“$1的開心”

香港排名第992 (共15,532家餐廳)
周圍地區: 油尖旺區
周圍地區: 油尖旺區
2021年3月30日

星期一至日每一日都有一款菜式喺$1咖

分別為泰式炸蝦餅、酸辣去骨鳳爪沙律、泰式明爐烏頭魚、黃咖喱雞、飛天通菜、細支裝啤酒、香茅炸豬扒。

咁啱嚟到當日就喺泰式明爐烏頭$1

泰式滷水豬脾焗粉絲煲 $106

上枱時粉絲滿滿蓋面,撈一撈起底部嘅滷水豬脾同豬脾肉,滷水豬脾超肥美啊!有部份豬脾肉唔連皮就啖啖肉!粉絲沾咗泰式滷水汁,超Juicy!

泰式明爐烏頭魚 $169

用明火爐熱住嘅魚超香!魚湯汁落咗好多菇同蔥,超級開胃啊!附上一碗湯自己加湯同埋一個辣醬

咖哩海鮮脆包盅 $148

咖哩帶點甜味,就食連包食都OK要喺咖哩當搵返啲海鮮出嚟,有魷魚、蝦、青口等等,麵包被咖哩浸著,變得軟淋淋了

椰青 $42

新鮮清甜!連椰子專家都贊新鮮!

☕泰式咖啡 $26

帶甜的咖啡~

造訪日期: 2021年3月
感謝 CC m

2021年3月29日

上星期五在大角咀附近覓食,遠處看到這間橙象排滿長龍等入座的客人,當時估計這間餐廳應該不錯吃!由於我們當時太肚餓不想排隊等,所以今天來到大角咀便一嚐這家餐廳!

可能今天是工作日所以排隊的人便沒有了,但同樣看見餐廳內的食客,證明沒有選錯!

在門口看見這個promotion,終於明白為何上星期五有這麼多人在排隊!原來每天都有一元優惠菜單!

同樣衛生日做到足,店員會將一碗熱水把餐具都先以消毒!順帶一提,餐廳來的店員都是在說泰語,這樣一來提起我們對這間餐廳的信心!

由於本日的一元優惠是酸辣去骨鳳爪,當然這個優惠不能錯過!我們便要酸辣去骨鳳爪作為頭盤,這道頭盤辣味剛剛好,而且吃起來的感覺很像青瓜絲沙律的味道!而去骨鳳爪滲透了泰式酸辣沙律汁的味道而張鳳爪味提升,十分姿味!

在食鳳爪的過程中餐飲已很快送上,我選擇了珍多冰而女友選擇了芒果沙冰!要讚一讚這兩杯飲品一點也不太甜,平時在外面喝這些飲品都是一味死甜!珍多冰椰漿味十足,而且珍多及大樹菠蘿 “真多” 亦好足料,平時在出面吃這個冰塊超級多,這裏反而材料多於冰塊!值得一讚!

我們在餐牌上看到椰青焗海鮮飯無論外觀及名稱都十分吸引,而且在其他泰國餐廳在沒有看過這個產品,所以便大膽叫上一試!這個椰青焗海鮮飯簡直有驚喜,不甜也不膩,椰漿甜度混入飯鐘剛剛好!除了有椰香味重之外亦有椰絲在內,所以咬起來吃起來都有一些口感存在!加上腰果做脆香配搭吃起來脆香脆香!雖然這個菜式叫做椰青焗海鮮飯,但其實比我感覺沒有海鮮在內我亦吃得津津樂味,當然加上海鮮椰汁提升海鮮的鮮味更加有品味!

而另外一道主菜我們選擇了咖哩海鮮脆包盅,其實泰國餐不能不嘗試咖哩所以我們才點上這一道!同樣沒有選錯,這道菜的包十分脆軟,配上黃咖哩,咖哩汁滲透在麵包來,完全好味道不能亦不知如何形容!加上黃咖哩搭配椰漿,而黃咖哩是沒有辣味,出來的效果令人再三回味都想吃一口!同樣畀我感覺海鮮只是一個陪襯,主菜還是黃咖哩角麵包!

由於我們已經吃得很飽所以今晚沒有點上泰國名甜品芒果糯米飯!只有下次才能品嚐報告!

