“荃灣抵食東北菜”

老掌柜東北菜館
使用外送服務
香港排名第1,953 (共14,726家餐廳)
周圍地區: 油尖旺區
周圍地區: 油尖旺區
2020年12月11日 透過行動裝置

禁堂食之前最後一餐堂食晚餐,我們到了荃灣海之戀商場的老掌櫃東北菜館。餐廳主打當然就是東北菜。晚市時間十分多人,我們看過menu,入座之後立即點菜。

京燒羊肉
羊肉身份量不算多,但肉質鮮嫩,脂肪比例剛剛好,羊肉味道很香又不會有很濃烈的“騷”味。外皮炸得金黃色很香脆,面頭加了一點孜然粉,配特制帶蒜味的醬料更惹味。

秘制杭州骨
樣子十分像糖醋排骨,味道也有點像。吃下去啖啖肉,肉質軟稔,面層的醬汁濃厚又味道甜甜的。份量十分之多,還有其他配菜如菠蘿,薯仔,洋蔥等等,十分抵食。

東北酸菜餃
餃子一碟有十粒,餡料就是豬肉和東北酸菜,粒粒餃子都很飽滿很大粒,皮很薄。少吃過酸菜餃的我們都覺得味道相當不錯。這次我們兩人沒有點飯麵也很飽。

豆沙鍋餅
甜品方面我們點了豆沙鍋餅,上枱熱辣辣的,豆沙份量很足,十分香脆。

老掌櫃東北菜館 (海之戀商場)
荃灣大河道100號海之戀商場2樓2006號舖

造訪日期: 2020年12月
7  感謝 delish_hk

2020年5月8日 透過行動裝置

好耐無食京菜 難得約左朋友食飯 就去左呢間京菜館 晚上9:30仍然好多人選擇喺度食飯 等左大約10分鐘就可以入座

首先叫咗好多人都推介嘅北京填鴨半份$168
我哋三個人叫咗半份
半份既份量都相當大份,
而且肉同皮既比例都不錯 鴨肉嘅質地都好嫩滑,
呢個價錢絕對抵食。

雞絲粉皮
粉皮配麻醬一直都係好好嘅組合,
而且雞絲嘅份量都幾多,
食完十分開胃。

口水雞
雞件份量比較多,
而且配麻辣嘅汁令人食到停唔到口

黃金炒豆角
用鹹蛋黃去炒,
每啖都食到鹹蛋黃嘅香味,
而且唔會覺得滯

炒土豆絲
呢道菜就比較失色,
味道唔夠酸辣,
而且土豆絲亦都唔算好爽口

最後餐廳仲送咗兩件高力豆沙,蛋白同砂糖入面包住豆沙餡,不過豆沙餡嘅份量比較少,要食咗大半個先食到有餡,如果餡嘅份量多番啲就好

造訪日期: 2020年5月
感謝 niyuim
2020年3月6日

好耐無食片皮鴨 就上網搵下有咩推介 個個都讚呢間老掌櫃就試試佢!不過一搵先發覺 北京樓美中鴨子都係美心旗下 即刻唔洗考慮 雖然呢間老掌櫃都未知黃藍

Book左七點半 去到望落成間野九成坐滿 而所有座位都好逼

太肚餓既關係 一去到就嗌左本身電話留左既半隻鴨 上菜速度非常快 幾分鐘就有鴨食 而d鴨同皮都熱辣辣 d皮整得非常薄 鴨肉香 皮唔算太脆 但份量搭救 2個人食 皮同肉食極都仲有

另外仲嗌左好多人食既雞絲粉皮 的確係唔錯 雞絲 粉皮 青瓜同醬既份量控制得幾好 不過個醬偏淡味少少 雞肉唔滑 但又係大件夾抵食

最後仲有個大蔥羊肉餡餅 係比較失望既 首先個皮係唔脆 非常之淋 而羊肉都幾羶 肉汁亦唔算多 所以係麻麻

食到好飽啊
總結黎講真係好平好抵食
但就唔係食過最好食既片皮鴨
menu海量選擇 下次同一班朋友食既話都可以考慮呢間
順帶一提 餐廳擺枱擺得好迫 枱與枱之間基本上係無距離

造訪日期: 2020年2月
感謝 WGGa
2020年2月24日

聽聞之前每晚都要大排長龍。雖然現在香港人心惶惶;但入內食飯的人亦不少。
來到當然要點一下片皮鴨試試,鴨不太肥。真心比很多大型連鎖店的好。可惜其他的食物就一般。
如果喜歡食片皮鴨的人一定要來,但別對其他食物抱太大的期望。

造訪日期: 2020年2月
感謝 PPKY2018
2020年1月28日

讚 1. 價錢抵,每人唔使兩舊水 2. 有露天環境,仲有啲海景咁,幾舒服 3. 有啲野食唔錯,餃子、蔥油餅都幾好,餃子足餡,京燒羊肉意外地好味,肉味濃,係燒得有啲韌啫

彈 1. 填鴨係平,但實在唔正宗,根本就好似普通燒鴨,皮唔脆肉亦乾

造訪日期: 2020年1月
感謝 Chi Keung Y

去過老掌柜東北菜館嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