“每樣食物都很出色”
掌壽司的評論

掌壽司
使用外送服務
香港排名第1,054 (共15,374家餐廳)
周圍地區: 觀塘區
周圍地區: 觀塘區
3 週前評論 透過行動裝置

朋友邀請我到觀塘品嚐日本美食,疫情雖然並不是完全好轉,但是餐廳竟然是座無虛席,相信食物質素一定不錯。
沙律
沙律菜清新爽甜,很開胃!
刺身盛
刺身共有六款,油甘魚刺身新鮮肉質較結實,口感厚而爽,牡丹蝦刺身,肉質肥美,口感帶有少少黏口,但蝦肉的味道十分鮮甜美味,粉紅的厚切拖羅表面的油花密密麻麻,入口魚脂極為充沛,很滿足!廣島蠔大大隻脹卜卜,入口蠔味濃郁。
壽司盛
海膽壽司新鮮又香又甘甜,很好吃。帆立貝壽司鮮甜。
日式燒肉
一碟有三款,日本A5和牛入口即溶肥美,油花豐盈,肉嫩油香半融口中,美國牛小排是美國最高級別的牛肉,肉質同脂肪比例均勻,令牛肉入口肉質非常嫩滑。
壽喜燒鍋物
日式熟食比較喜歡壽喜燒,湯底出名味道夠濃郁,又甜又鹹的味道不錯,澳洲M9和牛肥瘦均勻,牛肉味香濃,北海道豚肉點上生雞蛋一齊食口感滑溜,粉絲、金菇和皇帝菜等,都勁入味。

造訪日期: 2021年5月
感謝 GaileLee

2020年12月4日

今晚放工約咗閨密嚟呢間位於觀塘區的工廠大廈食,入到嚟環境都幾大,充滿日式風格,坐得好舒服。牆壁及bar 台上都放滿清酒,觸目搶眼,設計很有心思,而且侍應招呼殷勤細心
呢度餐牌款式多,有前菜、刺身、壽司、 手卷、 燒物、揚物、定食、鍋物和飲品
我和閨密樣樣都想食,最後點咗以下嗰d
枝豆春卷 呢款作為前菜非常有心思的一道手工菜。 將枝豆起出,以春卷皮包成春卷狀,炸到金黃而不膩,味道清新,再配沙律醬食,味道好夾
蟹籽沙律 蟹籽沙律份量大,撈埋新鮮嘅青瓜絲和生菜絲真係好好食,而且沙律醬亦唔會過多
時令刺身盛 刺身有五款,有厚切嘅三文魚、肥美多油嘅油甘魚、彈牙膠口嘅牡丹蝦、大粒又新鮮嘅帆立貝仲有味道鮮甜嘅活赤貝
刺身每款都好新鮮,而且顔色鮮艷班斕奪目!我最鐘意厚切三文魚同特長牡丹蝦鮮甜又大隻,讚
火灸左口魚邊壽司~被火槍燒過後, 魚油都被迫了出來,油香滿溢,入口即化
黃金蟹膏軍艦~蟹膏超多味濃,配上 壽司飯和紫菜中和蟹膏的膩
碎葱吞拿魚軍艦~吞拿魚腩充滿魚香味,口感軟棉,混入香蔥,增添香口
軟骨雞肉棒 在幼滑的雞肉裡夾咗咬口的雞軟骨碎,而且燒至外層脆皮,配上流心温泉蛋,可口又惹味
蒲燒鰻魚定食 呢個飯好美味,鰻魚肉嫩滑,皮也煎得香脆, 肥美又無骨,份量送飯也剛好,面層鋪上 紫菜、飯素和黑木耳絲,增加味覺和口感
蜜桃梳打、荔枝梳打 飲品先來漸變顔色十分討好。我點的是蜜桃梳打,味道香甜;閠蜜點的荔枝梳打,味道清香,兩杯都唔錯

造訪日期: 2020年12月
1  感謝 KKMan123
2020年11月7日

已經差唔多一年冇去旅行,真係好掛住日本!記得之前曾經食過掌壽司唔錯,今晚決定同閨蜜重遊舊地食好西
時令刺身盛: 有海膽;蝦;吞拿魚;油甘魚同平時比較少見到嘅秋刀魚!店員推薦我哋秋刀魚夠新鮮可以唔需要點豉油同埋wasabi海膽鮮甜無苦澀味,而且份量多❤️吞拿魚厚切質感厚實無筋,油脂甘香油甘魚口感細滑,入口充滿油香
熊本和牛壽喜燒鍋: 熊本和牛油花好靚,食落唔單止牛味好濃郁仲好似入口即溶咁壽喜燒鍋鹹甜適中,湯底仲有好多鮮甜嘅蔬菜同埋滑捋捋又豆味濃郁嘅豆腐烏冬爽滑彈牙,上枱已經淥好咗,可以淨咁食或者放湯底再煮一煮都得
本身擔心叫得太少嘢食,但食埋雪糕我哋兩個都已經好飽好滿足☺️

造訪日期: 2020年10月
感謝 angelee1989
2020年10月12日 透過行動裝置

幾位好友一聚,相約風花雪月一番。
我決定點廚師發辦,店員會就每道菜講解。

▶️沙律

▶️吸物
海鮮湯

▶️甘味
蜜桃味雪糕

大致上普遍菜色覺得不錯,未算非常出色,而且主要覺得稍貴。

造訪日期: 2020年10月
感謝 hungrylababy
2020年6月28日 透過行動裝置

聽聞這類食材新鮮,就點了五色刺身定食 ($198),這個餐包括了時令鮮魚、三文魚、甜蝦、帆立貝和碎蔥吞拿魚茸。三文魚既有濃郁魚味,亦十分厚身,而甜蝦有咬口之餘,亦蘊藏淡淡海水的咸鮮味道。

造訪日期: 2020年5月
1  感謝 Foodie_lilkim

去過掌壽司嗎? 請分享你的經驗!