“生日飯局”
醉胡爐的評論

醉胡爐
6/23(週三)
20:00
香港排名第2,000 (共15,377家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
4 週前評論 透過行動裝置

好友預先訂枱到醉胡爐打邊爐,位於尖沙咀柯士甸路20號保發商業大廈地舖。 星期五晚上我們一行四人大約七點半到達,打邊爐慶祝生日,店內空間感十足, 樓底夠高,枱與枱之間有屏風相隔,私隱度高。 有好幾款湯底都好正,今次我們就揀金翅花膠乳鴿湯,再每人點幾款火鍋配料。 打邊爐點少得豬牛羊, 三款都好好味, 牛肉非常嫩滑,正! 桶蠔大大隻又鮮甜, 另外丸類和餃類都好高質。

醉胡爐是我近期吃過最有質素的火鍋店, 無論服務質素、食物水準和環境都好好。 這裏有很多款火鍋湯底, 下次又可以試下其他了。

地址: 尖沙咀柯士甸路20號保發商業大廈地舖

造訪日期: 2021年5月
感謝 Victoriay_eatwithvic

2021年5月13日 透過行動裝置

醉胡爐 (尖沙咀)
尖沙咀柯士甸路20號保發商業大廈地舖
「醉胡爐」同厚福街的「胡爐」屬同一集團,其火鍋質素有保證,今次就去位於尖沙咀韓國街附近的「醉胡爐」,餐廳用上高級食材,推崇滋補湯底,令人一食忘懷。餐廳裝潢寬敞,樓底高,環境乾淨坐得舒適,感覺比較新派。
食物款式眾多,除咗可以打邊爐,仲有小食、刺身同埋串燒,不過今次主要想打邊爐。用上QR CODE 下單方便衛生又環保♻️。
招牌鮮椰青雞鍋(HKD 288):
雞鍋呈上時店員會炒一炒雞件,用牛油爆香雞、椰子肉、杞子、紅蘿蔔之後再贊酒,火焰效果好靚,之後再將一個新鮮椰青汁倒入去,湯頭呈奶白色,雞又帶有酒香,飲一啖湯,滋補養生,忍唔住飲咗幾碗
XO鮑魚蝦餃王:
XO醬味濃,蝦粒彈牙入味,食得出鮑魚粒好惹味,皮薄喊靚,用椰青湯簡單碌一碌,中和下,吾錯。
皇帝柱貝墨魚丸:
墨魚丸爽口彈牙,食材用了矜貴,彈到可以用來打乒乓波。
海鮮拼盤:大蝦新鮮爽彈,肉質飽滿無沙粒沙白,手掌✋長既蟶子,好鮮甜。蜆都好正,掛起左椰子味湯頭,一絕!鮑魚都無輸,好有誠意介左花紋,方便食用,吾會太韌,易吞,夠嫩!
蔬菜拼盤:
有打邊爐必食嘅油麥菜、爽脆生菜同埋掛汁大白菜,全部都洗得好乾淨,白菜食落好似上湯白津,充滿椰子雞味。
手唧黑松露蟹籽魚蓉面:
大推呢個黑松露魚蓉面,蟹籽食落脆卜卜,黑松露味好出,魚蓉質感夠硬,吾會一夾就散,口感香味整體都好正,高質。
總結:
高質養生滋補椰青雞湯
食材高質 會再光顧
#尖沙咀#高質打邊爐#醉胡爐#胡爐#鮮椰青雞鍋#清甜#XO鮑魚蝦餃王#皇帝柱貝墨魚丸#手唧黑松露蟹籽魚蓉面

造訪日期: 2021年5月
感謝 SANDRAFUNG
2021年4月30日

比我search倒尖沙咀醉胡爐有呀!太開心了!餐廳裝潢似西餐廳,坐位舒服濶落,同銅鑼灣嘅胡爐一樣,每張枱都有板相隔!唔駛一路食一路望倒隔離枱~店員有禮熱情!讚!

