“醉胡爐 (尖沙咀) ”
醉胡爐的評論

醉胡爐
6/15(週二)
20:00
香港排名第1,995 (共15,375家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
4 週前評論 透過行動裝置

醉胡爐 (尖沙咀)
尖沙咀柯士甸路20號保發商業大廈地舖
「醉胡爐」同厚福街的「胡爐」屬同一集團,其火鍋質素有保證,今次就去位於尖沙咀韓國街附近的「醉胡爐」,餐廳用上高級食材,推崇滋補湯底,令人一食忘懷。餐廳裝潢寬敞,樓底高,環境乾淨坐得舒適,感覺比較新派。
食物款式眾多,除咗可以打邊爐,仲有小食、刺身同埋串燒,不過今次主要想打邊爐。用上QR CODE 下單方便衛生又環保♻️。
招牌鮮椰青雞鍋(HKD 288):
雞鍋呈上時店員會炒一炒雞件,用牛油爆香雞、椰子肉、杞子、紅蘿蔔之後再贊酒,火焰效果好靚,之後再將一個新鮮椰青汁倒入去,湯頭呈奶白色,雞又帶有酒香,飲一啖湯,滋補養生,忍唔住飲咗幾碗
XO鮑魚蝦餃王:
XO醬味濃,蝦粒彈牙入味,食得出鮑魚粒好惹味,皮薄喊靚,用椰青湯簡單碌一碌,中和下,吾錯。
皇帝柱貝墨魚丸:
墨魚丸爽口彈牙,食材用了矜貴,彈到可以用來打乒乓波。
海鮮拼盤:大蝦新鮮爽彈,肉質飽滿無沙粒沙白,手掌✋長既蟶子,好鮮甜。蜆都好正,掛起左椰子味湯頭,一絕!鮑魚都無輸,好有誠意介左花紋,方便食用,吾會太韌,易吞,夠嫩!
蔬菜拼盤:
有打邊爐必食嘅油麥菜、爽脆生菜同埋掛汁大白菜,全部都洗得好乾淨,白菜食落好似上湯白津,充滿椰子雞味。
手唧黑松露蟹籽魚蓉面:
大推呢個黑松露魚蓉面,蟹籽食落脆卜卜,黑松露味好出,魚蓉質感夠硬,吾會一夾就散,口感香味整體都好正,高質。
總結:
高質養生滋補椰青雞湯
食材高質 會再光顧
#尖沙咀#高質打邊爐#醉胡爐#胡爐#鮮椰青雞鍋#清甜#XO鮑魚蝦餃王#皇帝柱貝墨魚丸#手唧黑松露蟹籽魚蓉面

造訪日期: 2021年5月
感謝 SANDRAFUNG

2021年4月30日

比我search倒尖沙咀醉胡爐有呀!太開心了!餐廳裝潢似西餐廳,坐位舒服濶落,同銅鑼灣嘅胡爐一樣,每張枱都有板相隔!唔駛一路食一路望倒隔離枱~店員有禮熱情!讚!

招牌椰青雞鍋
原個椰青,一支椰汁雞湯,一個放滿新鮮雞件嘅爐,配料仲有椰子肉, 杞子同紅蘿蔔。店員先將雞同配料炒至半熟,加入酒炒香, 然後將原個椰青汁全部加入, 最後加埋椰汁雞湯, 滾一滾就飲得!奶白色嘅湯頭清甜無比!香濃嘅椰子味,仲有雞湯嘅厚滑口感!店員建議可以飲兩碗先開始打邊爐!雞件新鮮好味份量好足!

手切頂級安格斯肥牛 (小)$228
之前食過一定會再點嘅安格斯肥牛,牛肉味濃有肉汁,肥瘦均勻,厚薄適中,啱哂打邊爐!推介!

