香港
張貼
收件匣
搜尋

“好食”

辻利茶铺 (apm)
訂位
Eatigo
香港排名第293 (共582家咖啡和茶)
周圍地區: 觀塘區
周圍地區: 觀塘區
2019年9月15日 透過行動裝置

呢個係一間位於香港觀塘apm既綠茶店,位於食物飯堂旁邊。我覺得坐位比較少,價錢有一點高,但真係好好食,個puff同雪糕好回味。

造訪日期: 2019年8月
感謝 chigorxd

2019年6月25日

辻利除了抹茶和焙茶產品,甜品著名外,原來茶漬飯和烏冬類都好好味。茶漬飯可選擇雞肉,鰻魚,金目鯛,明太子和火炙三文魚;而烏冬有明太子玄米和溫泉蛋海苔,個人推介雞肉茶漬飯和明太子玄米烏冬 這兩個必吃推介!這裡是自助式取餐,離開時也要自助執拾,白開水,餐具,紙巾自助式供應。這裡座位較小,有兩檯日式卡位,佈置很日式,是影相最佳位置,但經常滿座。

造訪日期: 2019年6月
感謝 Gladys T
2019年3月24日

我本身好鍾意抹茶,見呢間抹茶甜品店好似好正中咁,就走入去試試。 店鋪裝修幾有日本風味,但野食就差少少啦。
焙茶芝士蛋糕配焙茶雪糕($48)
芝士蛋糕唔重焙茶味,唯有當普通芝士蛋糕咁食,咁樣係好食嘅。
雪糕好硬,好似雪咗好耐咁,味道同樣唔濃。

飯糰套餐($38)
選了明太子飯糰,覺得同7仔質素無咩大分別。
個湯用一個個細細的杯裝著,無咩特別。

總括黎講,呢到價錢就高檔啦,但唔係特別好食,仲要份量細。絕對有大把更好的選擇!

造訪日期: 2019年3月
感謝 im_a_greenbean
2018年11月28日 透過行動裝置

單試了玄米茶芭菲,要成六十元,坐下來吃,裹面玄米很香,但它的忌廉,紅豆和白玉等配料過多,搶過原本茶的味道了。

造訪日期: 2018年11月
感謝 winnieal
2018年11月12日

聽朋友說這一家是日本人氣抹茶店的分店,整個就立即吸引了我去吃,但餐牌上的價值,可真的不便宜~

最後,兩個人點了一客焙茶芭菲,好像大概80元,十分「高貴」,雖然是焙茶為名字,但好像只有焙茶味雪糕,其他低下的普通配料,都以抹茶味為主要。

由於雪糕只有一小球,所以完全不能平均分配給下面的配料,如果改為份量多一點的焙茶軟雪糕,那我可能會掏錢再買哈哈哈。

造訪日期: 2018年11月
感謝 thatzmehoil

去過辻利茶铺 (apm)嗎? 請分享你的經驗!