“名字跟食物都很特別”
古今二的評論

古今二
使用外送服務
香港排名第456 (共15,458家餐廳)
周圍地區: 觀塘區
周圍地區: 觀塘區
2021年5月10日 透過行動裝置

早前看到飲食節目報導過,真的不能不來了環境很舒適,侍應也很殷勤,也會主動倒水不用叫,感覺不錯

龍捲風沙律~很巨型的一個沙律有芝士薯片,蟹籽,生菜,蟹柳,中華沙律及千島醬~當中最攪笑是芝士薯片了,第一次吃到薯片做沙律,但味道又夾啊,而且因薯片的脆,更令沙律豐富了口感~

金龍捲~其實就是炸蝦卷但頂部再加了三文魚刺身及沙律醬,配合起一齊吃,做到內脆外軟的效果~

滑蛋芝士黑豚肉飯~黑豚肉很鬆軟,有濃郁的豬肉味,雖然是炸的,但不感到油膩;而滑蛋比平日吃到的蓋飯都厚,厚厚的一層夾雜住紫洋蔥絲,好味~

造訪日期: 2021年5月
1  感謝 angelkwok911

2021年5月1日 透過行動裝置

古今二真係好味,好多特別卷物吸引我和謙謙到訪, 今次太肚餓了,所以叫得超豐富。

⚛ 紅龍卷 ~ 用壽司飯包住炸蝦在面層加上吞拿魚芝士,入口又炸又嫩好美味。

⚛ 壽司薄餅三文魚 ~ 好有驚喜的一款壽司, 佢用左三文魚碎加點沙律醬拌勻,放上炸過的壽司飯上,咬落面脆中間軟糯。

⚛ 甜蝦柚子沙律 ~ 滿滿的沙律菜上,有好多牛油果蘋果蟹籽,沙律夠新鮮, 拌上醬汁超級開胃。

⚛ 椒鹽雞腎 ~ 燒得剛剛好好,香口彈牙。

⚛ 網燒牛舌 ~ 我見好多人推薦話好食,緊係唔好錯過啦!果然牛舌厚切仲要好爽彈,點一點醬汁酸甜咁好滋味。

⚛ 日式炒烏冬 ~ 絕對抵食之選啦!一大盤搞到我地都食唔哂。

造訪日期: 2021年5月
感謝 Chloekwok89
2021年3月15日 透過行動裝置

男朋友今晚荃灣打波,心血來潮想食日本嘢,就搵咗呢一間有幾間分店嘅餐廳!(一直聽聞佢既卷物好出名)。職員一放低個餐牌,我足足睇咗15分鐘先揀到食乜嘢~

龍捲風沙律
見到係餐廳熱門菜式之一,嚟到真係俾佢嚇親,好大份。裏面除咗有好新鮮嘅沙律菜之外仲有蟹柳、蟹、中華沙律、加上少少辣嘅沙律醬,真係好完美嘅配搭。

東京爆脆
菜單寫餡料係吞拿魚同蟹柳,加上燒溶咗嘅芝士醬,但食落明顯加咗吉列脆片,增加左口感,同埋一件相當大舊!

金龍卷
餡料為三文魚同炸蝦配芝士醬,卷物做得相當精緻,大小平均,飯粒仲加咗黑白芝麻,明洞米飯更有麻香。

網燒牛舌
牛舌燒得恰到好處,有油花既香,仲要有一定嘅厚度,點上餐廳配上嘅醬汁,不失為一道出色嘅燒物。

牛肉壽喜鍋
牛肉超級大片,湯底就咁飲覺得偏甜咗少少,但滲落去每一樣配料就更加覺得入味,配料多得誇張,有娃娃菜,豆腐,蛋,冬菇,金菇,洋蔥,仲有粉絲添!$138來講算係性價比唔錯。

總括而言,星期五收工食到餐好,真係好幸福!

造訪日期: 2021年3月
感謝 Twm_foodie
2021年3月11日 透過行動裝置

主打特式卷物的古今二,近年是年青人喜愛的餐廳之一,荃灣店由於位置方便,常常座無虛席。今天和太太運氣好只等了五分鐘便能入座

位置:荃灣城市中心一期的三樓扶手電梯旁
環境:裝修富現代感,明亮舒適
服務:上菜快,店員主動幫忙清理食完的碟子及加茶等
食物:餐廳注重食物的擺碟,看出心思

龍卷風沙律($68)
沙律有大量的沙律菜,配合大量的蟹柳絲、中華沙律及蟹子,沾上千島醬,味道豐富及鮮甜,而且份量驚人

牛肉壽喜鍋($138)
麵豉湯底非常鮮甜,鍋內有一大片牛肉、雞蛋、豆腐、黃芽白、冬菇、金菇及雞脾菇,慢火煮後味道濃郁,鍋比想像中的大,能滿足食量大的朋友

忘不了您($88)
聞說師傅每一天也是即興擺放食物,這次就把忘不了您及煙花放在同一碟上,看上去很豐富
忘不了您是把芒果放在釀入炸牛肉的卷物上,再淋上忌廉芝士,因此相當Juicy,加上芒果本身很甜而炸牛肉很香脆,味道很不錯

煙花($95)
至於煙花則是在辣味三文魚卷物上放上辣味吞拿魚及粟米片,少量香辣口味,吞拿魚蓉豐富而滿足,加入栗米片令卷物增添一層口感,整體不錯

網燒牛舌($48)
網燒牛舌給太太的第一感覺是「嘩!很淋很香」,對於太太來說,這可是很高的評價,我食了一片後也覺得很淋很香,根本不像是吃牛舌,令人一試難忘呢

日式料理我們食過也不少,這家餐廳卻是較令人印象深刻,主要是卷物由名字、外觀到味道都很有特色,環境舒適服務又好,相信短時間內我跟太太會再次光顧呢

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 moshui
2021年2月13日 透過行動裝置

由於晚市禁堂食及限聚令的原因,下班買外賣回家,成了我的生活慣常。這晚來到主打日式卷物的古今二。☘️

餐牌選擇豐富,選了一些來品嘗。☘️

火山
火山面層鋪滿大量沙律醬和蟹柳,中間放滿魚子, 營造出火山爆發的賣相, 十分別緻,底層壽司卷包裹著青瓜,牛油果,蟹柳,和帶子,與醬香味融合得剛好,讓人愈食愈開胃。☘️

蜘蛛
原來是利用了軟殼蟹,假裝蜘蛛腿,創意十足。☘️

炸得香脆的軟殼蟹,同樣配上青瓜,牛油果, 口感豐富。☘️

龍捲風沙律
沙律菜出奇的新鮮和清脆, 混合蟹柳,中華沙律等同食,一下子清盤。☘️

網燒牛舌
燒牛舌簡單用鹽和黑椒調味, 入口帶有燒過的香,鹹味適中,十分惹味。☘️

茄子燒
炸過的茄子,加上大量櫻花蝦同燒,雙重口感,令茄子生色不少,鮮度加倍,有點像中式料理。☘️

造訪日期: 2021年2月
2  感謝 jessie_xxo

查看過古今二的旅客也查看過

去過古今二嗎? 請分享你的經驗!