自家製炸響鈴 $58
店員話即點即炸!果然係必點之選,炸得好酥脆!完全唔油好香!炸勁香口惹味!
手打墨魚丸(小)$48 雪白爽口彈牙,墨魚味香濃! 必點之選!
蔬菜盤(小)$58 火腿午餐肉 $58

造訪日期: 2021年4月
感謝 TravelbyChinss
2021年4月23日 透過行動裝置

想打邊爐又想飲到靚湯 嚟試吓**醉胡爐**
多款特色靚湯底之餘 仲有刺身、串燒、小食
好似幾啱心水
店內裝修雅致 入座4人座位非常舒適 私隱度高
蒲公英花大燈好吸睛啊

招牌鮮椰青雞鍋
店員會先炒一炒熟鮮雞同椰子肉 再倒入濃湯底及整個椰青水 真材實料
添上料酒 再點一點火 即刻香氣四溢
未開始打邊爐已經燃起火熱氣氛 厲害
建議先食雞肉飲多幾碗湯 正

胡爐牛拼盤 (小)
包括有牛舌芯、安格斯手切肥牛、極上手切牛頸脊、牛胸爽、霜降牛粒
食足5 款唔同牛嘅部位 應有盡有 而且夠晒靚

白鱔片
鍾意佢口感爽脆 鮮味快熟 而尼份都幾多塊

酥炸火腿午餐肉
炸過嘅午餐肉更香口 又唔貴 大家都鍾意食到要叫多一份

黑松露蟹肉餃 (半份)
尼款餃同湯底非常之夾 菇菌味亦濃 好好食

厚切萵筍片
份量多仲排得整整齊齊 唔馬虎嘅擺盤很加分!

紅薯粉
薯粉質地偏淋身 唔算太吸收湯汁 始終都係配麻辣湯底比較啱食

酸梅柑桔蜜
雖然已經飲咗好多碗湯 但係都忍唔住叫飲品
打邊爐嘛 始終有少少凍飲感覺會更快!

是次人均約 $350

造訪日期: 2021年4月
感謝 Baboo_waikoko
2020年11月17日 透過行動裝置

醉胡爐

今晚同朋友響尖沙咀睇戲,我哋又想打邊爐,所以搵左附近既醉胡爐食飯

卜卜蜆鮮蟹魚湯鍋($298)

卜卜蜆無沙,蟹新鮮,再加酒落去炒,好香
即叫即整,店員幫手炒,炒香後再加魚湯落去煲,店員服務態度唔錯

頂級霜降牛柳粒($168)

牛柳粒新鮮,牛味唔錯,唔會雪到好硬,雪花同牛肉既比例適中

紐西蘭草飼羊肉片($138)

羊肉味重,厚肉,羶味唔重

西洋菜墨魚丸 x 牛骨牛汁丸($58 & $48)

新鮮嘅西洋菜加埋墨魚肉,第一次見,但味道好夾,好特別,出面餐廳未見過
牛骨牛汁丸,好重牛味,好juicy,必點菜式之一

菊花蜜($68)

菊花蜜唔會太甜,又可以降火,菊花味香,打邊爐唔錯既選擇

造訪日期: 2020年11月
3  感謝 ykjim
2020年6月8日

好耐之前買左口罩,今日出去尖沙咀拎餓過頭上網search openrice發現附近有間人氣打邊爐店於是入去試試佢成間店既裝修都幾靚坐得舒服.
湯底(濃湯佛跳牆雞翅煲)$398
上到黎見到好多翅係個面到其實個煲好足料入面起碼有半隻雞好彩叫餸既時候冇叫到雞食仲有鮑片,鮑魚,花膠係入面,完全係over左佢原先既價錢.抵呀‼️
本地新鮮封門柳 $248
一隻牛得一個封門柳見其他店冇,所以點都要試試佢先肉味好濃又唔肥佢切得好薄仲要心心形未試過封門柳既必定要試一次包你上癮
手打梅菜豬肉丸 $58/4
同梅菜肉餅完全係一樣味只係差左碗飯,如果好中意食梅菜肉餅既人可以試下
皇帝柱貝墨魚丸 $58/4
好足料既墨魚丸岩晒墨魚控既我
手唧黑松露蟹籽魚蓉麵 $88
一心以為最特別係佢因為我比較中意食黑松露對佢抱好大期望,希望越大失望越大黑松露啲味唔夠重但食到好多多籽既,整體感覺有啲似手打丸啲fd

造訪日期: 2020年6月
感謝 feimuihk

去過醉胡爐嗎? 請分享你的經驗!