造訪日期: 2021年3月
感謝 Jay H
2020年11月26日 透過行動裝置

今天專程到大角咀吃泰國菜, 橙象每日都有一款一蚊泰菜的優惠,十分抵吃。

泰式明爐烏頭魚
星期三可以以$1換購的一條明爐烏頭魚想不到都很大條。烏頭魚有明爐可以加熱。煮熟的新鮮烏頭魚熱辣辣,魚肉肉質很滑,骨很少。湯是酸酸的泰式的味道,配泰式辣汁吃更惹味。

泰皇咖喱炒大蝦
濃稠的黃咖喱香味濃郁,味道不辣甜甜的, 兩隻巨型大蝦開邊微炸過。蝦的肉質鮮甜彈牙。可惜今天不太餓,否則可以點一份蒜蓉包配咖喱吃更滋味。

椰青焗海鮮飯
椰青焗海鮮飯是即叫即製的,所以要等15分鐘製作。焗飯的份量十足,面頭淋滿椰漿。飯的配料十分豐富,有多種海鮮例如魷魚, 蝦, 青口,還有大量椰絲, 提子乾,腰果等等。啖啖飯的口感都十分豐富又creamy。

飲品方面我們點了椰青和椰汁珍多冰,十分解渴又充滿泰式風味。

Orange Elephant Thai Restaurant (博文街)
大角咀博文街42號
42 Pok Man Street, Tai Kok Tsui

造訪日期: 2020年11月
14  感謝 delish_hk
2020年11月17日 透過行動裝置

泰式餐廳 橙象
每日都有一款$1菜式 識揀識食嘅我地當然就緊係星期三去大角咀分店食 因為只需惠顧主餐牌兩款菜式 就可以以$1換購一條明爐烏頭魚!

估唔到7點去到已經滿座 好彩等左大約10分鐘到就可以入座

▪️咖喱海鮮脆包盅$148
黃咖喱濃稠 甜甜地 食落唔辣 香氣十足
麵包外層微脆 內層鬆軟索晒咖喱汁 相當惹味 脆包裡面仲有唔同類型嘅海鮮 魷魚 蝦 青口 魚塊等

▪️椰青焗海鮮飯 $104
椰青焗飯即叫即製 想食既話就要等15分鐘
焗飯份量十足 多到就黎滿瀉
海鮮飯上淋滿creamy嘅椰漿 飯中加有多款配料 椰子乾 腰果 椰絲 提子乾 粟米 青豆 蘿蔔 口感非常豐富
個人特別鍾意當中軟腍既椰青肉 海鮮份量亦唔少 有多隻彈牙嘅蝦 魷魚 青口 幾乎每啖飯都有不同口感 如果可以再多啲椰漿就好啦

▪️泰式明爐烏頭魚 +$1 (原價 $169)
最鍾意佢長期有明爐熱住條魚 咁就可以隨時食到熱辣辣嘅烏頭魚
魚新鮮 質地唔嚡 湯汁酸酸鹹鹹 食落同酸菜魚有幾分相似 仲有索滿湯汁既菇同肉碎 當烏頭魚沾上旁邊既泰式辣汁 酸酸辣辣非常開胃

▪️椰青 $42
食泰國菜必選!清甜清新 飲落透心涼

▪️椰汁珍多冰 $28
椰汁濃郁 好鍾意珍多既口感 綠色粉條清甜爽滑 就算啲冰融左 都唔會變得好稀

整體而言 價錢合理 一蚊菜式相當划算 食物屬水準之上 可以一試!

造訪日期: 2020年11月
1  感謝 sistersnfood
2020年10月4日 透過行動裝置

隔月就嚟再食,$1尤其一蚊菜式真係抵到冇朋友。
燒牛仔骨:再次encore,實無甩拖!上次食過返尋味今次要再叫一次,牛仔骨少骨多肉,炭燒恰到好處,肉質軟林林配合醬汁提升牛肉味道。

咖喱雞:愛吃微辣的你一定要點這個咖喱雞,咖喱味香濃,雞肉啖啖肉,食多兩啖會散發椰汁香味,配搭蒜蓉包一流。

燒豬頸肉:燒豬頸肉係重點泰菜之一,食呢個豬頸肉一定要配餐廳秘製醬汁,醬汁酸酸辣辣極之惹味。

蒜蓉包:咖喱必選!蒜蓉味香噴噴,送到面前已經流晒口水,香脆十足。價錢實惠可以叫多一轉添。

馬拉盞通菜:馬拉盞帶點點辣味,炒通菜永不失手,永遠好食,全清!

炸蝦餅:蝦餅大大件,食到鮮蝦味之餘,外脆皮香又不乾,每人兩件好滿足。

造訪日期: 2020年10月
感謝 Kyliechau

查看過Orange Elephant Thai Restaurant (大角咀)的旅客也查看過

去過Orange Elephant Thai Restaurant (大角咀)嗎? 請分享你的經驗!