“[勞蘇食]$1?! 泰驚人驚泰人驚人泰國菜”

香港排名第977 (共15,736家餐廳)
周圍地區: 油尖旺區
周圍地區: 油尖旺區
2022年6月18日 透過行動裝置

大角咀搵野食,見到利奥坊都幾靚幾舒服,揀左泰國嘢Orange Elephant裝修簡單舒服,係傾心事好地方依到話大唔大,話細唔細,枱與枱間嘅距離適中,有咩就隨心一邊食一邊同朋友傾餐牌可以話諗得到既泰國嘢都有,串燒、小食、咖哩、明爐魚、海鮮…..好多圖好吸引,非常選擇困難每日仲有不同既$1選擇,性價比嚇親你

先上#泰式蝦球炒金邊粉,係睇得出既大碟賣相幾唔錯,亦幾香,蝦球相當大粒彈牙,好爽口,一食就知鮮蝦唔洗驚食食吓痴牙啦,#金邊粉 飽肚之餘味道恰道好處,口感都幾好,配埋青檸汁,更加開胃

泰式明爐烏頭魚,$1,無錯係$1!!!嚇親,原價$179,而變左$1完全無細條左,實在抵到無言明爐魚賣相當然震撼,大大條,充滿香料、菇同肉碎,魚肉好多,啖啖肉,都算幾嫩滑酸菜+酸梅溶入湯底滲透到魚肉,鍾意食酸會好啱

#串燒雜錦,豬牛雞各兩串,上枱已傳出燒烤味,即刻試食,先食豬肉,相當入味,鍾意重口味既啱晒沙爹醬少少甜有啲花生味,一定要點埋雞肉既肉質會更嫩滑,我自己鍾意食雞既就覺得味道幾好,又滑又夠味牛肉都唔錯,係最夾沙爹汁既,串燒都好大份‼️

食完重味野飲返下泰式特飲,#石榴冰,係一般沙冰黎既,唔算太甜,石榴味幾重,食完咸同辣配啲甜嘢啱晒熱#龍眼茶,龍眼肉夠多,又暖胃又幫你容易入眠,晚餐之選

整體來講味道都唔錯,性價比就奇高淨係$1明爐魚已經要幫襯啦份量又夠坐位又舒服,聚會好地方

#如果再食既一定再出post介紹其他正既菜式

lotsoeat @instagram @facebook
@openrice @tripadvisor @google

造訪日期: 2022年6月
感謝 Lotsoeat

2021年6月19日

屋企去奧海城好方便,成日都去那一區搵飯食,最近和老公都好掛住泰國。咁啱見到一間泰國餐廳,門面光鮮,而且今天還有一個一蚊鱸魚菜式,就入去試吓。

餐廳裝修以橙色為主,清新簡潔,再配一些泰式裝飾,而且聽員工口音也是泰國人,感覺很有泰國氣氛。

原來每天也有特定一個一蚊菜式,今天是星期三,今天的一蚊菜式是鱸魚。要點這個一蚊鱸魚,就要先點兩個菜,看看餐牌,可以選擇的款式繁多。我們選了海鮮炒飯和香酥炸雞。

海鮮炒飯有鮮蟹肉,魷魚等,加上一些泰式香料,海鮮也味道新鮮,感覺一啲都腥,非常惹味。

香酥炸雞剛剛炸起,外面的皮非常脆,而且熱辣辣,雞肉特別嫩滑。

到這個一蚊鱸魚,雖然價錢是一蚊,但品質感覺和一般菜式一樣好,份量也多。魚質非常新鮮,尤其喜歡它的「湯底」,酸酸辣辣的。下面點着火,讓湯底滾熱。把魚浸落酸酸辣辣的湯汁,再熱辣辣的放入口中,令我回味在泰國吃這款鱸魚的滋味。

餐廳氣氛良好,全場滿座還有一些人需要等位,大家你傾我講,氣氛適合三五知己或家人聚餐。

造訪日期: 2021年5月
感謝 Miracle1travel
2021年3月30日

星期一至日每一日都有一款菜式喺$1咖

分別為泰式炸蝦餅、酸辣去骨鳳爪沙律、泰式明爐烏頭魚、黃咖喱雞、飛天通菜、細支裝啤酒、香茅炸豬扒。

咁啱嚟到當日就喺泰式明爐烏頭$1

泰式滷水豬脾焗粉絲煲 $106

上枱時粉絲滿滿蓋面,撈一撈起底部嘅滷水豬脾同豬脾肉,滷水豬脾超肥美啊!有部份豬脾肉唔連皮就啖啖肉!粉絲沾咗泰式滷水汁,超Juicy!