招牌椰青雞鍋
原個椰青,一支椰汁雞湯,一個放滿新鮮雞件嘅爐,配料仲有椰子肉, 杞子同紅蘿蔔。店員先將雞同配料炒至半熟,加入酒炒香, 然後將原個椰青汁全部加入, 最後加埋椰汁雞湯, 滾一滾就飲得!奶白色嘅湯頭清甜無比!香濃嘅椰子味,仲有雞湯嘅厚滑口感!店員建議可以飲兩碗先開始打邊爐!雞件新鮮好味份量好足!

手切頂級安格斯肥牛 (小)$228
之前食過一定會再點嘅安格斯肥牛,牛肉味濃有肉汁,肥瘦均勻,厚薄適中,啱哂打邊爐!推介!

自家製炸響鈴 $58
店員話即點即炸!果然係必點之選,炸得好酥脆!完全唔油好香!炸勁香口惹味!
手打墨魚丸(小)$48 雪白爽口彈牙,墨魚味香濃! 必點之選!
蔬菜盤(小)$58 火腿午餐肉 $58

造訪日期: 2021年4月
感謝 TravelbyChinss
2021年4月23日 透過行動裝置

想打邊爐又想飲到靚湯 嚟試吓**醉胡爐**
多款特色靚湯底之餘 仲有刺身、串燒、小食
好似幾啱心水
店內裝修雅致 入座4人座位非常舒適 私隱度高
蒲公英花大燈好吸睛啊

招牌鮮椰青雞鍋
店員會先炒一炒熟鮮雞同椰子肉 再倒入濃湯底及整個椰青水 真材實料
添上料酒 再點一點火 即刻香氣四溢
未開始打邊爐已經燃起火熱氣氛 厲害
建議先食雞肉飲多幾碗湯 正

胡爐牛拼盤 (小)
包括有牛舌芯、安格斯手切肥牛、極上手切牛頸脊、牛胸爽、霜降牛粒
食足5 款唔同牛嘅部位 應有盡有 而且夠晒靚

白鱔片
鍾意佢口感爽脆 鮮味快熟 而尼份都幾多塊

酥炸火腿午餐肉
炸過嘅午餐肉更香口 又唔貴 大家都鍾意食到要叫多一份

黑松露蟹肉餃 (半份)
尼款餃同湯底非常之夾 菇菌味亦濃 好好食

厚切萵筍片
份量多仲排得整整齊齊 唔馬虎嘅擺盤很加分!

紅薯粉
薯粉質地偏淋身 唔算太吸收湯汁 始終都係配麻辣湯底比較啱食

酸梅柑桔蜜
雖然已經飲咗好多碗湯 但係都忍唔住叫飲品
打邊爐嘛 始終有少少凍飲感覺會更快!

是次人均約 $350

造訪日期: 2021年4月
感謝 Baboo_waikoko
2020年11月17日 透過行動裝置

醉胡爐

今晚同朋友響尖沙咀睇戲,我哋又想打邊爐,所以搵左附近既醉胡爐食飯

卜卜蜆鮮蟹魚湯鍋($298)

卜卜蜆無沙,蟹新鮮,再加酒落去炒,好香
即叫即整,店員幫手炒,炒香後再加魚湯落去煲,店員服務態度唔錯

頂級霜降牛柳粒($168)

牛柳粒新鮮,牛味唔錯,唔會雪到好硬,雪花同牛肉既比例適中

紐西蘭草飼羊肉片($138)

羊肉味重,厚肉,羶味唔重

西洋菜墨魚丸 x 牛骨牛汁丸($58 & $48)

新鮮嘅西洋菜加埋墨魚肉,第一次見,但味道好夾,好特別,出面餐廳未見過
牛骨牛汁丸,好重牛味,好juicy,必點菜式之一

菊花蜜($68)

菊花蜜唔會太甜,又可以降火,菊花味香,打邊爐唔錯既選擇

造訪日期: 2020年11月
3  感謝 ykjim

去過醉胡爐嗎? 請分享你的經驗!