邊有香草牛油汁,令到成碟好肥膩,唔點仲好過。

餐飲冰茶味道有點特別,飲落就估唔到係咩茶。以為佢落左啲香茅添,但後來問侍應他說是橙汁加茶,就算本身入面有橙肉,都唔係新鮮的。不過點都好,杯冰茶唔算難飲,可以接受。

埋單三個人三百多元,呢啲餐廳咁既價錢都唔係算貴既。我覺得成個餐最好食係個包!其他食物應該可以再好一點。

造訪日期: 2019年5月
感謝 schoolmate
2019年5月23日

今日下午在呢間餐廳食完飯,臨走時見到佢門口處有麵包賣,我見頭先食既餐包都幾好食,所以埋完單就去睇下啲麵包,睇睇下發現了呢個LEMON LAVA DANISH,中文好似叫檸檬流心包,見佢賣相好似幾靚,又係我鐘意既檸檬味,所以就諗住買返公司陣間TEA既時候食。

到了TEA TIME,就立即開餐,見到個樣真係好吸引,所以急不及待咬了一口,嘩!好正!!原來個包係酥皮黎,仲要係外面有層好似蜜糖既野响面頭令到個酥皮外層香脆,入面好香,一點都不覺得油膩,仲食到陣陣檸檬味,再咬入啲就開始見到好有檸檬味既流心湧出黎,好正,好濃檸檬味,味道好清新,配埋面頭一塊烤過的檸檬片,簡直係人間美食。食食下都忍唔住要同啲同事推介一番添,有啲人可能覺得$18一個包好似好貴,但如果可以食到咁既質素既包,食完又會令自己心情靚靚,$18真係物超所值!

造訪日期: 2019年5月
感謝 schoolmate
2019年5月21日

餐廳走非傳統的餐廳路線,價錢不便宜,但很多捧場客,坐位還算OK,但是食物就一般,還好飲品尚算不錯,否則等了20分鐘才能入座就有點失望.

造訪日期: 2019年4月
感謝 leik

去過Simplylife Bakery Cafe嗎? 請分享你的經驗!