“創意的小聚”
唐宮小聚 ()的評論

唐宮小聚 ()
香港排名第527 (共13,941家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2020年6月1日 透過行動裝置

一個晴雨交替的晚上,我收到一個令人興奮的消息-----女兒升職了!更興奮的是,她請全家吃晚飯,而且還要豪一點的!
我們去了尖沙咀新港中心的「唐宮小聚」嘗嘗新派粵菜。地方寬敞而有氣派,還不錯。我們點了幾個富特色的小菜,有冰鎮咕嚕,荷花蒸飯,火焰菠蘿,鴨肝,炸涼瓜......等。我平生至愛咕嚕肉,加上冰鎮,肉質特別爽口,美味!荷葉飯帶著荷葉的獨特香味,真是一口飯,一口香。菠蘿也是我最愛的水果,而且用火燒,有創意呀!
吃完了一頓豐富的晚飯,期望女兒日後工作順利,然而,我忽然有所感觸,人生其實充滿反差呢!

造訪日期: 2020年5月
感謝 GrandTour45452426149

2020年2月9日 透過行動裝置

唐宮小聚在沙田新城市廣場開了新店,我們也揍熱鬧來光顧一下。平日中午吃飯時段人流不多,店內有三成吉枱。餐牌上的小吃、點心及小菜都很吸引,價錢也不算便宜 。我們點了鮑魚酥、乳鴿、猛虎咬豬及開葱拌麵。
鮑魚酥上枱已不熱,鮑魚少得如手指甲般大小,沒有味,味道全來自醬汁,不好味。乳鴿同樣不熱不暖,沒有味道也很少,扣分!猛虎咬豬微暖,但味道是好的,扣肉跟酸菜及飽配合得恰到好處,如果熱點便是美事。最愛開蔥拌麵,味道調較剛好,加葱段拌吃很不錯,當然可惜的是不夠熱。
很欣賞此店為客提供抹手濕紙巾及手套,是貼心表現。可惜在人流不多的時間,食物上枱,包括水煲的水也不夠熱,大打折扣。是天氣太冷?人手不足?還是在食物美觀及質素比較下取前者?

造訪日期: 2020年2月
1  感謝 Candy-MW
2020年2月3日

好耐都冇飲過茶啦之前食過呢間覺得唔錯今次再Encore‼️

秋葵淮山$79 :雖然係清炒,但食落好爽口,一啲都唔油仲要兩者都係有營養價值嘅食材

猛虎咬豬$39(1件):極力推薦唔怕肥嘅就食啦其實佢係饅頭包住一舊五花腩肉!有啲肉刈包入面仲有炸菜同埋醬汁,食落辣辣地好惹味

鳳美金卷$49 :即係炸鮮蝦春卷外層炸到好脆口蝦肉爽口彈口得3條真係唔夠喉

香港滷味$99 :其實即係我地嘅街頭小食生腸墨魚冇乜特別,仲要$99呢個就真係唔抵食

小聚拼盤$99(5款):5款都屬於前菜,$99嚟講,都算抵食❗️大部份唔係酸就係辣但作為開胃前菜,都算做得唔錯

雖然價錢係貴左少少,但整體都唔錯

評分
回頭率:4/5

造訪日期: 2020年2月
感謝 mrs_ng_c9
2020年2月1日 透過行動裝置

比較特色的中菜館。 點心比較特別 ,例如有可愛的豬仔型, 也有高貴外形的流心奶黃包。 除咗外形特色外,味道亦都非常好吃。 特別要推介的是 肉嫩多汁的乳鴿。

造訪日期: 2020年1月
感謝 Mekwok
2020年1月13日 透過行動裝置

一天前訂座,七人午餐,卡位好舒適,九十分鐘交枱但之後冇人等位可坐耐啲,點心賣相精美,配搭有創意,味道好吃

造訪日期: 2020年1月
感謝 Mr T

查看過唐宮小聚 ()的旅客也查看過

去過唐宮小聚 ()嗎? 請分享你的經驗!