泰式明爐烏頭魚 $169

用明火爐熱住嘅魚超香!魚湯汁落咗好多菇同蔥,超級開胃啊!附上一碗湯自己加湯同埋一個辣醬

咖哩海鮮脆包盅 $148

咖哩帶點甜味,就食連包食都OK要喺咖哩當搵返啲海鮮出嚟,有魷魚、蝦、青口等等,麵包被咖哩浸著,變得軟淋淋了

椰青 $42

新鮮清甜!連椰子專家都贊新鮮!

☕泰式咖啡 $26

帶甜的咖啡~

造訪日期: 2021年3月
感謝 CC m
2021年3月29日

上星期五在大角咀附近覓食,遠處看到這間橙象排滿長龍等入座的客人,當時估計這間餐廳應該不錯吃!由於我們當時太肚餓不想排隊等,所以今天來到大角咀便一嚐這家餐廳!

可能今天是工作日所以排隊的人便沒有了,但同樣看見餐廳內的食客,證明沒有選錯!

在門口看見這個promotion,終於明白為何上星期五有這麼多人在排隊!原來每天都有一元優惠菜單!

同樣衛生日做到足,店員會將一碗熱水把餐具都先以消毒!順帶一提,餐廳來的店員都是在說泰語,這樣一來提起我們對這間餐廳的信心!

由於本日的一元優惠是酸辣去骨鳳爪,當然這個優惠不能錯過!我們便要酸辣去骨鳳爪作為頭盤,這道頭盤辣味剛剛好,而且吃起來的感覺很像青瓜絲沙律的味道!而去骨鳳爪滲透了泰式酸辣沙律汁的味道而張鳳爪味提升,十分姿味!

在食鳳爪的過程中餐飲已很快送上,我選擇了珍多冰而女友選擇了芒果沙冰!要讚一讚這兩杯飲品一點也不太甜,平時在外面喝這些飲品都是一味死甜!珍多冰椰漿味十足,而且珍多及大樹菠蘿 “真多” 亦好足料,平時在出面吃這個冰塊超級多,這裏反而材料多於冰塊!值得一讚!

我們在餐牌上看到椰青焗海鮮飯無論外觀及名稱都十分吸引,而且在其他泰國餐廳在沒有看過這個產品,所以便大膽叫上一試!這個椰青焗海鮮飯簡直有驚喜,不甜也不膩,椰漿甜度混入飯鐘剛剛好!除了有椰香味重之外亦有椰絲在內,所以咬起來吃起來都有一些口感存在!加上腰果做脆香配搭吃起來脆香脆香!雖然這個菜式叫做椰青焗海鮮飯,但其實比我感覺沒有海鮮在內我亦吃得津津樂味,當然加上海鮮椰汁提升海鮮的鮮味更加有品味!

而另外一道主菜我們選擇了咖哩海鮮脆包盅,其實泰國餐不能不嘗試咖哩所以我們才點上這一道!同樣沒有選錯,這道菜的包十分脆軟,配上黃咖哩,咖哩汁滲透在麵包來,完全好味道不能亦不知如何形容!加上黃咖哩搭配椰漿,而黃咖哩是沒有辣味,出來的效果令人再三回味都想吃一口!同樣畀我感覺海鮮只是一個陪襯,主菜還是黃咖哩角麵包!

由於我們已經吃得很飽所以今晚沒有點上泰國名甜品芒果糯米飯!只有下次才能品嚐報告!

造訪日期: 2021年3月
感謝 Jay H
2020年11月26日 透過行動裝置

今天專程到大角咀吃泰國菜, 橙象每日都有一款一蚊泰菜的優惠,十分抵吃。

泰式明爐烏頭魚
星期三可以以$1換購的一條明爐烏頭魚想不到都很大條。烏頭魚有明爐可以加熱。煮熟的新鮮烏頭魚熱辣辣,魚肉肉質很滑,骨很少。湯是酸酸的泰式的味道,配泰式辣汁吃更惹味。

泰皇咖喱炒大蝦
濃稠的黃咖喱香味濃郁,味道不辣甜甜的, 兩隻巨型大蝦開邊微炸過。蝦的肉質鮮甜彈牙。可惜今天不太餓,否則可以點一份蒜蓉包配咖喱吃更滋味。

椰青焗海鮮飯
椰青焗海鮮飯是即叫即製的,所以要等15分鐘製作。焗飯的份量十足,面頭淋滿椰漿。飯的配料十分豐富,有多種海鮮例如魷魚, 蝦, 青口,還有大量椰絲, 提子乾,腰果等等。啖啖飯的口感都十分豐富又creamy。

飲品方面我們點了椰青和椰汁珍多冰,十分解渴又充滿泰式風味。

Orange Elephant Thai Restaurant (博文街)
大角咀博文街42號
42 Pok Man Street, Tai Kok Tsui

造訪日期: 2020年11月
15  感謝 delish_hk

查看過Orange Elephant Thai Restaurant (大角咀)的旅客也查看過

去過Orange Elephant Thai Restaurant (大角咀)嗎? 請分享你的經驗!