“不錯的甜品糖水”

明記咖啡糖水小食
香港排名第121 (共677家甜點)
周圍地區: 油尖旺區
周圍地區: 油尖旺區
3 週前評論 透過行動裝置

位於西灣河的甜品糖水店,既有中式糖水,如桃膠糖水、紅豆沙等,亦有以生果為主的甜品,價錢只是數十元。試了雜果豆腐花,30多元,份量十分大,生果種類很多,有西瓜、蜜瓜、香蕉、芒果等,配有珍珠奶茶的珍珠,豆腐花很滑。

造訪日期: 2020年5月
感謝 TysonCat2018

2019年11月18日 透過行動裝置

係西灣河除咗太安樓有好多好野食之外,食甜品食糖水嘅一定有聽過明記糖水!呢間有三十年歷史嘅老店,係傳統糖水嘅大佬,杏仁糊、喳咋、雜果系列同楊枝甘露都好出名。

阿張點餐
$35 三色芋圓西米露
評分(10分滿分):8️⃣
食評:呢到西米露嘅西米勁大粒仲有齊珍珠同三色芋圓,好煙韌好有咬口。椰汁方面本身已經好椰好滑,仲可以叫多椰漿或者多花奶,對於我呢啲好鍾意椰子味嘅啱哂!

張媽點餐
$34 楊枝甘露
評分(10分滿分):8️⃣
食評:阿媽話西柚、沙田柚同芒果都好足料!啖啖肉,好滿足!

造訪日期: 2019年11月
感謝 cheungleung
2019年8月1日 透過行動裝置

如果食完飯唔夠飽,可以黎呢度食,質素唔錯,咖啡唔算太苦,甜品方面,最鐘意佢士多啤利雪糕,唔算太甜,好正!

造訪日期: 2019年6月
感謝 chigorxd
2019年1月1日 透過行動裝置

迎接新一年的到來,當然要先吃個甜品啦!
選擇了明記甜品,門口人頭湧湧,看來大家都想在新一年先吃甜品吧!雖然門口的人很多,但排隊的時間不算太長,很快就有座位了。
明記甜品的甜品選擇也算很多,在心大心細的情況下,我最後選擇了雪糕雲石小丸子-當中有雲呢拿味雪糕、芝麻糊、豆腐花、小丸子。
甜品的份量也蠻大的,吃下去的味道不算太甜,剛剛好,雲呢嗱雪糕的香味,小丸子的咬口,味道和口感都配合得很好,真心喜歡這個組合的甜品!
而且價錢非常合理,只是$38,就能吃到大大碗,而且材料非常豐富的甜品啦!朋友都一致讚好呢!

造訪日期: 2019年1月
感謝 iamwalala
2018年12月12日 透過行動裝置

明記乃是香港島東區著名糖水店。此甜品店亦與時俱進,發展各類型新式甜品。例如,相片中的芋圓,便是較新的甜點,值得一試!

造訪日期: 2018年12月
感謝 jimhahahahaha

去過明記咖啡糖水小食嗎? 請分享你的經驗!