“芝士雞煲👍🏼正”

迷走雞 (渣甸中心)
訂位
香港排名第4,107 (共13,938家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2020年6月3日

芝士雞煲
揀咗芝士要激量,超級邪惡
有三種唔同嘅芝士搞埋一齊
芝士味超級濃郁

至於雞肉,比想像中滑,大大件
配合埋好多新鮮嘅洋蔥,同埋芫荽,
成件事冇咁膩~

雞煲份量十分之足夠兩個人食
細食d都未必食得晒
湯底揀咗芝士湯
如果想食清淡d, 就建議要清湯

造訪日期: 2019年10月
感謝 Kennis D

2020年5月21日 透過行動裝置

今日約咗朋友去銅鑼灣食飯,朋友提議去米走雞,因為我哋兩個都好耐冇去嗰度食嘞,所以我哋就去嗰度打邊爐。
因為之前兩次幫襯都係食佢哋最出名嘅芝士雞煲,所以今次決定試其他湯底。以前我會鍾意食鴛鴦鍋,不過有得揀美人鍋的話,我一定會揀,因為食咗哩個鍋會變美人。
可能因為疫情,所以唔係咁多人。我哋叫咗:
手切新鮮牛頸脊 - 打邊爐我真係好鍾意食牛頸脊,因為佢真係好重牛味,又唔會好似肥牛咁肥
響鈴 - 即叫即炸,好新鮮同埋好脆
竹笙墨魚滑 - 見咁特別就叫嚟試吓,又真係幾好食喎,竹笙口感爽,墨魚滑亦都有爽脆嘅口感,所以佢哋好夾!
白鱔片 - 白鱔新鮮,如果唔想食鯇魚片,哩個都係一個好嘅選擇
烏冬&生菜 - 用美人鍋做湯底的話,呢兩樣咁普通嘅食物都可以食到舔舔脷
總結就係,米走雞嘅打邊爐真係冇得輸!

造訪日期: 2020年4月
感謝 kongcnine
2019年11月5日 透過行動裝置

最近秋意漸濃,圍在一起打邊爐最合時。友人推介銅鑼灣一間食店,位置便利,還有寛大的梳化位,非常舒適。

感覺有點燥熱,芫茜皮蛋湯底最下火。材料足夠有份量。

牛頸脊必食,肉質軟熟有牛香。一塊接一塊停不了口。

海鮮類點了蠔和蝦。
蝦隻非常新鮮,爽口又彈牙。
蠔隻雖然細小,但飽滿有質感,甜美。

其他配料如貢丸,蜂巢冰豆腐,脆鯇,菜蔬⋯⋯質素不錯。

服務水準高,經常換碟,加湯,注重食客需要,抵讃。

造訪日期: 2019年11月
感謝 pcsy
2019年9月9日 透過行動裝置

銅鑼灣渣甸街食肆林立,單是渣甸中心內已有十二間食店。經app訂位有里數,這裡座位舒適並有空間感,我們坐在角落可盡情高談闊論,不會影響他人。粘稠的芝士鷄煲作湯底非常惹味,鷄很滑,公仔麵沾上濃湯比下味粉還美味。人均$270非常超值

造訪日期: 2019年9月
感謝 Rich_0705
2019年8月30日 透過行動裝置

有時候,心情就是想吃雞煲,邊路,要兩件事一起做就更加滿足到我。
店員先送上醬料盤,讓我們隨意拿自己喜歡的醬汁。然後我們立刻選了麻辣雞煲BB辣煲。
店員細心的安排,幫我們把雞煲即時炒好,就像表演一樣,點火,火光藍紫色的,燒了差不多30秒,驚險吸睛。洋蔥,芫茜,薑蔥,炒起更惹味,雞肉嫩滑,2人份量有半隻。
配料方面,我點了邪惡的芝士2塊和1包出前一丁。煮好麵,直接把芝士撈好,製作極濃郁的芝士撈麵。
另一邪惡的軸心,芝心丸,也是必吃的!
手打五寶拼盤,有蝦丸,牛肉丸,鯪魚丸,豬肉丸,墨魚丸,全部新鮮手打,足料彈牙。
黑蟹子墨魚滑,看上去黑色的蟹子是第一次見,自己用勺子決定顆粒大小,煮熟後,黑蟹子變了青色,十分有趣。

造訪日期: 2019年8月
感謝 Roseecho

去過迷走雞 (渣甸中心)嗎? 請分享你的經驗!