“必食鰻魚飯”
心之食堂的評論

心之食堂
訂位
線上訂購
香港排名第861 (共13,941家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2020年6月3日 透過行動裝置

其實一直都想試下依間日本菜
連佢個Menu都有得買Yellcard

原條鰻魚石鍋飯(118)
✨My No.1✨
好長長一條而且都厚身(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)燒得好香
鰻魚汁甜度鹹度啱啱好
而且鰻魚一啲都唔腥好嫩滑✨
因為用左石鍋上所以一直都保持到溫度◉‿◉
最後仲有少少飯焦超級好食超級惹味
北海道海膽(98/20g)
好鮮甜(⊙ω⊙)一啲苦同腥都冇
唔夠喉∠( ᐛ 」∠)_
李小龍卷(68)
係炸蟹✨
加埋沙律醬&牛油果&蟹籽✨口感一流
厚燒牛舌芯(58)
好厚好多汁(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)而且調味不錯

藍蝶花白桃乳酸(48)
一上枱就已經覺得好賞心悅目
白色同紫色分層(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)好靚
薄荷菠蘿特飲(38)
薄荷味都幾突出
配上菠蘿嘅酸味再加有氣嘅飲品✨好清新

造訪日期: 2020年6月
感謝 snacklife_keepfit

2020年5月27日

人生就係估唔到~~以為隔板好難睇,估唔到影出嚟又幾有特色。 位於銅鑼灣的一間居酒屋,用上黃色隔板,配上好特別的食物,用心的擺設。 小可愛的「海膽蟹籽杯」,好得意呀,唔捨得食,雖然細細杯咁,但海膽份量都唔少喎。 邪惡包- 我見係人氣,咪叫左一客,原來係帶子夾鵝肝,眼睛發光⋯⋯我朋友原來唔食鵝肝,最後我一人獨食。 卷物同壽司都放係木櫈仔,木台仔上,好有心思,搞到我地啲小女心走哂出嚟,狂影相。 個鐵板豆腐,係見到佢話得返五份,我地唔執輸搶返份,但食落又無咩特別 志在搶only。 整體來講,食物質素都可以,用心程度要加分。

造訪日期: 2020年5月
感謝 agnesstorytelling
2020年2月29日 透過行動裝置

原條鰻魚石鍋飯 $118
鰻魚都幾大條,雖然唔係好肥厚個種,但鰻魚味好出,食到最後都唔會覺得膩✨;鰻魚汁唔會太甜太濃搶走鰻魚嘅味,食到落底仲有啲飯焦添啊!男朋友食到舔舔脷。
果汁特飲 $38
Fruit Punch味梳打,幾醒神開胃,不過對於我黎講有少少甜,下次再嚟食嘅話叫少甜應該啱啱好。
天然蘋果醋 $28
果醋味濃,勁開胃;加上打左少少梳打落去,飲落更加爽。
整體上呢間日式居酒屋都幾有心思,食物既碗碟好得意,同埋侍應都好關心顧客,好主動幫我地換碟;適合情侶兩個人傾吓計之餘,亦都好啱一大班朋友過黎飲住啤酒食串燒✨

。心之食堂
。銅鑼灣耀華街3號百樂中心12樓1203室

造訪日期: 2020年2月
感謝 vinchu131
2020年1月30日

幾個月前曾經同朋友吃過,覺得質素不錯,加上食客爆料是黃店,所以今次同爸爸撐檯腳,就決定再去銅鑼灣encore下!
——————————
京蔥雞肉串 $40
上次食魚生及壽司為主,今次就決定多試串燒及熟食~雞肉大大件,嫩滑焦香,京蔥雖然juicy,但就燒得過左火,不過整體依然不錯!

香蔥石板牛舌 $68
爸爸喜歡食牛舌,所以點了這款~上菜時熱辣辣,蔥香撲鼻,牛舌彈牙,汁料又濃又甜,惹味~

日式炒雜菌 $58
雜菌是我的最愛,炒雜菌更是不錯~這裏會加上柴魚片,層次更豐富。

李小龍卷 $68
名字好特別,原來是因廚師的偶像是李小龍,想向他致敬而起的。內裏有炸蟹鉗、蟹柳、青瓜,加上魚子醬及蟹籽點綴,香口又有層次。

石板黑松露牛油帶子 $88
四隻帶子大粒飽滿,用牛油煎製後,再放上黑松露,入口彈牙鮮香,大推!!!

邪惡包 $38
上次食過,今次返尋味!紫菜包住帶子、煎得溫熱的鵝肝及生菜,油香豐富,配上清新生菜及脆紫菜,口感特別,完全不膩~

心之魚生飯 $98
同樣是encore之選~用多款魚生砌出的心型飯,單看外相已充滿少女心;魚生新鮮,青瓜爽脆,加上魚鬆及糖果,真的極致玩味!

造訪日期: 2020年1月
感謝 haru d
2020年1月9日

因為唔太肚餓只係想食少少野傾下計,所以選擇左點兩個小食同飲品!

餐廳雖然唔係好大,但唔會坐得好迫。佈置簡單又舒服 最先上既係黑松露牛油帶子,上枱時已經好香松露味。帶子夠大粒 燒得一啲都唔乾好好味呀! 爭啲想叫多一碟!

蘆筍海老牛肉卷 另一個小食,朋友中意食蝦所以叫依個。本身都有少少擔心牛同蝦捲夾唔夾... 原來係夾架!加埋蘆筍一齊幾清新!食材質素好好,下次再黎都一定再叫依個小食呀!

造訪日期: 2019年10月
感謝 yoyoamuse

去過心之食堂嗎? 請分享你的經驗!