“懷念的椰青雞鍋”
醉胡爐的評論

醉胡爐
7/25(週日)
20:00
香港排名第2,016 (共15,446家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2021年4月30日

比我search倒尖沙咀醉胡爐有呀!太開心了!餐廳裝潢似西餐廳,坐位舒服濶落,同銅鑼灣嘅胡爐一樣,每張枱都有板相隔!唔駛一路食一路望倒隔離枱~店員有禮熱情!讚!

招牌椰青雞鍋
原個椰青,一支椰汁雞湯,一個放滿新鮮雞件嘅爐,配料仲有椰子肉, 杞子同紅蘿蔔。店員先將雞同配料炒至半熟,加入酒炒香, 然後將原個椰青汁全部加入, 最後加埋椰汁雞湯, 滾一滾就飲得!奶白色嘅湯頭清甜無比!香濃嘅椰子味,仲有雞湯嘅厚滑口感!店員建議可以飲兩碗先開始打邊爐!雞件新鮮好味份量好足!

手切頂級安格斯肥牛 (小)$228
之前食過一定會再點嘅安格斯肥牛,牛肉味濃有肉汁,肥瘦均勻,厚薄適中,啱哂打邊爐!推介!

自家製炸響鈴 $58
店員話即點即炸!果然係必點之選,炸得好酥脆!完全唔油好香!炸勁香口惹味!
手打墨魚丸(小)$48 雪白爽口彈牙,墨魚味香濃! 必點之選!
蔬菜盤(小)$58 火腿午餐肉 $58

造訪日期: 2021年4月
感謝 TravelbyChinss

2021年4月23日 透過行動裝置

想打邊爐又想飲到靚湯 嚟試吓**醉胡爐**
多款特色靚湯底之餘 仲有刺身、串燒、小食
好似幾啱心水
店內裝修雅致 入座4人座位非常舒適 私隱度高
蒲公英花大燈好吸睛啊

招牌鮮椰青雞鍋
店員會先炒一炒熟鮮雞同椰子肉 再倒入濃湯底及整個椰青水 真材實料
添上料酒 再點一點火 即刻香氣四溢
未開始打邊爐已經燃起火熱氣氛 厲害
建議先食雞肉飲多幾碗湯 正

胡爐牛拼盤 (小)
包括有牛舌芯、安格斯手切肥牛、極上手切牛頸脊、牛胸爽、霜降牛粒
食足5 款唔同牛嘅部位 應有盡有 而且夠晒靚

白鱔片
鍾意佢口感爽脆 鮮味快熟 而尼份都幾多塊

酥炸火腿午餐肉
炸過嘅午餐肉更香口 又唔貴 大家都鍾意食到要叫多一份

黑松露蟹肉餃 (半份)
尼款餃同湯底非常之夾 菇菌味亦濃 好好食

厚切萵筍片
份量多仲排得整整齊齊 唔馬虎嘅擺盤很加分!

紅薯粉
薯粉質地偏淋身 唔算太吸收湯汁 始終都係配麻辣湯底比較啱食

酸梅柑桔蜜
雖然已經飲咗好多碗湯 但係都忍唔住叫飲品
打邊爐嘛 始終有少少凍飲感覺會更快!

是次人均約 $350

造訪日期: 2021年4月
感謝 Baboo_waikoko
2020年11月17日 透過行動裝置

醉胡爐

今晚同朋友響尖沙咀睇戲,我哋又想打邊爐,所以搵左附近既醉胡爐食飯

卜卜蜆鮮蟹魚湯鍋($298)

卜卜蜆無沙,蟹新鮮,再加酒落去炒,好香
即叫即整,店員幫手炒,炒香後再加魚湯落去煲,店員服務態度唔錯

頂級霜降牛柳粒($168)

牛柳粒新鮮,牛味唔錯,唔會雪到好硬,雪花同牛肉既比例適中

紐西蘭草飼羊肉片($138)

羊肉味重,厚肉,羶味唔重

西洋菜墨魚丸 x 牛骨牛汁丸($58 & $48)

新鮮嘅西洋菜加埋墨魚肉,第一次見,但味道好夾,好特別,出面餐廳未見過
牛骨牛汁丸,好重牛味,好juicy,必點菜式之一

菊花蜜($68)

菊花蜜唔會太甜,又可以降火,菊花味香,打邊爐唔錯既選擇

造訪日期: 2020年11月
3  感謝 ykjim
2020年6月8日

好耐之前買左口罩,今日出去尖沙咀拎餓過頭上網search openrice發現附近有間人氣打邊爐店於是入去試試佢成間店既裝修都幾靚坐得舒服.
湯底(濃湯佛跳牆雞翅煲)$398
上到黎見到好多翅係個面到其實個煲好足料入面起碼有半隻雞好彩叫餸既時候冇叫到雞食仲有鮑片,鮑魚,花膠係入面,完全係over左佢原先既價錢.抵呀‼️
本地新鮮封門柳 $248
一隻牛得一個封門柳見其他店冇,所以點都要試試佢先肉味好濃又唔肥佢切得好薄仲要心心形未試過封門柳既必定要試一次包你上癮
手打梅菜豬肉丸 $58/4
同梅菜肉餅完全係一樣味只係差左碗飯,如果好中意食梅菜肉餅既人可以試下
皇帝柱貝墨魚丸 $58/4
好足料既墨魚丸岩晒墨魚控既我
手唧黑松露蟹籽魚蓉麵 $88
一心以為最特別係佢因為我比較中意食黑松露對佢抱好大期望,希望越大失望越大黑松露啲味唔夠重但食到好多多籽既,整體感覺有啲似手打丸啲fd

造訪日期: 2020年6月
感謝 feimuihk
2019年12月13日 透過行動裝置

天氣咁凍,當然要打邊爐啦!!其中一位朋友想試下玩鮮湯底火鍋,所以我哋就決定去試一試呢一間
餐廳位於佐敦,出地鐵站大概五分鐘路程就會到達。
服務員態度很好,禮貌十足。
餐廳內部裝修豪華,有別於一般傳統的火鍋店。
火鍋湯底選擇很多,但由於做緊promotion,二人同行或以上會送一個卜卜蜆鮮蟹魚湯鍋(原價$298),所以我地都冇三心兩意
呢個湯底係新鮮水蟹同埋蜆加入酒,再生炒而成既,熊熊烈火升起,睇頭十足,打卡一流。
手切安頂級格斯肥牛 大($338)
入口即溶,油脂及牛肉分佈均勻。
西班牙黑毛豬豚肉($188)
上碟好靚,半肥瘦洽到好處。
紫菜炸響鈴($88)
好脆好香口,第一次食有紫菜係入面既響鈴
黃金墨魚丸($52/4pcs)
墨魚好彈牙,好有咬口,裡面係流沙咸蛋黃,超正。
黑松露蟹肉餃 半份($68/4pcs)
必試皮薄餡多,黑松露和蟹肉呢個配撘超夾!!❤️
珊瑚蚌($138)
鮮味十足!!好鮮甜,一點腥味都冇,爽口彈牙到不得了。
花雕杞子農場雞件 小($138)
口感嫩滑,煮耐左都冇覺得鞋口
仲order了其他配料和菜,但最特别都是以上這些。

造訪日期: 2019年12月
感謝 Ashleyyy_H

去過醉胡爐嗎? 請分享你的經驗!